Pri narudžbi iskoristite promo kod SPRING10 i ostvarite 10% popusta! Samo do 30.4.

Detaljan vodič za odabir idealnog nakita za vjenčanje

Detaljan vodič za odabir idealnog nakita za vjenčanje

Čestitamo – uspjeli ste! Pronašli ste The One (ne mislimo na vašu srodnu dušu – mislimo na vašu vjenčanicu). Sada je vrijeme za dodatke. Iako se odabir vjenčanog nakita može činiti jednako zastrašujućim, to i ne mora biti. Nakit čini da haljina pripada mladenki, on stvarno daje taj osobni pečat. Odabir nakita za mladenku uzbudljiv je dio procesa planiranja vjenčanja. Nakit za mladenke dodaje završni detalj izgledu vjenčanja, spajajući sve zajedno. Ali kada birate svoj vjenčani nakit, trebali biste to učiniti pažljivo. Želite odabrati nakit koji će podići izgled vas kao mladenke, a ne zasjeniti ga. Kako bismo vam pomogli pronaći savršeni nakit za vaš vjenčani izgled, sastavili smo najbolje savjete koji će vam pomoći da odaberete kakav ćete vjenčani nakit nositi! Čitajte dalje kako biste saznali o čemu morate razmišljati pri odabiru nakita i kako odabrati idealne dodatke za svoj veliki dan.

gold wedding jewelry on a woman
 
Savjeti za odabir vjenčanog nakita

Pogledajte ovaj popis savjeta koje biste trebali imati na umu kada birate svadbeni nakit kojeg ćete nositi na dan vjenčanja!

Odaberite nakit koji naglašava vašu haljinu

Vaš vjenčani nakit trebao bi djelovati kao dodatan naglasak vašoj vjenčanici i istaknuti je u mjerilu. Nikada ne smije nadjačati vašu haljinu. Odabir prave veličine nakita poboljšat će izgled mladenke. Ne birajte nakit koji je premali i ostaje neprimjetan. Ako je vjenčanica složena, želite da nakit bude suptilniji, ali ne i nevidljiv. Ako je haljina jednostavnija, nemojte nositi previše komada nakita. Ponekad će samo jedna ogrlica koja ističe vašu haljinu i pristaje uz vaše naušnice i prstenje izgledati idealno.  

Pronađite svoju zonu udobnosti

Kada je u pitanju dovršavanje vašeg izgleda, ne morate početi od nule. Neka se vaš izgled vjenčanja temelji na onome za što znate da funkcionira i u čemu se osjećate najpouzdanije. Razmotrite odjeću koju ste nosili i uživali u drugim formalnim prilikama, kao što su vjenčanja prijatelja ili obitelji, i odaberite nakit u skladu s istim stilom.
Imat ćete prekrasan izgled na dan vjenčanja kojeg ćete se rado sjećati godinama ako vjerujete svojim instinktima, odaberete nešto što vam se sviđa i slijedite nekoliko ideja za stiliziranje.

gold wedding ring on woman hand

Ostanite vjerni svom osobnom stilu

Dan vašeg vjenčanja je poseban dan, ali ipak želite ličiti na sebe, zar ne? Iako želimo prihvatiti priliku da se dotjeramo i zaobiđemo svakodnevni izgled, vjerojatno biste trebali izbjegavati nositi stilove koji u potpunosti nisu vaši. Fotografije s vjenčanja gledat ćete do kraja života, tako da želite izgledati kao najbolja moguća verzija autentične sebe – a to vrijedi i za vašu vjenčanicu i dodatke! 

Razmislite o cjelokupnoj temi vjenčanja

Tema vašeg vjenčanja također vam može pomoći u odabiru pravog nakita. Na primjer, vjenčanje na plaži zahtijeva opušteniji i prirodniji nakit, dok ceremonija i zabava u hotelima te dvoranama zahtijeva formalnije i elegantnije komade. Za vjenčanje na destinaciji imajte na umu klimu i teren.
Ne želite da vam nakit bude pretežak ako provodite puno vremena vani. Na primjer, ako se vjenčate ljeti, odlučite se za komade koji vas neće previše znojiti.

