Iskoristite promo kod LOVE15! BESPLATNA DOSTAVA za sve narudžbe!

Elegantan i ležeran nakit za moderne muškarce

Elegantan i ležeran nakit za moderne muškarce

Ne, nakit nikako nije rezerviran samo za žene. Počinjemo s tom konstatacijom kako bismo odmah razbili možebitnu predrasudu da je nakit isključivo ženski modni dodatak. Iako jedan od omiljenih ženskih načina za ukrašavanje, u službi dodatka nakit izvrsno funkcionira za oba spola. Tomu nam svjedoči, prije svega, povijest, i to ni više ni manje nego hrvatska. Naime, upravo je u krapinskom nalazištu pračovjeka pronađeno nešto nalik ogrlici ili narukvici izrađeno od orlovih kandži. Taj nalaz, star najmanje 130 000 godina, uputio je znanstvenike na vjerovanje da neandertalci baš i nisu bili takvi primitivci kako se mislilo. Orlove kandže bile su, očigledno, nakit za ondašnje moderne neandertalce, a za moderne muškarce današnjice to će bez sumnje biti – zlatni nakit.

gold wedding ring band od man hand

Povijest muškog nakita

Vraćajući se u malo skoriju prošlost, možemo reći da su se muškarci voljeli dičiti svojim komadima nakita od antičkih vremena. Pogotovo je to vrijedilo za moćne muškarce: rimske careve, egipatske faraone, srednjovjekovne i renesansne kraljeve. Nakitu nisu odolijevali ni ratnici i gusari, poznati po nošenju velikih okruglih naušnica. Nosio se kao amulet, ali ponajviše da se njime iskaže ugled i bogatstvo. Takvu svrhu mogao je ispuniti jedino nakit izrađen od visoko estetskih i skupocjenih materijala. Zato su muškarci visokog staleža birali tada rijedak nakit od zlata i dragog kamenja, a u srednjem je vijeku razvojem trgovine i razmjene dobara postao pristupačan i srednjem staležu. Stoljećima je uloga nakita bila ista – služio je, prije svega, kao statusni simbol. Moderna vremena međutim donijela su određene promjene vezane uz običaj i svrhu nošenja muškog nakita.

Muški nakit modernih vremena

Nakon višestoljetne uloge pokazatelja ugleda i moći, nakit u modernim vremenima preuzima malo sofisticiraniju službu te postaje ponajprije estetski dodatak. U prvoj polovici 20. stoljeća muškarci su pribjegli nešto konzervativnijem izboru nakita koji je imao praktičnu namjenu, poput satova i igala za kravatu. Tek 60-ih i 70-ih godina na scenu ponovo dolazi malo smjeliji nakit, kojim su se ukrašavali muškarci određenih supkulturnih skupina kao izrazom osobnog identiteta. U godinama koje su slijedile pa naovamo muški nakit dobiva gotovo isto mjesto kao ženski – nosi se da istakne osobni stil, podigne dojam i privuče pažnju.    

Kako nositi muški nakit?

Muški je nakit tijekom povijesti doživio određene promjene što se tiče svoga izgleda, ali i svoje uloge. No može se uočiti jedna konstanta od samih početaka do danas – nakit se uvijek nosio da bi se bolje izgledalo. To vrijedi jednako i za žene i za muškarce. Stoga, koja bi pravila muškarci trebali slijediti pri odabiru idealnog nakita za sebe kako bi izgledali kao najbolja verzija sebe, a tako se i osjećali? Prvo, pravilo je da pravila nema i da je najbolje birati onaj nakit koji vam se sviđa i s kojim se osjećate dobro i privlačno. Ipak, izdvojili smo 5 najboljih savjeta koji će vam pripomoći u odabiru muškog nakita za sebe.

1. Odaberite boju metala

Kao i žene, i muškarci bi najprije trebali razmisliti o tome koja im se boja metala više sviđa i s kojom bolje izgledaju. Pritom je dobro biti svjestan nekoliko stavki. Prvo, žuto je zlato predivan, sjajan metal koji će vas nesumnjivo istaknuti. Upravo zbog toga treba paziti da se s njim ne pretjera, pa birate li žuto zlato, birajte decentnije komade nakita. Bijelo zlato ili srebro drugi je izbor, vrlo popularan i prilagodljiv raznim prigodama i osobnostima. Nenametljiva, ali privlačna priroda bijele boje metala pomoći će vam suptilno istaknuti vaše izdanje.

2. Budite minimalistički

Možda i više negoli žene, ali muškarci bi svakako trebali obratiti pažnju na to da pri nošenju nakita ne pretjeraju ako žele ostaviti ležeran dojam. Ne preporuča se stoga nositi nekoliko slojeva narukvica i ogrlica koji će svojim sjajem previše privući pažnju na sebe i izgledati napadno. Isto će vrijediti i za prstenje: za eleganciju i ležeran izgled dovoljan je jedan, ali vrijedan elegantan prsten. Općenito govoreći, bilo bi dobro da se odlučite za jednu do dvije vrste nakita koju želite nositi, primjerice prsten i ogrlica ili naušnice i narukvica. Imajte na umu da nakit kao modni dodatak služi da njime istaknete svoj stil. Nikako ne želite da je on jedino što je na vama uočljivo.

