Pri narudžbi iskoristite promo kod SPRING10 i ostvarite 10% popusta! Samo do 30.4.

Top 10 najvećih otkrivenih dragulja ovog stoljeća

Drago kamenje - 10 najvećih dragulja - Zlatarna Dodić

Dragulji, ili drago kamenje, minerali su prirodnog porijekla koji se nakon obrade rabe za izradu nakita i drugih ukrasa. Prozirni su i nježne boje, izuzev bezbojnog dijamanta, te velike tvrdoće. Da bi se mineral mogao smatrati draguljem, treba biti dovoljno rijedak, izuzetno lijep i vrlo otporan. Tradicionalno se upravo po rijetkosti pojave, a prema tome i vrijednosti, razlikovalo drago od poludragog kamenja. Danas, međutim, ta podjela ne ukazuje nužno na vrijednost minerala, odnosno poludragi kamen može se na tržištu naći po većoj cijeni nego „pravi” dragulj. Isto tako, određeno se poludrago kamenje rjeđe pronalazi nego neki od dragulja. A koji se to minerali smatraju pravim draguljima te 10 najvećih otkrivenih u ovom stoljeću, možete doznati u nastavku.

simple gold necklaces of white and yellow gold with diamonds and pearls

4 „velika” dragulja

Unatoč tome što granice između dragog i poludragog kamenja danas i nisu tako oštre, samo se za četiri minerala može reći da su najveće vrijednosti i potražnje na svijetu. To su dijamant, crveni rubin, plavi safir i zeleni smaragd. Iako svi dragulji, međusobno se razlikuju po boji, izdržljivosti, učestalosti pojave te mjestima otkrića. U prirodi, odnosno u nalazištima dragog kamenja, pronalaze se u prirodnom stanju, nepravilnih oblika i različitih veličina. Da bi se mogli upotrijebiti pri izradi nakita, obrađuju se tradicionalnim tehnikama koje uključuju rezanje, brušenje i poliranje. Osim njih, rabe se i one modernije poput upotrebe topline, zračenja ili izbjeljivanja. 

Dijamant

Sastoji se od stopostotnog ugljika i smatra se najtvrđim materijalom na Zemlji, stoga ga može ogrebati samo drugi dijamant. Najveće su potražnje i vrijednosti potpuno bezbojni, kemijski čisti dijamanti, međutim mogu se naći i u ostalim bojama, poput žute, zelene, plave ili ružičaste.

Safir

Drugi najtvrđi nakon dijamanata jesu safiri, prepoznatljivi su po svojoj baršunasto plavoj boji koju daju tragovi titana i željeza. Ovisno o kemijskom sastavu minerala rjeđe se mogu naći i u žutoj, narančastoj ili zelenoj boji. Omiljeni kao ukras u kraljevskim obiteljima, safiri simboliziraju mudrost, snagu i moć.

Rubin

Rubin se ističe po dubokoj crvenoj boji koja može varirati od ružičastih do ljubičastih, pa i smećkastih tonova. Rjeđi su od dijamanata i safira, a zbog žarke crvene boje, koja simbolizira ljubav i strast, vrlo su traženi kao romantični pokloni.

Smaragd

Najmekši je, pa prema tome i najosjetljiviji među velikom četvorkom. Smaragdi se izdvajaju privlačnom zelenom bojom koja može varirati od svijetle do tamno zelene. U prošlosti su bili simboli života i plodnosti, a upotrebljavali su se i kao sredstva protiv otrova i infekcija.  

white gold jewelry with diamonds and emeralds
10 najvećih dragulja otkrivenih u ovom stoljeću

Dragulji nastaju iz različitih vrsta stijena građenih od minerala koji se međusobno vežu u kristalnu strukturu. U povoljnim uvjetima ona se pretvara u drago kamenje te se ovisno o mjestu, vremenu, temperaturi i vrsti stijene oblikuju dragulji različite vrste i kvalitete. Mjesta na Zemlji različito su bogata nalazištima dragoga kamenja. Među najpoznatijima po otkriću velikih i vrijednih dragulja jesu jugoistočna Azija (Mjanmar i Šri Lanka), južna Afrika (Tanzanija, Zambija, Mozambik), Amerika (Brazil, Kolumbija) i Rusija. Kad je riječ o pronalasku dragoga kamenja, njegova se veličina i vrijednost iskazuju u karatima, mjernoj jedinici kojom se označava masa, a iznosi 0,2 grama. Valja napomenuti da se ona razlikuje od karata kojima se, govoreći o zlatu, označava čistoća zlata. Najveći ikad pronađeni dragi kamen jest neobrađeni smaragd iz Bahije u Brazilu, iskopan 2001. godine, mase veće od 180 000 karata. Velik broj dragulja koji se danas smatraju rekorderima po veličini otkriven je upravo u 21. stoljeću. U nastavku donosimo 10 najvećih ovoga stoljeća. 

Smaragd iz Bahije

2001. u rudniku u Bahiji u Brazilu iskopan je najveći smaragd na svijetu. Mase veće od 180 000 karata, odnosno 341 kg, smatra se najvećim pronađenim dragim kamenom. Veličina mu se uspoređuje s onom čovjekova bedra, a vrijednost je procijenjena na oko 400 milijuna dolara.

