BESPLATNA DOSTAVA za sve narudžbe iznad 200€!

Kako odabrati nakit s draguljem?

Kako odabrati nakit s draguljem?

Jedno je definitivno jasno, a to je činjenica da su dragulji uvijek imali osobito posebno mjesto u svakoj kolekciji nakita. Oni su dio svake kulture ukrašavanja već stoljećima. Nekada rezervirani za izuzetno visoko stojeće ljude, plemstvo i kraljeve, danas se mogu pronaći svima u kolekcijama. Njihova duga povijest, predivne boje i rezovi te uzvišen status pridali su im brojne simbole moći i izuzetne ljepote. Dragulji se ne kupuju i ne nose baš svaki dan, i zato je važno da, kada se odlučite za kupnju komada nakita od dragulja, odaberete zaista onaj pravi za vas. Takav nakit je tu kako bi s vama bio godinama, dragulji su izdržljivi sami po sebi i vrlo vjeran pratitelj. Zato sve više u modu dolazi i svakodnevnije nošenje dijamanata, a ne samo čuvanje u kutijicama nakita. Zbog takve nove mode javila se i velika potražnja za nakitom s draguljima i potreba da se o takvom nakitu sazna više. Zato smo sastavili kratak vodič kroz nakit s draguljima s preporukama, smjernicama i savjetima koji se odnose na to kako odabrati nakit s dragim kamenjem, na što pritom osobito pripaziti, i potkrijepili to najljepšim primjercima dragulja. Svatko može pronaći onaj pravi nakit s draguljem za sebe, bilo to za najposebnije prigode, ili pak puno učestalije šetnje s draguljima!

Tri načina kako odabrati pravi nakit s dragim kamenjem

U svijetu nakita, kao što su bili kroz cijelu povijest, još od antike, nakit s dragim kamenjem ostaje najdragocjeniji komad nakita koje možete posjedovati. Kako odabrati pravi? Naš savjet je da svakako za prvi korak porazmislite koji su vaši motivi, ciljevi i želje pri kupnji ovakvog komada nakita, odnosno, da se zapitate nekoliko sljedećih pitanja.

  • Želite li da se vaš komad nakita s draguljima ističe na vama?
  • Tražite li komad nakita s draguljima koji pristaje i uz svakodnevicu?
  • Tražite li komad nakita s draguljima za kakvu posebnu prigodu?
  • Koju želite boju kamena, kakav stil i da krasi koju vrstu nakita?

1. Boja dragulja

Boje dragog kamenja raznolike su i prekrasne te ih čine tako posebnima kao što jesu. Osim nijanse i tona, boju dragulja određuje i njihova zasićenost. Boja svake vrste dragulja može biti promjenjiva u odnosu na skalu svjetline. Postoje smaragdi koji su tamnije zelene, a postoje i smaragdi koji su malo svjetlije zelene boje. Kada govorimo o zasićenosti, to se odnosi na čistoću boje koju kamen ima. Stručnjaci, odnosno profesionalni draguljari, mogu jasno procijeniti i odrediti zasićenost dragoga kamena, a što je čišći, on će biti skuplji i dragocjeniji. Što se tiče boja dragoga kamenja, izbori su vrlo jasni, a mi ćemo spomenuti neke od njih! Ako želite crvenu, možete odabirati između nakita od carneliana i rubina, kao što su predivne Ruby naušnice. Veličanstvena zelena je smaragd, a malo tamnija zelena od smaragdne je malahit, kao na Green Clover zlatnom prstenu s malahitom. Kraljevska plava boja je safir. I naravno, neizostavni prozirni - dijamanti!

white gold jewelry with diamonds and rubies on pink background

2. Rez i stilovi dragulja

Još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir su rez i stil dragog kamena. Jasno je da će, kao i kod svega, stil uvijek biti stvar osobnog ukusa i odabira, osobne preferencije. Mi jedino možemo predstaviti najčešće stilove oblika dragulja, a na vama je koji ćete preferirati i za koji ćete se odlučiti. Svaki je stil jedinstven i predivan, ipak su to dragulji! Ljudi se najčešće odlučuju za one već jako dobro poznate stilove dragulja, to su najčešće okrugli, ovalni, srcoliki, markiza, jastučasti i trokutni.


Još jedna apsolutno neizostavna stvar u vezi odabira i procjenjivanja dragulja jest rez. Profesionalni draguljari jako su dobro upoznati s umijećem rezanja dragog kamenja, i postoji nekoliko jako poznatih i prepoznatljivih rezova kamenja. Osim samog prekrasnog reza koji kamen ima, ovdje se stvar vrti i oko loma svjetlosti. Dobro rezan kamen reflektirat će svjetlost na način koji naglašava njegovu prirodnu ljepotu. Lom svjetlosti, s druge strane, odnosi se na to kako svjetlost lomi kada uđe u dragi kamen. Što više lom svjetlosti kamen ima, to će više svjetlucati i zračiti. U protivnom, loše rezan kamen može izgledati mutno. Ne mogu svi biti stručnjaci za sve, i zato su ovdje profesionalni draguljari koji vas mogu uputiti u kvalitetu reza dragulja i pomoći vam u vašem konačnom odabiru. Međutim, moramo spomenuti da je apsolutno najpoznatiji rez dragog kamena - smaragdni rez. Smaragdni rez najviše je prepoznatljiv, vješto napravljen i apsolutno savršeno prekrasan. Zato su smaragdi gotovo uvijek rezani na taj način, kao što je Cosmos prsten od zlata sa smaragdom.

