Iskoristite promo kod LOVE15! BESPLATNA DOSTAVA za sve narudžbe!

Poklon od kume za krštenje - Koji poklon odabrati?

Poklon od kume za krštenje - Koji poklon odabrati?

Drage naše kume, povjeren vam je neizmjerno važan zadatak i prvo vam na tome želimo čestitati. Odabrane ste kao prve pratiteljice djetetu u njegovu sakramentu krštenja, kao podrška njihovog duhovnog i životnog razvoja i kao takve sada imate važnu ulogu u svojoj ili prijateljskoj obitelji. Krštenje je jedan od najsvečanijih događaja u kojemu možete sudjelovati i važno ga je obilježiti kako treba. Obilježavanje uključuje i prigodan poklon za krštenje koji mora biti poseban, koji će predstavljati novi odnos vas i djeteta, koji će biti jedno od sjećanja na svečano krštenje i koji će dijete zauvijek čuvati. Zato smo izveli nekoliko savjeta koji će vam sigurno pomoći u odabiru poklona za krštenje, koji će omogućiti sva značenja i simbole koje bi takav poklon trebao imati.

3 savjeta za krsne kume i njihove poklone za krštenje

Odabir ovakvog tipa poklona ne bi trebao biti tako težak uz nekoliko savjeta i smjernica. Ono što sigurno već prirodno uzimate u obzir je odnos vas i djeteta koje se krsti, odnosno je li to vaša obitelj ili prijateljska obitelj. Ako je obitelj vaša, uvijek prekrasan poklon je nešto što se nasljeđuje u vašoj obitelji, recimo poklon koji ste vi dobile za krštenje ili komad nakita koji su vam poklonile vaše mame ili bake. Ako je obitelj prijateljska, treba paziti na to da poklon bude u skladu s događajem krštenja. Nisu svi pokloni za sve prigode i svaka ima svoja pravila. Zato smo posebno izdvojili preporuke koje se tiču biranja poklona za krštenje upravo za kume:

1. Ciljajte na dugotrajne poklone

Krštenje je prvi i važan sakrament, bitno ga je obilježiti. Predstavlja početak i života i vjere i odrastanja. U skladu s tim potrebno je ciljati na poklon koji može obilježiti takav događaj zauvijek. Nemojmo ni zaboraviti kome ga poklanjamo. To će biti jedan od prvih poklona koje će dijete uopće dobiti u svom životu i važno nam je da ga čuva. Zato vaš poklon za krštenje definitivno mora biti dugotrajan, nešto što će mališan zauvijek imati. S obzirom na komponentu trajnosti, kvalitetan nakit je svakako nezamjenjiv izbor s kojim u ovom slučaju zaista ne možete pogriješiti.

2. Poklon za krštenje mora biti svečan i prigodan

Dostojanstvo i veličina događaja krštenja ne mogu se zanemariti. Očituju se u svemu. Od toga što krštenje za dijete, obitelj i vjeru znači i crkve u kojoj se održava do toga kako ceremonija sama po sebi izgleda. U skladu s time se, naravno, oblači i kiti svečano i prigodno. Tako i poklon koji odabiremo mora pratiti tu istu svečanost i veličanstvenost koju predstavlja cijelo krštenje. Međutim, mora se napomenuti da ne pretjerujete, ako birate raskošno, to može lako preći u kič. A kič nikada ne znači prigodno, a kamoli dostojanstveno, zato budite oprezni u odabiru kako ne biste premašili granicu!

3. Ne zaboravite na simbolična obilježja 

Krštenje je događaj koji na sebe vuče jako snažna obilježja i simbole. Simbol vjere, simbol obitelji, simbol ljubavi, simbol uzvišenosti, simbol neba. Malo se što može u duhovnom, a osobito i u svjetovnom, životu mjeriti sa snagom tog sakramenta i njegovim značenjem. Važno je izbjegavati poklone koji nisu povezani s kršćanstvom ili koji ne odražavaju duhovnost i važnost ovog događaja. Zapamtite da tražite poklon za krštenje koji će slati poruku i imati značenje te simbolizirati duhovnu podršku koju pružate djetetu, vaš odnos, dan svetog krštenja. Može simbolizirati i vezu vas i djetetove obitelji ako je riječ o prijateljima koji su vam povjerili jedan od najsvečanijih zadataka i dali vam veliko povjerenje.

Najljepše vrste nakita za krštenje

Smatramo da je vrsta poklona koji najbolje zadovoljava sve tražene kriterije upravo nakit. Osim što vječan, prigodan, svečan i simboličan, tradicija poklanjanja nakita za krštenje postoji oduvijek. Osim tri komponente koje smo naveli u savjetima za super odabir i koje nakit definitivno ima, moramo se složiti da to nisu jedine prednosti nakita koji služi kao poklon za krštenje. Osim što je tradicija to što se uopće poklanja, još nešto što je omogućava je i to da je običaj da se nakit za krštenje prenosi s generacije na generaciju u obitelji. Nakit ima nevjerojatno značenje, što ga čini uvijek popularnim poklonom za krštenje. Uobičajeno je da roditelji nakit za krštenje čuvaju na sigurnom sve dok dijete ne naraste dovoljno da ga mogu sami čuvati, stoga se ne morate brinuti hoćete li pronaći nešto što im pristaje u vrijeme krštenja.

