Pri narudžbi iskoristite promo kod SPRING10 i ostvarite 10% popusta! Samo do 30.4.

Kako pravilno izmjeriti veličinu prstena

Kako pravilno izmjeriti veličinu prstena

Vidjeli ste neodoljivi popust na stranici vaše omiljene zlatarne, ali niste u mogućnosti fizički doći u najbližu poslovnicu? Već se dugo pripremate na jedan od važnijih koraka u životu – želite kleknuti sa savršenim prstenom, ali što ako vašoj budućoj zaručnici prsten bude prevelik ili pak premalen? Bliži se rođendan ili promocija vama veoma bliskoj i dragoj osobi, a za poklon želite uzeti prsten za koji sa sigurnošću znate da bi ju oduševio? Ili se jednostavno želite počastiti jednim prekrasnim dodatkom iz udobnosti vašega doma? Za sve ove spomenute situacije, važna je što točnija veličina prstena – bilo vaša ili ona vaših najbližih.

Prsten, koliko god da je maleni komad nakita, stvara velike probleme pri odabiru veličine ako ga nismo vidjeli uživo i isprobali. Stvara probleme i ako ga jesmo vidjeli uživo, ali ga ne kupujemo za sebe. 
Odabrati pravu veličinu prstena za sebe ipak je najlakše jer su nam sve metode mjerenja veličine korisne. Međutim, ako se radi o poklonu i o iznenađenju, stvar postaje malo zahtjevnija. 
Ako ste u potrazi za zaručničkim prstenom, susrećete se s nekoliko problema. Ne samo da morate paziti na estetiku i pogoditi ukus vaše buduće zaručnice, već morate neprimjetno, i što preciznije, odrediti veličinu prstena. Svakako, ako i pogriješite u procjeni - u radioni Zlatarne Dodić možemo povećati i smanjiti svaki Dodić prsten - neodgovarajuća veličina prstena neće baciti sjenu na iznenađenje koje ste isplanirali.

U našem kratkom vodiču pripremili smo vam nekoliko metoda za pravilno mjerenje pomoću kojih ćete najbrže i najjednostavnije saznati vašu, ili tuđu, veličinu prstena.

Imate na umu kako su primjeri, koje ćemo navesti u tekstu okvirni te nisu najprecizniji - kao što je npr. mjerenje veličine prstena na prodajnom mjestu. Svaki prsten može biti drugačiji - za najtočniji izračun veličine prsta, posjetite najbliže Dodić prodajno mjesto gdje će naši kolege najtočnije izmjeriti potrebnu veličinu prstena, odgovarajuću za željeni prst.

Određivanje veličine prstena korištenjem trake, konca ili krojačkog metra

calculating ring size with string

Ako kupujete prsten za sebe, a pri ruci vam nije neko vaše starije prstenje, ili možda kupujete svoj prvi prsten, ova metoda mjerenja prava je za vas. Ovaj način mjerenja veličine prstena jako je zahvalan jer svatko, ako već nema krojački metar, u kući ima barem komadić konca, trake ili papira. S čime god da mjerite, pazite da taj materijal nije rastezljiv jer ćete dobiti neodgovarajuću veličinu, a vaš željeni prsten bit će vam premalen.

Odrežite komad trake, debljine par milimetara do 1 centimetra i dužine do 10 centimetara te čvrsto omotajte oko prsta. Nemojte omotati traku labavo, ali ni prečvrsto, jer u oba slučaja vaša će mjera biti nevažeća. Nakon što se omotali traku, olovkom označite mjesto gdje se jedan kraj trake dodiruje s ostatkom. Traku zatim stavite na ravnu površinu i izmjerite ju ravnalom do točke koju ste označili. To je vaš opseg prsta. Ako kod kuće nemate traku, može poslužiti i komad papira koji možete izrezati u tanku traku. Postupak je isti i s koncem. Na koncu ne možete olovkom označiti mjesto dodira stoga odrežite višak. Najbrži je postupak mjerenja pak onaj pomoću krojačkoga metra jer već na prstu možete očitati dužinu, odnosno opseg.

Pripazite još na to da vam traka, konac ili metar ne krivudaju po prstu već da tvore pravilnu kružnicu. U suprotnom mogli biste dobiti veličinu prstena koja je veća od one vaše prave.
Osobama s izrazito jakim člancima na prstima savjetujemo da izmjere još dodatno  i veličinu članka. Njihova idealna veličina bila bi ona između te dvije veličine. Ako izmjerite samo jednu veličinu, prsten bi vam mogao ili ispadati ili ga uopće ne biste mogli staviti na prst.

Kada ste iščitali opseg, ili opsege, pronađite svoju savršenu veličinu u našoj tablici:
ring size calculation

Mjerenje već postojećega prstena pomoću ravnala

calculating ring size with ruler
Uzmite već postojeći, omiljeni, prsten koji posjedujete i izmjerite ravnalom promjer unutrašnjeg dijela prstena. Pripazite na to da ravnalo postavite po sredini prstena te da pravilno izmjerite promjer kružnice, a zatim iščitajte dobivenu veličinu u našoj tablici. Ako se vaša mjera nalazi između dva broja, uvijek uzmite onaj veći.

Ova metoda idealna je za mjerenje veličine prstena u tajnosti. Ako je riječ o prijateljici, rođakinji ili majci, možete ih zamoliti da vam posude jedan prsten, a vi ga zatim izmjerite. Ako se pak radi o zaručničkom prstenu, kriomice iz njene kutije s nakitom izvadite jedan za koji ste sigurni da ga nosi te ga izmjerite. Pazite jedino na kojoj ruci i kojem prstu ta osoba nosi prsten koji mjerite – bili dešnjaci ili ljevaci, dominantna ruka uvijek je jača, što znači da je i veličina prstena na toj ruci najčešće veća za oko pola broja.

