Besplatna dostava za sve narudžbe iznad 200 €!

Što i kako ugravirati na vjenčano prstenje – ideje i savjeti

Vjenčano prstenje - Ideje za graviranje - Zlatarna Dodić

Ako ste ovaj članak otvorili tragajući za idejama o tome što ugravirati na vjenčano prstenje, znači da ste jedan korak pred najvažnijim danom svoga života. Čestitamo! Sklapanje braka s voljenom osobom jedan je od najuzbudljivijih i emotivnijih događaja u ljudskom životu. Ne iznenađuje zato činjenica da se za taj veliki dan sve nastoji savršeno pripremiti. Od vremena i mjesta slavlja, preko kupnje idealnog odijela i vjenčanice te dogovaranja svadbenog menija, pa sve do neizostavnog odabira znaka vaše vječne ljubavi – prstenja. Za neke će taj proces uključivati i jedan posebno sladak i značajan detalj. Mislimo, dakako, na personalizaciju prstenja.

O povijesti graviranja prstenja

Graviranje prstenja običaj je star gotovo i kao samo nošenje istoga. Prvo vjenčano prstenje izrađivalo se od kostiju, kože ili slonovače. Kasnije se s vremenom prelazilo na nešto dugotrajnije materijale, poput željeza, koji su simbolizirali snagu, trajnost i vrijednost. Zlato i srebro bili su privilegija tek onih višega društvenog statusa. Smatra se da su prvi prstenje razmijenili Egipćani prije nekoliko tisuća godina, vjerujući u postojanje „ljubavne vene” koja kroz treći prst lijeve ruke putuje sve do srca. Starim se Rimljanima, međutim, pripisuje začetak tradicije graviranja poruka na vjenčano prstenje. Prsten svojim kružnim oblikom simbolizira vječnost, početak puta bez kraja u zajednički život dvoje zaljubljenih. Iako je zbog toga sam po sebi jedinstven, njegova personalizacija može biti dodatni autentični predstavnik vaše ljubavne priče. 

Zlatarna Dodic Fingerprint wedding rings on white surfaceIdeje za graviranje vjenčanog prstenja

Odluka o graviranju vjenčanog prstenja značajno će pridonijeti osjećaju da je vaš prsten zaista samo vaš, kao i vrijednosti zajedništva koje se sklapa. Zato je, naravno, važno da sadržaj koji se gravira ima posebno značenje za oboje mladenaca. Klasičan i najpopularniji izbor jest graviranje imena mladenaca i datuma vjenčanja. Takav odabir nije neobičan s obzirom na to da su ime i datum dva ključna elementa koja podsjećaju na taj veličanstveni dan. Najčešće se gravira unutrašnjost prstena kako bi se sačuvala intima odnosno privatnost sadržaja. Osim toga, graviranje s unutrašnje strane pruža osjećaj bliskosti s voljenom osobom s obzirom na usko prianjanje uz kožu. Ipak, moguće je graviranje i vanjske strane ili ruba prstena. Odluka je na vama. Želite li svoje prstenje obilježiti nečime jedinstvenog značenja za vas i voljenu osobu, a odabir vam baš i ne ide glatko, u nastavku vam donosimo ideje razvrstane u nekoliko različitih kategorija po tipu sadržaja za graviranje.

Imena i datumi

Ako ste par ljubitelja klasike i jednostavnosti, onda je za vas upravo gore spomenuti, najčešći izbor pri graviranju. Riječ je o imenima mladenaca i datuma vjenčanja, koji se mogu kombinirati u raznim varijantama. Prva bi bila puno ime mladenca odnosno mladenke te datum vjenčanja, a u tome stilu zanimljiva je i mogućnost – umjesto svoga – graviranje supružnikova imena na vlastiti prsten. Osim punoga imena gravirati se mogu i inicijali odnosno kombinirati početna slova imena mladenaca sa znakom & između njih, primjerice u obliku S&R. Osim što je klasičan, upisivanje datuma vjenčanja može biti i praktičan odabir za one kojima je pamćenje datuma slabija strana. S upisanim datumom toga važnog dana na prstenu nećete se morati potruditi da ga se prisjetite. Ako vam se sviđa ideja upisivanja datuma, no imate neki za vašu vezu značajniji datum, u tome obliku možete ugravirati i dan upoznavanja, prvoga spoja, zaruka ili štogod drugo. 

