Home / Blog / Dijamantno prstenje – Vodič za uspješan odabir
01.10.2024. Zlatarna Dodić

Dijamantno prstenje – Vodič za uspješan odabir

Kada je riječ o luksuznom nakitu, malo se toga može usporediti s bezvremenskim glamurom dijamantnog prstena. Pažljivo slušanje stručnih savjeta o tome kako odabrati dijamantno prstenje može učiniti veliku razliku pri odabiru komada koji će se ili nositi za vrijeme cijeloga života ili pak onoga koji će se neprimjetno izgubiti u kutiji s nakitom. Neovisno o tome tražite li savjet kako odabrati dijamantni prsten za sebe ili ste pak u potrazi za savršenim zaručničkim prstenom, imamo nekoliko savjeta koji će vam osigurati uspjeh te olakšati sam proces odabira.

Zašto je pravilan odabir dijamantnog prstenja toliko važan?

Dijamantni prsten nije još samo jedan komad nakita na koji ćete s vremenom zaboraviti. To je statement komad koji oduzima dah, a vrlo često i obavezan dodatak prilikom postavljanja jednog od najvažnijih pitanja u životu. Odabir pravog prstena zahtijeva dubinsko promišljanje i informiranje, bez obzira radi li se o poklonu, zaručničkom prstenu ili o luksuznome znaku pažnju za vas same. Često se u filmovima odabir dijamantnog prstena banalizira i pojednostavljuje. U jednome trenutku iz mora dijamanata iskače onaj pravi i kao da sam odabire svojega vlasnika. U stvarnosti to, naravno, nije tako. Dijamantno prstenje nakit je koji se ne kupuje svaki dan, stoga je bitno detaljno se informirati kako kasnije ne biste zažalili.

two white gold rings on top of each other

Dijamantno prstenje simbolizirat će jedne od najvažnijih i najsretnijih trenutaka u vašemu životu. Upravo je zbog toga ključno slijediti profesionalne savjete jer pravilno i pažljivo odabrano dijamantno prstenje može u vaš život unijeti jednu glamuroznu riznicu lijepih uspomena, ali i biti dodatak koji neće proći nezapaženo.

što je 4C metoda i kako nam ona pomaže pri odabiru?

Dijamanti su unikati i svaki je jedinstven poput pahulje snijega, a kategorije kao što su 4C – rez (cut), boja (color), čistoća (clarity) i karat (carat) – odredit će izgled, kvalitetu i cijenu vašeg dijamanta.
Osnovno shvaćanje 4C metode bit će vam dovoljno da razumijete kako svaki od ovih elemenata utječe na ljepotu, kvalitetu i vrijednost vašeg dijamantnog prstena i da počnete filtrirati svoje želje, ali i mogućnosti. Proći ćemo ukratko kroz svaki od njih redom da vidimo kako mogu utjecati na vaš izbor:

4c method of diamond grading

Rez

Rez se često zamjenjuje s oblikom, međutim on podrazumijeva složenu i sofisticiranu umjetnost brušenja dijamanata, čiji je cilj isključivo povećati ljepotu, kvalitetu i sjaj kamena. Dijamanti se mogu brusiti na mnogo različitih načina, te svaki kut, dužina, širina i dubina utječu na način na koji se svjetlost reflektira i lomi kroz dijamant. što se svjetlost više reflektira, to je i sam dijamant vrjedniji. GIA ljestvica sastoji se od 5 stupnjeva – Izvrsno, Vrlo dobro, Dobro, Dovoljno i Loše, dok u Zlatarni Dodić koristimo isključivo drago kamenje u rangu kvalitete Dobro do Izvrsno.

Boja

Najjednostavnije govoreći, kvaliteta dijamanta mjeri se i nedostatkom boje s obzirom da će čisti kamen imati najsjajniji i najglamurozniji izgled. Ljestvica boje dijamanta kreće se od slova D (colorless) kojima se označavaju bezbojni, najrjeđi i najskuplji dijamanti, do slova Z (light yellow) koji označavaju dijamante koji mogu djelovati blago žućkasto. Dijamanti prirodnih boja postali su sve moderniji posljednjih godina. Određene boje su nevjerojatno rijetke i cijenjene, a ocjenjuju se na zasebnoj ljestvici boja.