Ovdje pročitajte više o 4C metodi za odabir zaručničkog prstena sa savršenim dijamantom.

3. Vrsta nakita

Vrsta nakita odnosi se na to je li dragulj koji želite na narukvici, ogrlici, prstenu ili naušnicama. Ono što vam najprije možemo reći jest to da za koju god se vrstu nakita odlučite, dragi kamen izvući će maksimum iz te kombinacije! Međutim, i ovdje postoje određene smjernice koje vam mogu pomoći u tome da donesete što bolji odabir. Ako želite nakit s dragim kamenjem koji će biti što istaknutiji, predlažemo vam da se odlučite za ogrlicu. Ogrlice su, pored naušnica, najistaknutiji komad nakita koji možete nositi, a također su pogodne za to da stavite oko vrata zaista koliko god velik komad dragog kamena da želite! Ako želite dragi kamen istaknuti ne veličinom, već samo položajem, onda su za vas definitivno dijamantne naušnice. S njima dragulji mogu biti maleni, a ipak izrazito istaknuti zbog njihove blizine vašem licu. Ako želite malo manje istaknuti svoje dragulje, za vas su prstenovi i narukvice. Međutim, najzahvalnija stvar koju možete napraviti s draguljima jest to da ih uparite! Napravite kombinaciju, kao što je, recimo, Merlot kombinacija zlatne narukvice, ogrlice i naušnica s crvenim carnelianom. ili pak kombinacija u plavoj boji, predivna Lyra kombinacija narukvice i ogrlice od zanosnog plavog safira. 

Na što paziti kod odabira draguljnog nakita

Osjetljivost i tvrdoća kamena

Zašto su nam važni osjetljivost i tvrdoća kamena? Ponajprije ako se odlučite za svakodnevno nošenje svog nakita s dragim kamenom. Stvar je u tome da se dragulji razlikuju u svojoj tvrdoći, a o tvrdoći dragulja govori nam Mohsova skala. Na primjer, dijamant je najtvrđi dragulj na svijetu i njegov broj na Mohsovoj skali je 10. To znači da je nakit s dijamantima sam po sebi već prirodno zaštićen zbog svoje tvrdoće i nelomljivosti. Svaki dragi kamen ima drugačiju sinesteziju svojstava, kemijskih i fizičkih. Međutim, ako kamen koji birate ne namjeravate nositi toliko često, tvrdoća vam ne mora biti toliko važna ako ga pravilno pazite. Naposljetku, važno je napomenuti da, bez obzira na osjetljivost i tvrdoću vašeg dragog kamena, uvijek ga morate redovito čistiti i održavati. Uz brigu i održavanje dragulja omogućit ćete da ostanu sjajni i da se svjetlo lomi na njima onako kako treba. Svaki nakit treba potrebnu njegu, pa tako i dragulji.

Težina i veličina kamena

Element veličine, kao i u svakoj vrsti nakita, važan je. Međutim, kod dragog kamenja postoji još jedan element, a to je karatna težina. Puno vrsta dragog kamenja prodaje se po karatu, dakle, koliko karata kamen teži, toliko i košta. Stvar je u tome da, zbog svojih različitih sastava i svojstava, ne teži svo kamenje jednako, to je razlog zašto jedan dragi kamen može biti manje veličine, ali skuplji jer ima veću karatnu težinu. Zato pri kupnji nakita ovo može biti hvale vrijedna informacija na koju svakako preporučamo da obratite pozornost, osobito ako želite kamen koji je veći. 

white gold engagement rings with diamonds on pink background

Zaključak

Ne treba previše objašnjavati zašto svi, ali baš svi, toliko volimo dragulje. Svaki ima svoju specifičnu boju ili nijansu, ili pak prozirnost, simboli dragocjenosti i bogatstva prate ih još od antike, a umijeće njihova reza omogućava lomove svjetlosti koji omogućuju da uvijek blistaju i da svjetlost naglašava njihove predivne boje. Dakle, možemo se složiti da previše objašnjavanja nije potrebno. Međutim, potrebno je naglasiti određene komponentne na koje biste trebali obratiti pozornost kada tražite sebi idealan nakit s dragim kamenjem. Kada odlučite za koju svrhu želite ovu vrstu nakita i zašto ga želite, propitajte se o tome kakva bi bila idealna boja ili ton vašeg dragulja i koja je njegova zasićenost. Nadalje, pogledajte kakve sve rezove imaju dragulji i u kakvom prepoznajete sebe. Također je važno sa posebno obratite pozornost na tvrdoću kamena ili njegovu krhkost i njegovu veličinu u odnosu na karatnu težinu koje posebno dragulju procjenjuju pripadajuću vrijednost. I naravno, kakvu vrstu nakita uopće želite da dragulj krasi. Sve su to važni dijelovi potrage za savršenim nakitom s dragim kamenjem, ali slijedeći određene preporuke i savjete, sigurni smo da ćete pronaći nakit s draguljem koji vam najviše odgovara!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica oko odabira nakita s draguljem, utoliko se ne ustručavajte pomoć potražiti kod našeg stručnog i ljubaznog osoblja u jednoj od naših poslovnica Zlatarne Dodić.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.