Nakit s kršćanskim motivima

Ako ciljate na poklon koji spada pod klasične i bezvremenske običaje, uvijek možete posegnuti za nakitom sa sakralnim motivima. Nije li lijepo kad na nekome vidite predivnu ogrlicu s motivom križića i kad ispadne da je to križić koji su dobili još za krštenje! A sigurno bi bilo još ljepše kada biste vi bili ta kuma koja ga je poklonila znajući da će ga nositi zauvijek. Vrsti nakita sa sakralnim elementima pripada i motiv anđela koji je možda najprigodniji poklon od jedne kume. To je upravo zato što krsna kuma predstavlja djetetu zaštitu i podršku. Biti kuma je simbol svjedoka i čuvarice djeteta i njegova vjere, zato što je prigodnije od malenog anđela čuvara? Ako želite moderniji poklon, postoje i 3 privjeska u svrsi tri simbola koji dolaze zajedno. To su križ kao simbol vjere, srce kao simbol ljubavi i sidro kao simbol za nadu. Pod ovakav tip nakita spadaju i krunice od narukvica i ogrlica te motivi svetaca koje zasigurno morate uzeti u obzir.

gold bracelet baby child with sacred motif on baby hand

Dječji nakit

Ukoliko ipak želite poklon koji ne samo da će biti uz dijete zauvijek, već će ga zauvijek i podsjećati na djetinjstvo jer je to prvi nakit koji je uopće nosio, utoliko je dječji nakit dobra ideja. Zašto ne bi bilo obrnuto? Nosi ga sada, a čuvaj ga kasnije kao prekrasnu uspomenu. A ako želite sve zajedno, da ga nosi uvijek i zauvijek, onda je rješenje vašeg problema privjesak, koji se onda može objesiti na bilo koju veličinu narukvice ili ogrlice. Dječji nakit za krštenje može biti i malena ogrlica ili narukvica s križićem, ali nakit s motivima bubamare i leptirića, koji svi dolaze i u oblicima privjeska!

gold bracelet baby child with lady bug and name bar on baby hand

Personalizirani nakit

Ovakav tip nakita ima svoj poseban značaj. Personalizirani nakit često ima posebno značenje za nositelja, jer može predstavljati važne događaje, osobe ili vrijednosti u njegovom životu. To ga čini emotivno vrijednim i puno značajnijim od uobičajenog nakita. Kao poklon za krštenje je svakako zahvalan jer ga možete prilagoditi svrsi kojoj je namijenjen, u ovom slučaju je to krštenje i možete ga učiniti izrazito osobnim. S obzirom na to da ste krsna kuma, super je ideja da ugravirate svoje ime i ime mališana koji se krsti, tako ćete nadodati još jedan prekrasan spomen na taj dan kojeg se dijete može stalno prisjećati. 

gold bracelet baby child with name bar on baby hand

Tradicijski nakit

Kao što je naš hrvatski tradicijski nakit preživio zub vremena, tako će sigurno i poklon za krštenje koji odaberete. Najvječniji mogući poklon je onaj koji ne samo da će djetetu trajati cijeli život, nego i postoji od davnina. Simbolika vječnosti koju veže tradicijski nakit vrlo je naglašena i vrijedna. Uz to je i apsolutno prigodan i svečan poklon i zato s odabirom tradicijskog nakita za krštenje nema pogreške. 

yellow gold jewely collection croatian traditional pieces

Znate li kojih je to Top 5 ideja za poklon za Majčin dan? Pročitajte ovdje.

Zaključak

Znamo da potrage za poklonima mogu biti mukotrpne, osobito ako je u pitanju poklon za krštenje i osobito ako ste pritom kuma! Pred vama je velik zadatak i angažman oko cijelog krštenja, ali nadamo se da ćete uz pomoć savjeta koje smo izdvojili za vas imati lakše iskustvo koje se tiče odabira poklona koji ste tražili. Ne zaboravite da takav dar obavezno mora biti vrhunski kvalitetan i otporan kako bi ga krasila dugotrajnost i kako bi se, ako do takve želje nadamo se dođe, mogao prenositi daljim generacijama. Mora biti potpuno prigodan i svečan u skladu sa uzvišenim sakramentom krštenja i nikako nemojte zaboraviti na to da posebnost i važnost većine poklona proizlazi upravo iz namjera, simbolika i značenja koja se za njega vežu. Vi odlučujete koja će to značenja biti, kakvu će poruku na sebi nositi i što će poklon za krštenje koji odaberete djetetu predstavljati, i zato vam moramo dati samo još tri mala i  jednostavna savjeta. Ne brzajte, birajte pomno i oduševite svojim izborom! Ako u svojoj potrazi savršenog poklona odlučite da je nakit za krštenje upravo to što ste tražili, svakako posjetite Zlatarnu Dodić. Ako pritom i dalje niste sigurni koji tip ili vrstu nakita točno želite i trebate dobre preporuke i smjernice te u slučaju bilo kakvih nedoumica, nemojte se ustručavati tražiti savjet od našeg stručnog i ljubaznog osoblja u jednoj od naših poslovnica Zlatarne Dodić.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.