IZMJERITE VELIČINU PRSTENA POMOĆU RAVNALA

Mjerenje postojećega prstena pomoću sheme s krugovima

Ova metoda djelomično se poklapa s prethodnom te je također odlično rješenje ako kupujete prsten kao poklon. Nemoguće je suptilno izmjeriti nečiji prst, ali ako koristite jednu od ovih dviju metoda, sve što vam treba je jedan njihov prsten. Dakle, uzmite svoj ili posudite nakratko tuđi prsten, isprintajte našu shemu s krugovima koji odgovaraju određenim veličinama te prislonite prsten na papir i usporedite. Kružnice kruga trebale bi se poklapati s unutrašnjim dijelom prstena,  a ako se vaš prsten nalazi negdje između dva kruga, odnosno između dviju veličina, predlažemo vam da uzmete onu veću.

IZMJERITE VELIČINU PRSTENA UZ SHEMU S KRUGOVIMA

Dodatni savjeti i smjernice pri mjerenju veličine prstena

Pri mjerenju veličine prstena moramo uzeti u obzir činjenicu da nam prsti nisu iste debljine tijekom cijeloga dana. Ujutro su tanji, a kako se bliži kraj dana, oni postaju sve deblji i njihov se obujam širi. To je veoma uobičajena pojava čiji je uzrok zapravo gravitacija. Kako smo tijekom dana uglavnom u vertikalnom položaju, naši udovi gravitiraju prema dolje. Krv se slijeva kapilarama u naše ruke i noge, te istiskuje tekućinu u međustanični prostor. Kao rezultat toga, naše ruke i noge pred kraj dana djeluju više ili manje natečeno. Kako bismo dobili najprecizniju veličinu, najbolje je veličinu prstena mjeriti predvečer

 

Još jedan važan vanjski čimbenik je temperatura i godišnje doba. Pri izrazito toplim i sparnim ljetnim danima, naše krvne žile se šire te stoga prsti i gležnjevi bubre. Savjetujemo vam zato da za precizne rezultate vaše mjerenje veličine prstena obavljate pri optimalnoj temperaturi.

Velika konzumacija slane hrane također može utjecati na širinu naših prstiju. Tijelo želi održati sol i vodu u ravnoteži te to rezultira zadržavanjem vode. Takva natečenost uglavnom prolazi u roku jednog dana.
Naporan trening, odlazak u teretanu ili pak teški fizički posao uzrokuju natečenost prstiju. Pri fizičkom naporu naše se krvne žile šire pa time i naši prsti postaju deblji. I takva vrsta natečenosti prolazi relativno brzo.
Ako mjerite već postojeći prsten, pazite da nije star i iskrivljen jer tako možete dobiti pogrešnu veličinu. Takvi prsteni često znaju biti i oni naši najdraži, koji su u obitelji već generacijama. Međutim, zub vremena i mnoštvo ruku koje ga je nosilo čini svoje pa su na takvim prstenima moguća iskrivljenja i deformacije.

gold ring hand true sizing


Uzmite u obzir na kojoj ruci mislite nositi prsten. Ne zaboravite da nam je dominantna ruka znatno jača od one druge, a time se i veličina prstena može razlikovati. Ako imate izraženije i jače zglobove na prstima, izmjerite i opseg članka i opseg podnožja prsta. Između tih dviju veličina, odaberite onu srednju. Prsten vam mora moći proći preko zgloba, ali također ne želite svako malo provjeravati je li vam prsten još uvijek na prstu. Odaberete li srednju veličinu, nosit ćete ga opušteno, sigurno i bezbrižno. Važan je i model samoga prstena koji želite. Ako je prsten nešto širi ili ima poveći kamen, savjetujemo vam da uzmete za jednu veličinu veći. Kako biste bili sigurni i kako biste dobili najprecizniju mjeru, postupak mjerenja ponovite nekoliko puta. Ako se vaša veličina prstena nalazi između dviju veličina, uvijek uzmite onu veću.

Savjetujemo da ne koristite mjerač drugih proizvođača jer se mjere ne moraju nužno podudarati. Imate na umu kako su primjeri, koje smo naveli u tekstu okvirni, te nisu najprecizniji - kao što je npr. mjerenje veličine prstena na prodajnom mjestu. Svaki prsten može biti drugačiji - za najtočniji izračun veličine prsta, posjetite najbliže Dodić prodajno mjesto gdje će naši kolege najtočnije izmjeriti potrebnu veličinu prstena, odgovarajuću za željeni prst.

Ovdje pročitajte Što i kako ugravirati na prstenje – ideje i savjeti.

sizing the ring true size

Zaključak

Bilo da je prsten za vas ili pak iznenađenje za nekoga drugog, određivanje točne veličine može se učiniti podosta zahtjevnim. Morate paziti na niz faktora koji mogu utjecati na veličinu i obujam prsta, a još ako uzimate prsten kao poklon, morate biti i neprimjetni. Na vašu sreću, pripremili smo vam nekoliko metoda mjerenja pomoću kojih nitko neće očekivati vaše iznenađenje, a prsten će savršeno odgovarati. Nadamo se da su vas naše detaljne smjernice i upute lišile svih nedoumice te da ste spremni bezbrižno dovršiti narudžbu putem web shopa iz vašeg kauča.

Za slučaj da još niste sasvim sigurni i želite potvrdu vaše veličine, svratite u našu najbližu poslovnicu i obratite se našem ljubaznom osoblju za pomoć te počastite sebe ili vaše najbliže ovim bezvremenskim dodatkom.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.