Odaberite svoj metal

Želite li žuto, ružičasto, bijelo zlato ili platinu? Svaki metal ima svoja jedinstvena svojstva. Na primjer, žuto zlato je tradicionalnije, dok bijelo zlato ima moderniji izgled. Platina je najskuplja, ali i najtrajnija. Ružičasto zlato postaje sve popularnije zahvaljujući svojoj romantičnoj i ženstvenoj atmosferi. Ali sve ovisi o tome što volite i što vam najbolje odgovara. Ovdje nema pogrešnog odgovora. Samo odaberite metal za koji mislite da najbolje izgleda uz vašu boju kože i cjelokupnu estetiku. Ako imate topao ten, odlučite se za žuto zlato ili ružičasto zlato. Bijelo zlato ili platina najbolje će izgledati ako imate bljeđe lice. 

Izbjegavajte previše boja u vjenčanom nakitu

Mladenke ne izgledaju tako dobro s previše boja nakita. Nosite jednu ili dvije boje u najboljem slučaju. Moraju se dobro stopiti s vašom haljinom. Previše boja može izgledati neukusno i umanjiti mladenkinu ​​unutarnju i vanjsku ljepotu. Nije dobra ideja nositi nekoliko boja dragog kamenja. Za večernji izlazak možda je u redu. Ali ne na dan vašeg vjenčanja. 

Razmislite o dekolteu svoje vjenčanice

Prilikom odabira važno je razmisliti o tome kako će vaš vjenčani nakit pristajati uz vašu vjenčanicu. Umjesto da se sukobljava ili zasjenjuje, želite da ga vaš nakit nadopunjuje. Uzmite u obzir kako će vaše mogućnosti nakita odgovarati dekolteu vaše haljine te tako osigurajte da dobro pristaje cjelokupnom izgledu haljine. Odaberite dijamantni nakit koji "popunjava praznine" kože koju je otkrila vaša vjenčanica, nikada je ne preklapajući, već pružajući pravu količinu zadivljujućeg sjaja da je nadopuni.

U nastavku pogledajte naše ideje za svaki dekolte haljine kako biste dobili predodžbu o vrstama dijamanata i nakita od dragog kamenja koji najbolje pristaju uz nju.

Izrezi bez naramenica

Haljine bez naramenica ostavljaju dosta gole kože otkrivene oko ključne kosti, tako da ogrlice izgledaju lijepo s haljinama bez naramenica. Za dekoltee bez naramenica, preporučamo da idete s kraćom ogrlicom, umjesto srednje ili duge ogrlice. Dulje ogrlice mogu izgledati neuravnoteženo s haljinama bez naramenica – ovdje je ključno odabrati ogrlicu koja lijepo stoji usred te izložene kože.

Izrezi u obliku srca

Privjesci srednje duljine ili ogrlice srednje duljine savršeno naglašavaju izrez u obliku srca. Jednostavne ogrlice, naušnice i narukvice obično najbolje pristaju uz izreze srca, jer ovaj stil odijevanja ima nježan, romantičan izgled.

Halter izrezi ili visoki izrezi

Vjenčanice s halterima i vjenčanice s visokim izrezima ne ostavljaju puno mjesta za ogrlicu, stoga općenito preporučamo da preskočite ogrlice ako je vaša haljina u jednom od ovih stilova. Umjesto toga, razmislite o uravnotežavanju haltera ili visokog dekoltea sa svjetlucavim naušnicama i lijepom, privlačnom narukvicom.

V-izrezi

Jednostavne ogrlice s privjescima lijepo naglašavaju haljinu s V-izrezom ponavljajući oblik izreza. Ako vaša haljina ima duboki v-izrez, razmislite o odabiru ogrlice s kapcima kako biste naglasili dramatičan oblik svoje haljine. Ili razmislite o tome da u potpunosti preskočite ogrlicu (umjesto toga možete uzeti samo upečatljive naušnice) i pustiti da vaš dramatični dekolte govori sam za sebe.  

gold necklace for a wedding on a woman

Uparite svoj vjenčani nakit s bojom svoje haljine

Boja vaše vjenčanice je važna pri odabiru vjenčanog nakita. Trebala bi savršeno odgovarati nijansama boje haljine kako bi cijeli komplet odisao jednostavnošću i elegancijom. Ipak, bijela je najpoželjnija boja mladenki za njihovo vjenčanje. Ali suptilne varijacije u bijelim nijansama mogle bi vas natjerati da odaberete pogrešnu boju metala za nakit. Ponekad može biti teško znati hoćete li odabrati platinu, ružičasto, bijelo ili žuto zlato ili srebro za svoje komade nakita. Tkanina vaše vjenčanice pomoći će vam u odabiru. Platina i srebro izgledaju lijepo uz bijelu haljinu. Ali ako vaša vjenčanica ima boju slonovače, zlatni komadi najbolje će poboljšati izgled. Ružičasto zlato pristaje uz haljinu ružičastih nijansi. Ako je vaša haljina svijetlo bež boje, odlučite se za sjajnu srebrnu boju. Ne zaboravite uskladiti s ukrasima na vašoj vjenčanici. Perle na vašoj haljini će odrediti koji ćete metal i kamenje nositi. I ne zaboravite na ruke i prste. Htjet ćete uskladiti svoje komplete vjenčanog prstenja s tkaninom svoje haljine kako biste izgledali najbolje.