3. Birajte klasične komade

Ovaj se savjet djelomično nadovezuje na prethodni, a svodi se na to da će vam upravo klasični komadi pomoći u tome da ostanete minimalistički. Koji su to klasični komadi, pitate se. To su oni koji će vam skratiti muke pri kombiniranju nakita i odjeće te prigode za koju se spremate. Klasični komadi idu uvijek i na sve, bilo da se radi o rekreativnim aktivnostima, odlasku na posao, na večeru ili na proslavu. Osim toga, uz njih nesumnjivo ćete ostati elegantni i ležerni. Neki su od primjera takvog nakita tanke ogrlice ili narukvice jednostavnog dizajna i sitne naušnice s cirkonom.

Ovdje pročitajte više o zlatnim lančićima za muškarce.

4. Pratite tendencije

Pratite li već određene tendencije u nošenju odjeće i obuće, neće vam biti teško popratiti i one što se tiče nakita. Slijedeći prva tri savjeta, svakako ste već na dobrom i sigurnom putu da se nakitom koristite bez straha da ćete pogriješiti. Ako se držite klasičnih komada nakita koji su uvijek u modi, ovaj savjet slobodno možete i preskočiti. No želite li ipak unijeti nešto trenutno popularno u svoj look, bacite oko na ono što se trenutno nosi. Kao i sve u vezi s modom, tendencije modnih dodataka sklone su promjeni, te se u različitim razdobljima stavlja različit naglasak na pojedine vrste nakita. Tako se, primjerice, 2023. u muškoj modi posebno ističu privjesci oko vrata. Privjesci dolaze zaista u brojnim veličinama, oblicima i vrstama dizajna, te vam neće biti teško odabrati idealan za sebe.

5. Ne zaboravite važnost kvalitete

Kvaliteta nakita koji ćete odabrati glavna je nit koja povezuje sve prethodne savjete i nikako je ne valja zanemariti. Dugotrajnost materijala ono je što će vam omogućiti da, prvo, vaš modni dodatak estetski bude na visokom nivou. Drugo, da bezbrižno birate klasične i decentne komade nakita koji će vam osigurati elegantan izgled. Ako želite svoj nakit godinama nositi u istom stanju kao kada ste ga kupili, izgledom besprijekoran, najbolji će izbor biti zlatni nakit. Dugotrajan, iznimne kvalitete i prikladan za svakodnevno nošenje, kao i za posebne prigode, zlatni nakit optimalan je modni dodatak za modernog muškarca.

Koji zlatni nakit odabrati te ostati elegantan i ležeran?

Određena skupina muškaraca za modne dodatke bira isključivo one praktične namjene, poput ručnog sata ili vjenčani prsten, koji je posebna kategorija. Ako je to dosad bio vaš izbor, možda vam biranje zlatnog nakita kao isključivo estetskog dodatka neće ići posve lako. No čak i ako samo želite unaprijediti svoju kolekciju nakita kako biste izgledali elegantno, a ležerno, odabir idealnog komada može biti popraćen dvojbama. Zato vam u nastavku donosimo nekoliko prijedloga za muški nakit od zlata s kojima nećete pogriješiti.

Muške narukvice

Zlatne narukvice omiljen su ukras i za muškarce i za žene. Nepretenciozne, a upečatljive, idealan su izbor za muškarce koji bi rado tek počeli s obogaćivanjem svoga stila nakitom. Možete birati između tanjih i debljih modela, a osobito su popularne one s pločicom na koju možete i gravirati sadržaj po želji. Nosite li ručni sat, birajte minimalistički dizajn narukvice koji će uz njega lijepo pristajati. Za koji se god model odlučili, sigurno je da će ovaj modni dodatak privući pažnju na vaše ruke i dodatno istaknuti vašu muževnost. Za još pokoji savjet o nošenju muških narukvica, pogledajte ovdje

Muški lančići i privjesci

Mnogi muškarci zaziru od ogrlica ili lančića iz straha da ne pretjeraju. Preporučamo da izaberete lančić srednje debljine uz koji ćete moći dodati i privjesak po želji, što je jedan od najvećih trendova muškog nakita u 2023. godini. Privjesci se obično biraju prema simboličkom značenju ili osobnoj preferenciji. Ako ste praktični vjernik, razmislite o privjescima s motivom križa koji će posebno istaknuti vaš stil, ali i reći nešto o vama.

Muške naušnice

Za elegantan i ležeran odabir najbolji su izbor muških naušnica jednostavni zlatni modeli sa sjajnim cirkonima koji nenametljivo, ali primjetno sjaje uz lice. Ako nemate probušene uši niti biste ih bušili, jednostavno preskočite ovu vrstu nakita jer njezin izbor ponajviše ovisi o vašoj osobnosti.

Muški prsten

Ako već ne nosite vjenčani, odabir jednog prstena kao estetskog dodatka mogao bi itekako pridonijeti tomu da izgledate elegantno i moderno. Jer muško prstenje nosi se oduvijek, a i danas je vrlo moderan ukras za muškarce. Za ležeran izgled birajte jednostavan prsten od bijelog zlata koji će biti prikladan za svaku prigodu. I ne brinite ako se u međuvremenu ukrasite i vjenčanim prstenom – prvi prsten uvijek možete premjestiti na drugu ruku.
yellow gold ring stamper on man hand

Nakit je ono što će vaše izdanje, kakvo god bilo, spasiti od toga da izgleda dosadno ili nedovoljno sređeno. Međutim, odabir pravog komada nakita za sebe često nije lagan ni muškarcima ni ženama. Osobito ako pritom imate određene kriterije, primjerice, da izgledate elegantno i nenametljivo, a moderno. Zato, kao muškarac, uvijek imajte na umu ono „manje je više” te birajte klasično i kvalitetno. Ako se ipak nađete u nekim dvojbama u vezi s odabirom zlatnog nakita, slobodno svratite po savjet u poslovnice Zlatarne Dodić.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.