Romantični sadržaj

Iako se i neki od gornjih prijedloga, poput graviranja datuma upoznavanja, odlikuju romantičnom crtom, uvijek može romantičnije, zar ne? Izdvojit ćemo nekoliko ideja koje će zadovoljiti svako romantičarsko srce, a u tome su nedvojbeno pravi predvodnici ljubavne pjesme. Gravirati možete omiljeni stih iz pjesme koju smatrate „vašom pjesmom” ili iz one odabrane za prvi ples, ako ste ju već izabrali. Citati iz ljubavnih romana također mogu biti vrlo romantični: ako imate zajedničku omiljenu knjigu, izaberite neki citat koji vas se dojmio. A za one kojima je uz romantiku poetsko izražavanje jača strana, tu je mogućnost osmišljanja originalne ljubavne poruke za voljenu osobu, koja će i nakon mnogo godina zasigurno uspjeti probuditi najljepše osjećaje i sjećanja na dan kad ste rekli da.

Jednostavne poruke

Kratke, slatke i jednostavne poruke mogu itekako biti jednako romantične kao i one duže. Zato ćemo vam ponuditi nekoliko takvih primjera za inspiraciju:

 • Volim te
 • Mojoj ženi / mome mužu
 • Uzimam
 • Zauvijek tvoj/tvoja
 • Zauvijek
 • S ljubavlju, tvoj/tvoja (ime)

Šaljivi sadržaj

Govoreći o odnosima općenito, složit ćete se da je začin svakoga dobar humor. Poznato je i kako nisu svi po svojoj prirodi veliki romantičari, pa u mnogim ljubavnim vezama do izražaja češće dolazi ona šaljiva, humoristična strana. Ako se u tome prepoznajete, onda će za vaše prstenje idealan biti šaljivi sadržaj za graviranje. Probajte se prisjetiti neke duhovite dosjetke ili izraza koji su obilježili vašu vezu. Ako imate internu „foru” kojoj samo vas dvoje poznajete značenje, izmamit će vam osmijeh na lice kad god je pogledate. Smiješni nadimci kojima se nazivate također su originalan izbor. Osim navedenih prijedloga neke su od zabavnih mogućnosti i smiješne ljubavne izreke ili vicevi koji će vas jednom moći nasmijati i u ne tako sretnim trenucima.

Vjerski sadržaj

Ako ste par koji pridaje važnost braku kao sakramentu, predlažemo vam graviranje poruka vjerskog sadržaja ili vjerskih simbola. U tome kontekstu dolaze u obzir ideje poput zajedničkoga omiljenog biblijskog citata. Ako nemate takav, donosimo vam nekoliko ideja:

 • Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav. 1 Kor 13,4
 • Sve vaše neka bude u ljubavi! 1 Kor 16,14
 • Ljubav je tvoja slađa od vina. Pj 1,2
 • Dragi moj pripada meni, a ja njemu. Pj 2,16
 • Nađoh onoga koga ljubi duša moja. Pj 3,4

Brojni su i citati različitih svetaca o ljubavi s čijim ste se životom možda poistovjetili, stoga i to može biti odličan izbor za graviranje. Želite li nešto jednostavnije, možete se odlučiti i za vjerski simbol, poput križa, u kombinaciji s vašim imenima i/ili datumom vjenčanja. Što god od toga odabrali, bit će znak ne samo međusobne ljubavi jednoga prema drugome nego i prema vjeri koju prakticirate.

Simboli

Želite li svoje prstenje obilježiti nečim kratkim, praktičnim ali simboličnim, birajte simbole. Izbor je gotovo bezgraničan: od ljubavnih, vjerskih i svjetovnih pa sve do onih osobno osmišljenih koji samo za vas imaju značenje. Neki su od najčešćih znak vječnosti (∞), srca u različitim oblicima, križ, golubica, koordinate s konkretnim značenjem ili pak jedna od nesumnjivo originalnijih ideja – otisak prsta onoga drugog.

