BESPLATNA DOSTAVA za sve narudžbe iznad 200€!

Koji elegantan nakit odabrati za maturalni ples?

Maturalni ples - Koji nakit odabrati - Zlatarna Dodić

Vjerojatno ni sama ne možeš vjerovati da je taj dan sve bliže. Dan koji na neki način obilježava kraj jednoga dugog razdoblja i koji se nestrpljivo iščekuje. Iako bi se taj opis mogao odnositi i na zadnji dan škole ili pak na popularnu norijadu, govorimo o jednom mnogo uzbudljivijem i značajnijem događaju za jednu djevojku, a to je maturalni ples. Doba djetinjstva i školovanja zasigurno je ispunjeno brojnim lijepim i zabavnim uspomenama. Ipak, pomisao na ulazak u svijet punoljetnih i odraslih osobito je uzbudljiva jer za mnoge on nagovješćuje novi početak. Dan maturalnog plesa jest onaj kada si toga posebno svjesna. Ta svečana noć koju ćeš provesti sa svojim prijateljima zauvijek će ostati u sjećanju kao posljednja zajednička. A budući da je tako simbolična, razumljivo je da veliku pažnju želiš posvetiti tomu kako ćeš toga dana izgledati.

elegant premium gold necklace with mother of pearl pendants on white background

Zašto je maturalni ples tako poseban?

Ovo je pitanje koje si mnogi nekad postave – zašto je maturalni ples djevojkama, ali i mladićima, tako važan? Čemu tolika „pompa”? To je ionako samo jedna večer, kažu. No kao što je slučaj sa svim „malim” i naoko prolaznim stvarima koje mnogo znače, simbolika maturalnog plesa dovoljno je velika a običaj dovoljno ukorijenjen u društvo da bi mogao proći bez posebne pozornosti. Tomu uvijek svjedoče emocije i uspomene koje s njim dolaze. 

Zajedništvo

Ima li koja druga riječ da bolje opisuje večer kada se sastaje razred, pa i cijela generacija? Zajedništvo je ono što ujedinjuje kada treba nagovoriti profesora da odgodi test, odlučiti se za markiranje kada ga ne odgodi ili odabrati destinaciju za maturalac. Zajedništvo je i ono što će obilježiti noć maturalnog plesa, i to u do tada neviđenom ruhu. Sigurno se mnogo već puta odlazilo zajedno u klub i plesalo do kasnih noćnih sati. No mjesto i način održavanja maturalnog plesa ipak ukazuje na posebnu prigodu koja će bez sumnje uroditi predivnim uspomenama. Osobito stoga što je vjerojatno posljednja prilika razreda da se zajedno okupi u cijelosti. 

Uspomene

Uspomene su ono što nam od kratkih i prolaznih prigoda ostaje za cijeli život. Osobito su vrijedne ako se radi o istaknutim događajima koji na neki način označavaju prekretnice u životu. Zato će sve što je dio pripreme za maturalni ples, pogotovo kad je riječ o tome kako će se djevojka urediti za njega, postati uspomenom. Od potrage za idealnom haljinom i udobnim štiklama; razmišljanja o frizuri, šminci i nakitu koji će zajedno izgledati savršeno, pa sve do zabave do jutra. Zbog toga što maturalni ples na neki način označava novi početak u životu mlade osobe, ona će ga se kasnije uvijek rado prisjetiti. 

Novi početak

Ima li boljeg povoda od toga da se završetak škole i ulazak u svijet odraslih smatra novim početkom? Za mnoge zaista jest tako, jer nakon srednjoškolskog obrazovanja život izgleda znatno drugačije: posao ili fakultet, novi grad ili novo društvo. To su uobičajene promjene koje slijede nakon mature, a maturalni ples prigoda je u kojoj se podjednako slave dosadašnji uspjesi i ono što dolazi. Može se primijetiti i da samom svojom izvedbom simbolizira prelazak na novu razinu u životu mlade osobe. Dotadašnje uobičajene proslave rođendana i odlaske u klubove u casual izdanjima tu večer zamjenjuju hotelske sale, odijela i svečane maxi haljine.  

