Besplatna dostava za sve narudžbe iznad 200 €!

Nakit za krštenje - Kako odabrati pravi?

Nakit za krštenje - Kako odabrati pravi?

Krštenje je jedan od prvih događaja koje slavimo u neprocjenjivom životu djeteta, a takvu svečanu prigodu želimo obilježiti nečim posebnim. Želimo pokloniti ono što u sebi ne sadrži samo materijalnost, već ono što može predstavljati i duhovnost, simboliku ili poslati određenu poruku. Želimo djetetu dati cjeloživotni podsjetnik na veličanstvenost života, ljubavi, obitelji i vjere. Zato se mi slažemo da je svečani nakit odabir za kojim moramo posegnuti, a vi ćete saznati i zašto i kako.

Provest ćemo vas kroz prekrasne izabrane tipove nakita koji se poklanjaju za ovaj poseban događaj i ponudit ćemo vam najbolje savjete kako ne biste pogriješili u svom odabiru savršenog nakita za krštenje!

gold angel necklace on woman

3 glavna razloga zašto je nakit najbolji poklon

Dugotrajnost

Dugotrajnost kvalitetnog nakita kao što je nakit od zlata neizostavna je vrijednost ovog poklona. Nakit za krštenje služi kao vječna uspomena, poklon koji traje zauvijek. Nakit za krštenje namijenjen je tome da ostane s nama do kraja života ili da može biti prenesen na obitelj. On je, za razliku od ostalog nakita, nezamjenjiv. Prekrasan i izdržljiv nakit od zlata služi kao vječan čuvar uspomena koji je s nama od samih početaka.

Svečanost

Svečanost nakita za krštenje odiše pažljivom izradom nakita od zlata. Položaj zlata u društvu ostao je nepromijenjen već stoljećima. Zlato se uvijek biralo za isticanje moći, ljepote i bogatstva, a često je zvan kraljevskim metalom. I danas zlato biramo za trenutke koji su nam važni. Krštenje je događaj uz koji ide uzvišenost i finoća te isključivo vrhunski svečani nakit. Takav nakit ne služi samo kao modni element, već i kao simbol vjere i obitelji, ali i simbol vrijednosti. Ovo je nezanemariva komponenta poklona koji mora obilježiti tako svečani dan u životu mališana i njegove obitelji.

Tradicionalnost

Već stotinama godina postoji tradicija poklanjanja nakita za krštenje. Njega čuvaju naše bake i naši djedovi. Prenosi se s generacije na generaciju i oživljava naša obiteljska sjećanja te je jedna od prvih materijalnih uspomena koje nas vežu za obitelj i prijatelje. Prateći stope naših baka i djedova odajemo počast i njima i njihovoj prošlosti te održavamo kulturu koja pripada nama i koju mi činimo našim običajima. Ovaj snažan razlog poklanjanja nakita za prigodu sakramenta krštenja ostao je najučestaliji, i uopće se ne pitamo zašto.

gold necklace with pendant on woman neck

Simbolika nakita za krštenje

Nije novost da određene vrste nakita imaju svoje simbolike. Već stoljećima nakitu dajemo posebnu vrijednost, i materijalnu i duhovnu. U određenim vremenima i kulturama nakit je znao predstavljati moć, status, pripadnost zajednici ili kulturi. Znao je prenositi poruke ili služiti u obredima, nositi kletve ili zahvale. Reći ćemo da je nakit na brojnim stranama svijeta uvijek predstavljao jednu od važnih komponenata neke kulture, sa svim svojim ulogama. Tako i danas osim kolektivnih posebnosti, u svojim zbirkama nakita svi imamo one komade koji su nama osobno posebni jer nam predstavljaju nešto lijepo ili nas podsjećaju na kakav prekrasan trenutak. Od raznih nakita, nakit za krštenje mora se spomenuti kao nakit koji je priznat kao posebna vrsta u cijeloj zajednici. To je zato što su za njega vezana vrlo snažna simbolička značenja koja se povezuju uz same početke života. To je simbol početka vjerskog života i početka odrastanja. Simbol veze djeteta i osobe koja je poklon dala. Simbol kulture i religije. Simbol veličanstvenosti krštenja.

Savjeti za odabir savršenog komada nakita za krštenje

Znamo da nas život dovede ponekad u one komplikacije kada ne znamo kako se osjećamo, što bismo obukli, koji bismo nakit na sebe stavili ili pak što bismo poklonili!? Vjerujem da smo sada već svi sigurni da je nakit idealno rješenje za poklon kada dođe do krštenja! Lijepo je da smo taj dio riješili, međutim, od svog silnog nakita koji pak odabrati? To nije uopće jednostavna problematika. Komad nakita koji poklonimo za krštenje puno govori o nama i o poruci koju želimo poslati, i zato smo sigurni da želimo samo najkvalitetniji nakit. Zato ćemo ponajprije početi sa sužavanjem izbora, odabranim nakitom koji je uopće prigodan za krštenje, a zatim i korisnim savjetima vezanima uz svaki. Provest ćemo vas kroz sve tipove nakita za krštenje i pomoći vam da procijenite za koji se nakit osjećate za ovo krštenje i da odaberete baš onaj koji će vaše osjećaje najbolje opisati!