Čistoća

Većina dijamanata imat će inkluzije u unutrašnjosti (inclusion) ili mrlje na vanjskoj strani (blemish) – sitne nesavršenosti koje utječu na čistoću kamena. Ono što čini razliku među stupnjevima čistoće vrlo često je potpuno neprimjetno golim okom. Besprijekorno čisti dijamanti prava su rijetkost te stoga i veoma vrijedni. S obzirom da su inkluzije laicima gotovo nevidljive, na ovoj kategoriji možete uštedjeti. Odnosno, odabir dijamanta s nižom razinom čistoće neće nužno, ili neće previše, utjecati na sveukupni izgled i dojam samoga dijamanta.

Karat

Kod 4C-a, karat nam je zasigurno najpoznatija kategorija. Kada je riječ o dijamantima, karat je mjera težine, a ne veličine. Oni koji traže takozvani solitaire prsten s izoliranim, velikim i dojmljivim dijamantom, trebali bi tražiti veći broj karata. Veći karat ne znači nužno i veća cijena ili veća kvaliteta – sve kategorije iz 4C metode jednako su važne za odabir najčišćeg i najkvalitetnijeg dijamanta.

Nakon što ste naučili što podrazumijeva 4C metoda, a imate ograničeni budžet, slobodno se možete zapitati „Koji C mi je najvažniji?“. Davanje prioriteta određenim kategorijama pomoći će vam da brzo eliminirate neke dijamante iz svoje potrage i fokusirate se na dijamante koji odgovaraju vašim željama. Također će vam pomoći pri utvrđivanju budžeta, znajući na koji C ste voljni potrošiti nešto više, a na koji ste spremni pristati na kompromis.

white gold ring with ruby and diamonds on hand

Oblici dijamanta

Svaki je dijamant jedinstven proizvod seizmičkih sila koje djeluju milijunima godina. Oni izlaze iz zemlje kao neobrađeno kamenje da bi zatim bili brušeni, prvenstveno kako bi se naglasio taj zasljepljujući sjaj. Umijeće i stručnost rezača dijamanata svaki neobrađeni kamen pretvaraju u pravi dragulj, pa stoga postoji nekoliko različitih oblika dijamanata koji su razvijali kroz stoljeća, svaki sa svojim neponovljivim karakteristikama.
Kako odabrati savršeni oblik dijamanta? Izbor je zbilja širok, od bezvremenskih klasika do onih ponešto rjeđih i neobičnijih – dijamantnih oblika ima toliko da postoje za svaki karakter i stil. Osvijestite svoj (ili tuđi) ukus jer je odabir oblika dijamanta, u suštini, isključivo estetski izbor. Za vas smo ovdje pripremili samo neke od njih:

Krug (Round Brilliant)

Okrugli rez najpopularniji je oblik dijamanta na svijetu, što i ne čudi jer je zbog načina brušenje ujedno i jedan od najsvjetlucavijih. Ako tražite blještavi sjaj, okrugli je rez savršen za vaše dijamantno prstenje. Također, okrugli dijamanti školski su primjer klasične elegancije i bezvremenskog komada.

Princeza (Princess Cut-Square Modified Brilliant)

Ovako brušen dijamant sa svojim oštrim, četvrtastim oblikom dizajniran je da bude moderni klasik. Princeza oblik pruža nevjerojatan sjaj, tek nešto manji od okruglog dijamanta kojem stoji odmah uz bok.

Markiza (Marquise Brilliant)

Ovaj oblik, koji se veže uz kralja Luja XVI., zbilja odaje dojam kraljevske raskoši. Jedinstveni ovalni oblik sa šiljastim krajevima izdužit će vaše prste koji će plijeniti pažnju.

Jastuk (Cushion Brilliant)

Dijamant četvrtasta oblika sa zaobljenim kutovima podsjeća na punašni jastuk pa je stoga u svijetu dragoga kamenja znan i kao Cushion Brilliant. Svoju popularnost stekao je prije skoro stotinjak godina, u zlatnom dobu Hollywooda, a idealan je za sve ljubitelje klasičnih modela s dozom retro glamura.

diamond shape scale graphic

Ovalan (Oval Brilliant)

Ovalan oblik dijamanta savršena je alternativa za sve one koje žele blještavilo kakvo nudi okruglo brušeni dijamant, ali bi htjeli i ponešto drugačiji oblik koji bi laskao prstima te ih izdužio, a samu ruku učinio vitkom i elegantnom.