Tradicija

Maturalni ples tradicionalna je proslava završetka srednje škole diljem svijeta, a poznato je da su se prve maturalne večeri održavale još u 19. stoljeću u Americi. Kao što je slučaj i s drugim novitetima sa Zapada, romantizirani prikazi maturalnih večeri u filmovima podosta su utjecali na doživljaj te tradicije. Primjetno je da se svugdje na svijetu toj prigodi pridaje slična pozornost. Svugdje je ona događaj za koji pripreme počinju mjesecima ranije, jer pronaći svečanu haljinu, cipele, i odijelo, koji će ti savršeno pristajati nije lak posao. To što je maturalni ples tradicija znači da čak i oni koji nisu zbog njega osobito uzbuđeni odlučuju prisustvovati i urediti se najbolje što mogu.

Prilika za izraz osobnog stila

Posljednji ali nikako najmanje važan razlog zašto je maturalni ples tako važan i poseban. Mladoj osobi upravo je stil odijevanja i uređivanja ono što ju tijekom odrastanja potencijalno razlikuje od ostatka. Po njemu se može i želi istaknuti te biti zapažena. Maturalni ples od svih do tada najveća je prilika za to, a posebno se odnosi na djevojke. Izbor haljine, cipela i modnih dodataka, osim što utječe na opći estetski dojam, može reći mnogo o vlasniku. Osim toga, odabir dodataka za neke je djevojke proces u kojemu mogu dati prostora kreativnosti i izraziti sklonost prema modi. Modni dodaci u tome itekako pomažu, stoga će jedna od važnijih točki tijekom priprema za maturalni ples biti odluka o izboru nakita.

Koji nakit odabrati za maturalni ples?

Ako si već odabrala idealnu haljinu i štikle za ovu posebnu prigodu, vrijeme je da se posvetiš odabiru modnih dodataka. A kako je maturalni ples mnogo više od plesa, tako je i nakit više od modnoga dodatka. On je prije svega izraz osobnosti, stila i preferencija. Svojim izborom nakita možemo postići da naše konačno izdanje, zajedno s odjećom, obućom i torbicom koju izaberemo, daje više klasičan, sofistican dojam ili pak zaigran, chic dojam. Također, koji ćeš nakit odabrati govori o tvojoj sposobnosti kombiniranja nakita s odjećom, ali i prigodom. Promišljen odabir nakita osigurava elegantan i ženstven izgled.

Nakit ne mora biti jednokratan modni dodatak koji ćeš upotrijebiti samo za maturalnu večeru i zaboraviti ga u kutiji za nakit. Jer nakit je jedan od onih predmeta koji, osim što služe za ukras, može biti predivna trajna uspomena na dan kada je nošen. U tome slučaju najbolji je izbor zlatni nakit koji ne samo da traje doživotno nego i plijeni svačiju pažnju svojim sjajem i ljepotom. Ako si se našla u nedoumici pred morem nakita koje je u ponudi, u nastavku ti donosimo nekoliko savjeta za lakši odabir.

elegant premium gold earrings on white background


Kakve naušnice odabrati za maturalni ples?

Naušnice su jednostavno must-have maturalnog izdanja. Privlače pažnju na lice i daju mu dodatni sjaj. S pravim izborom naušnica moguće je postići da cjelokupan izgled djeluje osobito elegantno i skupocjeno. No budući da nisu jedina stavka, potrebno ih je dobro uskladiti s ostatkom nakita, kao što je ogrlica, i vrstom frizure. Uz raspuštenu kosu s valovima odlično pristaju vrlo elegantni dugački i uski modeli naušnica, poput Pearl Dash zlatnih naušnica, koji ni uz ogrlicu neće izgledati pretjerano. Podignuta kosa u punđu ili polu punđu pak može tolerirati vrlo raskošne dizajne naušnica koji će nesumnjivo privući pozornost. Pritom međutim valja uzeti u obzir i dekolte, odnosno odabir ogrlice. Kada je riječ o kombiniranju ogrlice i naušnica, vrijedi pravilo da samo jedno od toga dvoje treba privlačiti pažnju na sebe. Stoga odabereš li upečatljivu, raskošnu ogrlicu, naušnice neka budu decentnije.