Dobro staro zlato

Oduvijek obožavan, najposebniji i najljepši metal, zlato, ostao je prvi izbor pri odabiru nakita. Položaj zlata od vjekova pa sve do danas ostao je uzvišen, sa značenjem moći, položaja, bogatstva. Što se tiče nakita to je vrlo logično, jer tko može odoljeti eleganciji i sjajnosti zlata? I izraz "dobro staro zlato" postoji upravo zbog toga što je zlato već tako dugo s ljudima, od davnina. Kada bismo rekli da nas zlato ne privlači, praktički bismo rekli da lažu generacije i generacije ljudi koji su kroz stoljeća za najsvečanije trenutke, predmete i nakit birali upravo ovaj metal. Da je zlato kao nakit za krštenje najučestaliji poklon, govori već duga tradicija. U odabiru zlata naići ćete najčešće na nakit od bijelog i žutog zlata. Ako se dvoumite između te dvije boje, savjet za kojim uvijek možete ići jednostavan je. Žuto zlato paše uz topliji ten kože, a bijelo zlato uz hladnije, bljeđe vrste tena. 

Nakit s kršćanskim motivima

S nakitom za krštenje koji sadrži sakralne elemente ne možete pogriješiti. Ovakav nakit ima posebno naglašenu jednu važnu ulogu, a to je vjera i sakrament krštenja. Pa što je prigodnije od toga? Od izbora nakita s kršćanskim motivima ponajprije bismo izdvojili vrlo rašireni motiv križića, uvijek zahvalan za ovakav tip poklona. Križić je uvijek u modi i motiv je koji najčešće dolazi u puno varijanti, stoga teško da ne biste našli baš taj jedan koji vam je najljepši! Križiće možete pronaći od žutog zlata, bijelog zlata, njihove kombinacije, više ili manje minimalističkog dizajna u raznim kombinacijama. Nadalje, vrlo popularan tip ovakvog nakita je krunica, za koju ne moramo previše objašnjavati zašto je idealno prigodan poklon za krštenje. Krunica dolazi u obliku ogrlice ili narukvice. Motiv anđela čuvara nezaobilazan je kada gledamo nakit za krštenje. Vječan i uvijek drag najmanjima, anđeo je prekrasan simbol vjere i djetinjstva. Anđelčić je uvijek zahvalan poklon koji sigurno razveseli svako srce. Medaljoni s motivima svetaca pokloni su kakvi odišu svečanošću, dobrotom i posebnošću, a ujedno su i često biran poklon za prigodu krštenja. Više o nakitu s kršćanskim elementima pročitajte na blogu o sakralnim motivima.

Hrvatski tradicijski nakit

Ako želite posegnuti za nakitom koji će u sebi sadržavati trag vaše povijesti, obiteljskog nasljeđa i kulture, ne možemo dati bolji savjet od toga da posegnete za hrvatskim tradicijskim nakitom. Ovakav nakit se vrlo rado bira za prigodu krštenja, a vrlo često je komad koji već je u obitelji, koji se nasljeđuje dalje na djecu. Zato je lijepa strana ovog poklona i to što će se sigurno prenijeti i dalje na nove generacije i ostati sigurno sačuvan u obitelji. Istina je da naš savjet ovdje ide u smjeru obitelji i tradicijskog nasljeđa, ali ne smijemo zaboraviti i to da je takav nakit i toliko prekrasan da jedino moramo pripaziti na to da ne uzme baš svu slavu na proslavi krštenja! Bila to licitarska srca, rećine, botuni, peružine ili konavoske naušnice, svaki je komad apsolutno predivan sam za sebe.

Personalizirani nakit

Želite li nakit za krštenje koji će biti samo i jedino osobno iskustvo? Ovdje je naš savjet da zavirite u svijet personaliziranog nakita. To je nakit na koji se mogu ugravirati inicijali, imena, datumi. Gravure zasigurno nakitu pridaju posebnu crtu karaktera i uvijek prolaze kao fantastičan poklon. Obilježiti nakit s nečim posebno privatnim uvijek je dobra ideja, a po pitanju graviranja može se naći puno rješenja. Gravura se može napraviti ne samo na ogrlicama i narukvicama, nego i na medaljonima, prstenju, pa čak i na igli za kravatu, sve kreativnosti dolaze u obzir! Poklon na koji ste prenijeli svoju originalnost i podijelili je s nekim, uvijek je prepoznat kao poseban.

Dječji nakit

Uvijek prigodan poklon svakako je i dječji nakit. Volimo ga jer je uvijek izravan podsjetnik na djetinjstvo u kasnijoj dobi, a u ranijoj je već pogodan za nošenje. Dječji nakit djeca razumiju! Stoga ako želite da vaš dar djetetu izmami osmijeh od prvog pogleda, svakako preporučamo nakit s motivom bubamara, koje nas oduševljavaju od malih nogu i čiji nas motiv boja uvijek podsjeća na najveselije dane. U kolekciju dječjeg nakita svrstavamo i nakit s motivom leptirića, za koji smo sigurni da odiše lepršavošću i djetinjim radostima te motiv medvjedića koji je stalni sudionik naših slatkih priča mališanima od ranog djetinjstva i s kojim definitivno ne možete pogriješiti!

Ovdje pročitajte Što kupiti za babinje?

zlatarna dodic bag of gold jewelry present


Zaključak

Odabir nakita za krštenje može biti škakljiv posao. Krštenje je posebna prigoda koja zahtjeva pažljiv odabir poklona. Poklon koji je svečan, koji šalje određenu poruku, poklon koji čuvamo zauvijek i poklon koji na sebi nosi simbolike ono je što želimo postići. Jedino nakit za krštenje sadrži sve ove značajke i može ispuniti vaše želje. Zato preporučamo da detaljno prođete kroz naše savjete, koji su ovdje kako bi vam pomogli u vašem odabiru. Nadamo se da ćete pronaći baš taj komad nakita koji ste toliko tražili!

Ako se ipak dvoumite i potrebna Vam je pomoć oko odabira, nemojte se ustručavati tražiti savjet od našeg stručnog i ljubaznog osoblja u jednoj od naših poslovnica Zlatarne Dodić.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.