Vaša frizura

Vrste nakita koje će najbolje izgledati uz stil vašeg vjenčanja ovisit će o vašoj vjenčanoj frizuri. Ovo je osobito bitno u slučaju vaših naušnica. I duge i podignute frizure izgledaju sjajno i s velikim upečatljivim dijamantnim naušnicama i s nježnijim naušnicama s dragim kamenjem, kao što su naušnice u nekom manjem obliku ili nitne. Nakit za kosu, koji može dodati ljepotu i romantičnost vašem vjenčanom izgledu, dobro pristaje uz podignute frizure. Odlučite li se za nakit za kosu, razmislite kako će izgledati s vašim naušnicama i ogrlicom. Ako odaberete hrabru ukosnicu za kosu, možda biste željeli da odabir naušnica i ogrlica bude prigušeniji kako ne biste izgledali pretjerano. Spuštena frizura je lijepa i romantična frizura za mladenku. Međutim, potrebno je da pažljivo odaberete svoj vjenčani nakit, posebno naušnice. Spuštena kosa, koja može prekriti veće naušnice, najbolje pristaje uz nježne dijamantne naušnice.
Međutim, možete nositi raspuštenu kosu i nositi veće naušnice ako to želite. Jednostavno odaberite svoje naušnice imajući na umu vidljivost. Potražite duže dijamantne naušnice koje će svjetlucati kroz vašu kosu ako želite nositi odvažnije naušnice.

Nešto plavo

Čak i ako ste daleko od praznovjerne osobe, znate kako to ide na vjenčanjima. Vaš vjenčani komplet trebao bi sadržavati „nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno i nešto plavo.“ Razmislite o uključivanju plavog nakita uz svoju vjenčanicu ako još uvijek tražite ono sretno „nešto plavo“. Najpopularniji plavi nakit za svadbene kombinacije je nakit od plavog safira, koji ima prekrasnu, tradicionalnu estetiku. Međutim, ako tražite nešto drugačije – ali jednako zapanjujuće, tamnoplavi tanzanit je još jedna prekrasna opcija dragog kamenja.

Manje je više

Primamljivo je dati sve od sebe kada je u pitanju vaš vjenčani nakit. Tko ne bi želio nositi sve? Ima toliko lijepog svadbenog nakita za odabir. Ipak, savjetujemo vam da imate na umu da je, kada je riječ o stilu vjenčanja, manje obično više. Na kraju dana u središtu pozornosti trebali biste biti vi, a ne vaši vjenčani dodaci. Pobrinite se da pripremite sav svoj svadbeni nakit do vremena kada dobijete završnu probu haljine kako ne biste izgledali pretjerano. Moći ćete isprobati sve sa svojom haljinom (i, po mogućnosti, frizurom) da vidite kako se sve slaže. Razmislite o tome da izostavite jedan ili dva ukrasa ili ih zamijenite suptilnijim komadima ako otkrijete da se jedan ili dva od njih previše ističu. Također je važno imati na umu da na dan vjenčanja ne morate nositi sav nakit. Ponekad su sve što vam treba jedan ili dva komada da savršeno upotpunite svoj cjelokupan izgled.

Ovdje pročitajte Kako odabrati idealan svadbeni nakit?
 gold wedding jewelry rosary on a woman in white

Zaključak

Vjerujemo da ste dobili pokoji dobar savjet i da vjerojatno znate što želite. No, kada niste sigurni u kojem smjeru ići ili čak odakle započeti, najbolje je potražiti stručnu pomoć. Dobar draguljar može vas voditi kroz proces i pomoći vam pronaći savršeni set nakita za mladenku koji će nadopuniti vašu haljinu i odgovarati vašem budžetu. Naše stručno i ljubazno osoblje u Zlatarni Dodić će vam također pomoći s prilagodbama nakita po vašim mjerama. Rezultat je svadbeni nakit koji čini da izgledate i osjećate se lijepo na svoj veliki dan. Osim toga, imat ćete lijepe fotografije za uspomenu i vaše će samopouzdanje biti na  vrhuncu na dan vjenčanja!
 

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.