Kako uskladiti ogrlicu i izrez haljine?

Savjeti za kombiniranje ogrlice i vrste dekoltea opći su i primjenjivi za svaku prigodu u kojoj se nosi večernja haljina. Maturalna večer jedna je takva te neće biti naodmet pripaziti na spomenuti detalj. Tri su najčešća izreza haljina: v-izrez, ravni ili okrugli izrez te haljine bez izreza, koje dosežu vrat. Uz prvi tip izreza najbolje pristaju ogrlice oblika slova „v” srednje dužine. One mogu doći s upečatljivim privjeskom tako da su cijelom dužinom i oblikom vizualno usklađene s oblikom dekoltea. Takav tip ogrlica vrlo je elegantan i profinjen te haljinu čini dodatno svečanom. Za ravne ili okrugle izreze haljina, što uključuje i one bez naramenica, biraju se nešto raskošniji modeli ogrlica blizu vratu s različitim oblicima i dizajnima privjesaka. Jedini tip haljine uz koji će možda biti bolje preskočiti ogrlicu i odabrati drugu vrstu nakita, poput naušnica i narukvica, jest haljina koja seže do vrata. Još pokoji savjet za odabir ogrlice možeš pronaći u našem vodiču za ogrlice za posebne prigode.

Narukvica i prsten kao slatki detalji

S ovima dvjema vrstama nakita ne treba odveć komplicirati. Narukvice i prstenje izaberi po svojoj želji, pazeći na to da modeli budu elegantni i svečani. Budući da je većina maturalnih haljina bez rukava ili s kratkim rukavima, narukvice su zaista odličan izbor za istaknuti ljepotu ruku. Ako je haljina jednostavnija, slobodno možeš i „pretjerati” s izborom narukvica te staviti više slojeva ili se odlučiti za jednu deblju. Odabir je prstenja najlakši. Izaberi jedan ili više njih koji ti se najviše sviđaju.

gold earrings with red stone on woman ear

3 dodatna savjeta za odabir maturalnog nakita

Kombiniraj jednostavno i raskošno

Ovaj je trik najbolje upotrijebiti kada se nađeš pred nedoumicom što i kako uskladiti. Princip bi izgledao ovako: „jednostavna haljina – raskošniji nakit”; „jednostavna ogrlica – raskošnije naušnice”; „raskošna frizura – jednostavne naušnice” i slično.

Obrati pažnju na boje

Počni s odabirom boje metala koji želiš za svoj nakit – bijeložuto zlato ili kombinacija. Zasigurno već imaš vlastitu preferenciju i znaš što ti bolje stoji. Zatim, obrati pažnju na boju haljine. Ako je neutralne boje, možeš se poigrati s bojom nakita, štoviše, nakit u boji na neutralnu haljinu posebno će ju podignuti. 

Dragulji za savršen look

Odlučiš li se za nakit u boji, dragulji su nepogrešiv izbor. Duboka zelena boja smaragdnih naušnica ili žarko crvena boja prstena s rubinom nesumnjivo će imati glavnu ulogu u tome da se osjećaš izuzetno. 

Zaključak

Maturalni je ples, prije svega, predivna prilika za posljednje veliko druženje i zabavu s prijateljima. Ta jedna noć brzo će proći, ali uspomena ćete se sjećati cijeli život. Iako nije najvažnije, razumljivo je da je također važan čimbenik zadovoljstvo s tim kako ćeš taj dan izgledati i osjećati se. Preporučamo da promišljanje i odluku o konačnom izgledu gledaš ponajprije kao zabavu, a ne opterećenje. To posebno možeš primijeniti pri odabiru nakita: on je tu kao saveznik pomoću kojeg možeš izraziti svoju kreativnost, ali i jednim ili dvama komadima dodati završni touch svom izdanju i izgledati fenomenalno. Za dodatne ideje možeš pročitati i naš članak o top 5 komada nakita za elegantne noćne haljine. A zatrebaš li pomoć u vezi s odabirom zlatnoga nakita, u poslovnicama Zlatarne Dodić čeka te naše stručno i ljubazno osoblje.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.