Kruška (Pear Brilliant)

Model kruške među najstarijim je oblicima dijamanata, a korijeni mu sežu u daleko 15. stoljeće. Ovakav oblik naziva se još i suzom. S jedne strane zaobljen, a s druge zašiljen, ovaj dijamant doista podsjeća na malenu kap. Model kruške izrazito je popularan među onima koji vole luksuzne komade, a zgodan je i detalj to što se mogu nositi na dva načina – ovisno o tome kako okrenete prsten, šiljasti kraj može biti okrenut prema prstima ili prema zapešću.

Srce (Heart Brilliant)

Ovakav model dijamanta intuitivno se povezuje s romantikom i ljubavlju pa nerijetko ulazi u najuži izbor za zaručnički prsten. Njegov nježan srcoliki izgled, ali i savršena simetrija oblika, idealan je za sve romantičare.

Asscher (Square Emerald Cut)

Ovaj dijamantni oblik dobio je ime po Josephu Asscheru koji ga je kreirao još davne 1902. godine. Predivan četvrtasti oblik s podrezanim rubovima privući će svačiji pogled, a vašoj ruci dat će izrazito luksuzan izgled. Asscher oblik ponešto je rjeđi te je upravo zato iznimno popularan među onima kojima su vintage komadi tiha patnja.

Emerald Cut

Emerald cut rez dijamanata još je jedan primjer vintage klasika. „Smaragd (Emerald)“ u nazivu ovoga dijamantnog oblika može dovesti do zabune, ali ime je dobio po tome što je ovaj oblik bio izrazito čest pri obliku reza smaragda u 20-im godinama prošloga stoljeća.
Ovaj oblik podsjeća na produženu verziju Asschera – pravokutni oblik dijamanta s oštro i stepenasto podrezanim rubovima. Takav rez ne daje dijamantu svjetlucavost kao što imaju okrugli ili princeza oblik, već se svjetlost reflektira poput tekućine. Taj prelijevajući sjaj nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a vama će dati onaj traženi osjećaj glamura.

Baget (Baguette Cut)

Ovaj dijamantni oblik dijeli naziv s najpoznatijim francuskim kruhom, a sama riječ zapravo znači „dugačak štap“. Zajedničko im je, pogađate, izrazito izduljeni oblik. S obzirom da ovako brušeni dijamanti nemaju veliku karatnu težinu, najčešće služe kao bočni dijamanti koji dodatno naglašavaju sjaj onog većeg i glavnog na samom metalnom obruču prstena. Također, dijamanti baget oblika mogu su nizati jedan do drugoga pa su stoga idealni za one koje vole luksuzno prstenje sastavljeno od više dijamanata.

yellow gold ring with ruby and diamonds pink surface

Položaj i raspored dijamanata na obruču prstena

Dijamanti znaju zaslijepiti pri odabiru prstena. Naravno, ne doslovno, već znaju oteti svu pažnju, a važno je imati na umu da se dijamantno prstenje sastoji od više važnih čimbenika koji zajedno čine savršenu cjelinu. Sam metalan obruč prstena presudan je za cjelokupni izgled vašeg dijamantnog dodatka, on je poput okvira za sliku koji jedno umjetničko djelo diže na još jednu višu razinu. S obzirom na sam položaj i raspored dijamanata na metalnome obruču razlikujemo ove vrste:

Solitaire

Termin dolazi od latinskog solitarius što znači „usamljen, izoliran“, a u jeziku draguljara česta je pojava. Ovakav oblik prstena ističe ljepotu jednog kamena koji je, kao i što i ime naznačuje, izoliran i izrazito upadljiv. Ovakav oblik prstena sofisticirani je klasik koji nikada neće izići iz mode.

Aureola (Halo)

S mnoštvo manjih dijamanata koji obrubljuju veći, središnji kamen, aureola je popularan izbor za one koji traže nježan i romantičan prsten.

Tri ili više nanizanih kamena

Tri nanizana dijamanta na metalnome obruču vrlo često simboliziraju prošlost, sadašnjost i budućnost veze te su idealan izbor za zaručnički prsten upravo zbog svoje jednostavnosti i simbolike. Naravno, na prstenu se može nalaziti i više dijamanata koji također mogu sadržavati neko interno simboličko značenje, ili mogu samo činiti jedan predivan blještavi i veoma atraktivni niz.