Sadržaj na stranom jeziku

Ponekad nam se dogodi da nam neki citat ili izraz bolje zvuči na stranom jeziku nego na materinjem. A i izražavanje osjećaja i misli na stranom jeziku može imati poseban prizvuk. Zato su i u narodu tako omiljene brojne ljubavne pjesme na engleskom. Ako želite svoje prstenje obilježiti takvim manje tradicionalnim tipom sadržaja, donosimo vam u nastavku nekoliko ideja za graviranje na engleskom, ali i na jeziku bez premca što se tiče izreka – latinskom.

 • I Choose You (Biram tebe)
 • Our Love Is Eternal (Naša je ljubav vječna)
 • With You Always (Uvijek s tobom)
 • The Better Half (Bolja polovica)
 • Semper Fidelis (Uvijek vjeran)
 • Semper Amemus (Neka se uvijek volimo)
 • Amor Vincit Omnia (Ljubav sve pobjeđuje)
 • Deus Nos Iunxit (Bog nas je spojio)

Općeniti savjeti za graviranje

Odmaknemo li se od konkretnih ideja za graviranje, preostaje dati vam još nekoliko važnih i praktičnih savjeta vezanih uz sam postupak.

Budite kratki

Broj znakova koji se mogu ugravirati na prstenje ograničen je veličinom prstena. U ženskih prstena taj je broj oko 15-20 znakova, a u muških 20-25. Ako rečenica koju biste rado gravirali ne stane na prsten, pokušajte ju skratiti, odnosno izdvojiti jedan njezin dio. Doskočiti predugačkom sadržaju možete i razdvajanjem rečenice na dva dijela. Jedan se dio može ugravirati na mladenkinu prstenu, a drugi dio na mladoženjinu, tako da zajedno čine smislenu cjelinu.

Debljina prstena

Ako ste već prije kupnje prstenja odlučili što ćete ugravirati, naglasite to pri kupnji kako bi vas osoblje moglo savjetovati o odgovarajućoj debljini prstena s obzirom na željeni sadržaj za graviranje.

Provjerite točnost sadržaja

Sigurno nikako ne želite da poruka koja će vječno ostati zapisana na vašem prstenju bude pogrešno napisana ili pravopisno netočna. Zato prije davanja sadržaja na graviranje provjerite njegovu točnost.

Vrijeme potrebno za graviranje

Imajte na umu da je za graviranje potrebno određeno vrijeme. U Zlatarni Dodić to je od tri do pet dana, stoga na vrijeme naručite personalizaciju svoga nakita.

Nikad nije kasno

Ako prije sudbonosnog dana još uvijek niste odlučili što ugravirati ili jednostavno ne stignete jer je datum vjenčanja preblizu, ne brinite se. Svoje prstenje možete gravirati i naknadno.

Budite sigurni u svoju odluku

Možda je suvišno napominjati, ali jednom ugraviran sadržaj teško se može korigirati, stoga dobro promislite o svome odabiru.

Znate li zašto se vjenčani prsten nosi baš na prstenjaku? Pročitajte u našem blogu i naučite nešto novo.

Zlatarna Dodic Heartbeat wedding rings on pair

Nadamo se da smo vam idejama i savjetima za graviranje barem malo olakšali odluku o tome čime trajno obilježiti znak vaše ljubavi i tako ga učiniti unikatnim. Ne zaboravite i na mogućnost igre različitim vrstama sadržaja – kombiniranja i spajanja datuma, slova, simbola ili dijelova poruka. Svaka će vlastita originalna zamisao doprinijeti jedinstvenom značaju vašega vjenčanog prstenja. Ako ste još u postupku biranja prstena, preporučamo pročitati i naš vodič za uspješan odabir. U Zlatarni Dodić vjenčano prstenje izrađujemo po narudžbi u vašoj veličini, a gravuru nudimo u potpunosti besplatno.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

 • Besplatna gravura
 • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

 • 3D modeliranje
 • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

 • Certifikat kvalitete
 • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.