Home / Blog / Kako pravilno koristiti i čuvati Dodić zlatni nakit
01.10.2024. Zlatarna Dodić

Kako pravilno koristiti i čuvati Dodić zlatni nakit

Više od 50 godina zlatarna obitelji Dodić održava najviše standarde u kvaliteti izrade, dizajnu i kvaliteti zlata, stvarajući prekrasan nakit koji se rado prenosi iz generacije na generaciju.

Uz osnovnu i jednostavnu njegu vrlo lako možete čuvati i zaštititi svoj zlatni nakit u godinama koje su pred njim. Kako bi Dodić nakit postao dragocjeno obiteljsko naslijeđe, važna je pravilna briga i njega.

Njega zlatnog i platinastog Dodić nakita

Većina nakita izrađena od zlata i platine može se održavati nježnim (neabrazivnim) sredstvom za čišćenje. Svakako izbjegnite kućni izbjeljivač koji može oštetiti nakit uz promjenu njegove boje i moguće raspadanje.

Važno je i pravilno skladištiti nakit. Prilikom kupnje, svaki komad Dodić nakita dolazi u ukrasnoj zaštitnoj kutijici koja čuva kvalitetu i štiti od nečistoća. Između nošenja preporučujemo spremanje nakita u njegovu kutijicu.

Njega nakita s dragim kamenjem

Osim osnovne njege, pri nakitu s dragim kamenjem potrebno je isti zaštititi od udaraca o tvrdu površinu i izbjegavati udarce općenito.

Iako slovi kao najčvršći dragi kamen, čak se i dijamant može odlomiti uz udarac “pod pravim kutom”. Drago kamenje, npr. smaragd, rubin, safir, sedef, opal, biser ili malahit, vrlo su osjetljivi, a ako se truse mogu izgubiti dio svog prepoznatljivog sjaja. Caklina kamena se može otkrhnuti ili izgrebati prilikom udarca, a također drago kamenje se može izgrebati i istrošiti uz dodir ostalih plemenitih metala. Preporučujemo da izbjegavate kombiniranje nakita koji se međusobno može oštetiti.

Visoke temperature, parfemi, kozmetika i kućanske kemikalije također mogu oštetiti nakit.

Stoga, parfem i kozmetiku nanosite prije stavljanja nakita, dok prilikom čišćenja kućanstva preporučujemo ukloniti nakit i spremiti ga u njegovu Dodić zaštitnu kutijicu. Dodić nakit možete osvježiti uz brisanje glatkom vlažnom krpicom.

Njega nakita s biserima

što se tiče njege nakita s biserima, fini biseri s debelim slojevima sedefa trajat će generacijama uz pravilnu i preporučenu njegu. Preporučujemo nositi ih (i čuvati) bez parfema, kozmetike i ostalih nečistoća koje bi mogle naštetiti bisernom nakitu.

Njega srebrnog nakita

U proizvodnji srebrnog nakita, koji glasi kao jedan od najljepših i najsjajnijih materijala, koristimo srebro najviše čistoće 925/1000. Riječ je o plemenitom metalu koji zahtijeva čišćenje po potrebi, a Dodić srebrni nakit završno je prekriven tekućinom rodija (jednim od najrjeđih i najskupljih plemenitih metala) kako bi što dulje zadržao svoj sjaj i ljepotu.

Jedna od osnovnih karakteristika srebra je da je to metal koji prirodno tamni, posebno kad je izložen slanom zraku, vlagi i znoju. No, za srebro koje se redovito koristi potrebno je vrlo malo truda pri održavanju.

Pri čišćenju, srebrni nakit prebrišite vlažnom krpicom i odmah osušite uz pomoć glatke i suhe krpice. Svakako, budite oprezni jer se završni sloj (rodij) može ukloniti pretjeranim čišćenjem i poliranjem.

Savjetujemo da izbjegavate nositi srebrni Dodić nakit dok koristite sredstva za čišćenje koja ga mogu oštetiti – uzrokujući tamnjenje, promjenu boje i otapanje metala. Također, preporučujemo skidati nakit prije spavanja, tuširanja ili vježbanja.

Očišćeni srebrni nakit preporučujemo održavati suhim te pravilno skladištiti u njegovu kutiju, udaljeno od vlažnih prostorija (npr. kupaonica).

Srebrni nakit stavite na suhu kožu, nakon nanošenja kozmetike i parfema kako bi što dulje zadržao svoj sjaj i ljepotu.

Prašina i nečistoće uz svakodnevno nošenje vrlo lako mogu naštetiti sjajnom nakitu. Površina zlata, platine i srebra s vremenom može postati zagasita, adrago kamenje izgubiti svoj sjaj. Kako biste dodatno zaštitili nakit – skinite ga prije spavanja kako ne bi došlo do težih mehaničkih oštećenja.

Tim majstorske radionice zlatarne Dodić će sa zadovoljstvom sudjelovati u očuvanju sjaja Vašeg Dodić nakita – ako se pridržavate gore navedenih preporuka vjerujemo da ćete godinama uživati u ljepoti svog nakita!

Sačuvajte Dodić certifikat kvalitete koji dobijete za svaki artikl prilikom kupnje. Uz njega imate pravo na besplatan popravak unutar 2 godine od kupnje nakita. To uključuje čišćenje, poliranje i sitne popravke (bez većeg mehaničkog oštećenja koje može nastati prilikom nespretnog rukovanja nakitom). Popravak uključuje i novu dodatnu zaštitu – rodiniranje, uz koju će Vaš nakit još dulje zadržati svoj sjaj i ljepotu.

Za sva dodatna pitanja kontaktirajte nas pomoću chata, maila webshop@zlatarna-dodic.hr, Facebook ili Instagram poruka te kontaktom putem WhatsApp-a (099/4979-252).