Grozd

Prsten dizajniran tako da spoji nekoliko manjih dijamanata nudi nezamislivi sjaj koji može imati podjednak, ako ne i jači, učinak kao i jedan poveći kamen. Ovakvo dijamantno prstenje savršeno je za one odvažne koji se ne srame pogleda.

simple white gold ring with diamond

Odabir savršenog materijala i boje obruča

Još nešto što se treba uzeti u obzir pri izboru dijamantnog prstena jest metal koji se koristi za obruč prstena. Ponekad se zanemaruje i ostaje u sjeni dijamanta, ali obruč je također vrlo važna stavka prstena o kojoj treba jednako pažljivo razmisliti kao i o samome dijamantu. Postoji niz različitih razloga koji bi vas mogli privući određenom metalnom obruču: boja samog metala, boja i ton puti osobe koja će ga nositi, izdržljivost samoga materijala, kao i u konačnici, vaš budžet. Ovo su metali koje ćete najčešće viđati kod kvalitetnih dijamantnih prstena:

Platina

Zbog svoje dugovječnosti i izrazite izdržljivosti, platinu zasigurno možemo smjestiti pri sam vrh najkvalitetnijih materijala. Njena besprijekorna bijela boja daje iznimno luksuzan izgled, a svakome će dijamantu pružiti čvrsto i sigurno utočište.

Žuto zlato

Žuto se zlato oduvijek povezivalo s kraljevskim i božanskim. Izrazito toplo i sjajno, jako se dugo držalo na prvom mjestu pri odabiru obruča za dijamantno prstenje. Kombinacija žutog zlata i bezbojnog čistog dijamanta i dalje je sinonim za raskošan i luksuzan izgled.

Bijelo zlato

Bijelo zlato legura je nastala miješanjem žutog zlata s bijelim metalom. Obruč prstena od bijelog zlata presvlači se još dodatno slojem rodija kako bi se osigurao besprijekoran sjaj. U posljednje je vrijeme bijelo zlato postalo izrazito traženo, a idealno je za one koji traže suvremeniji izgled prstena.

Ružičasto zlato

Ružičasto zlato nevjerojatno je popularno kod onih koji žele nešto nježno, ženstveno, a opet i originalno. Napravljeno je miješanjem žutog zlata s crvenom legurom, a savršeni je izbor za ljubitelje vintage komada.

platinum ring with pear shaped diamond

Veličina prstena

Nakon što ste proučili sve elemente koji dijamante čine tako vrijednima i odabrali svoj savršeni oblik te odgovarajući materijal za obruč, vrijeme je za posljednji korak –odabir prave veličine vašeg dijamantnog prstena. Bilo da u tajnosti kupujete prsten kao iznenađenje, ili se želite malo nagraditi, postoji nekoliko kućnih metoda pomoću kojih ćete brzo saznati okvirnu veličinu.

Za precizno mjerenje potrebni su ipak profesionalni alati, stoga vam savjetujemo da svratite na Dodić prodajno mjesto po izboru te zamolite naše stručno i ljubazno osoblje za pomoć.

Ovdje proučite naš Vodič za kupnju dijamantnog nakita.

jeweller looking jewel

Zaključak

Izbor savršenog dijamantnog prstena nikako se ne smije shvatiti olako. Prije no što krenete u potragu, savjetujemo vam da se detaljno informirate. Proučite 4C kategorije, razmislite što vam je prioritet te osvijestite svoj – ili tuđi – stil i ukus. Nipošto nemojte žuriti – ishitrene odluke mogle bi rezultirati odabirom s kojim u konačnici ne biste bili zadovoljni. Dijamanti su nastajali milijunima godina, prirodi je dugo trebalo da izrodi ovu bezvremensku ljepotu pa je logično da i vi izdvojite ponešto vremena i ozbiljno razmislite koje je dijamantno prstenje savršeno za vas ili voljenu osobu. Ako trebate još dodatnu pomoć i savjete pri odabiru, unaprijed zatražite svoj termin s našim draguljarom Filipom putem maila ili telefonskog poziva.

Ne zaboravite – dijamanti imaju još jednu dodatnu kategoriju, takozvani peti C, a to je samopouzdanje (confidence) koje će vam ovaj blještavi dodatak dati prilikom nošenja.

Pogledajte našu bogatu ponudu i naručite dijamantno prstenje na web shopu zlatarne Dodić.