Safir iz Šri Lanke

Ova nakupina zvjezdastog safira mase 310 kg ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći prirodni safir na svijetu. Pronašli su ga radnici 2021. godine kopajući bunar u području bogatom draguljima Ratnapuri na Šri Lanki.  

Smaragd Chipembele

Mase 7575 karata, odnosno veće od jednog kilograma, iskopan je 2021. godine u Zambiji, rudniku Kagemu. Dobio je ime Chipembele, što znači „nosorog” na zambijskom dijalektu.

Smaragd Infosu

Pronađen 2010. godine u istom rudniku kao Chipembele, ovaj je smaragd mase 6225 karata, a ime mu u prijevodu znači „slon”.

Smaragd Inkalamum

Još jedan zambijski smaragd iz rudnika Kagema pronađen je 2018. godine, mase 5665 karata, a ime mu znači „lav”.

Smaragd iz Hiddenitea

Otkriven je 2003. godine u Sjevernoj Karolini, mjestu Hiddenite, koje je centar za iskopavanje dragog kamenja, a ima masu 1869 karata. Smatra se najvećim smaragdom otkrivenim u Sjevernoj Americi.

Safir Adamova zvijezda

Ovaj safir, mase 1404 karata, ime je dobio prema muslimanskom vjerovanju da je Adam došao u Šri Lanku nakon što je protjeran iz Edenskog vrta. Otkriven je u području poznatom po draguljima, Ratnapuri.

Dijamant iz Botswane

2019. godine pronađen je ovaj dijamant od 1758 karata u rudniku Karowe u južnoafričkoj Botswani. Veličine teniske loptice, smatra se drugim najvećim otkrivenim dijamantom na svijetu.

Dijamant Lesedi La Rona

Kao i drugi najveći dijamant, otkriven je u rudniku Karowe u Botswani 2015. godine. Mase 1111 karata, smatra se trećim najvećim pronađenim dijamantom na svijetu. Starost mu se procjenjuje na više od 2,5 milijarde godina, a vrijednost na oko 50 milijuna dolara.

Rubin Estrela De Fura

Ovaj najveći svjetski rubin, mase 101 karata, otkriven je u Mozambiku 2022. godine. Iznenadio je svojom očaravajućom crvenom bojom i veličinom jer se smatralo da se takvi rubini mogu naći samo u rudnicima u Mjanmaru.

Nakit od dragog kamenja

two gold rings with diamonds

Dragulji su oduvijek bili u službi ukrašavanja u kulturama diljem svijeta. U antičku Grčku 1600 godina prije Krista uvozili su se smaragdi, rubini i safiri iz Šri Lanke i Dalekog istoka, koje su Grci cijenili zbog kvalitete materijala. Stari su se Rimljani pak rado ukrašavali obojenim draguljima kao simbolima bogatstva i ugleda. Ni danas drago kamenje nema mnogo drugačiji status. Nakit izrađen od tih minerala iznimne vrijednosti i visoke estetike još uvijek je obavezan dio kolekcije kraljevskih obitelji, a posebno se to odnosi na plave safire koji su simboli kraljevstva, snage i moći. 

Nakit sa safirima prvo je što će privući pozornost javnosti u prigodama poput kraljevskih događanja, pa je tako zaručnički prsten sa safirima princeze od Walesa brzo pronašao svoje mjesto u novinskim člancima. Jasno je da posjedovanje takvoga skupocjenog komada nakita govori u prilog njegovu statusnom simbolu, ali i ljudskoj fascinaciji tim mističnim plavim kamenjem. Po uzoru na kraljevski običaj, ali i mnoge celebrityje, mnoge žene biraju upravo prsten sa safirom kao zaručnički. Također, plava boja safira odličan je izbor za vjenčani nakit u obliku ogrlice ili naušnica. Nesumnjivo je da će taj dragulj svaki komad nakita učiniti jedinstvenim i osobnim, a ženu koja ga nosi ponosnom vlasnicom.

Dijamanti za safirima nikako ne zaostaju, dapače, zbog svoga izvanrednog sjaja i najveće otpornosti među draguljima još uvijek su prvi izbor luksuznog nakita. Prozvani „najboljim ženinim prijateljima”, dijamanti, bilo u obliku prstena, naušnica ili ogrlice, mogu učiniti da se svaka žena osjeća izuzetno. Popularnost dijamanata kao nakita osobito je vidljiva u statusnom simbolu koji, osobito na Zapadu, ima dijamantni zaručnički prsten. Naime, iako za neke samo tradicija, mnogima je nemoguće zamisliti zaruke bez toga blistavog dragog kamena. Ako se u tome pronalazite, u Zlatarni Dodić izbora vam neće nedostajati jer imamo najveću ponudu dijamantnog prstenja, izrađenog od 18-karatnog žutog, bijelog i rozog zlata.

Uz želju za nečim originalnim i manje uobičajenim, zadnjih se godina kao konkurenti dijamantima nameću smaragdi. Ti dragulji duboko zelene boje rjeđi su od svestranih dijamanata, ali baš zato mnogima prvi izbor nakita. Procjenjuje se da su stari oko 3 milijarde godina, a prva je osoba za koju je poznato da se voljela ukrašavati smaragdima Kleopatra. Za one koji žele svome stilu dodati posebnu vintage notu i istaknuti svoju osobnost jedinstvenom zelenom bojom smaragdnog nakita, idealan će izbor biti jednostavne i klasične smaragdne naušnice ili zlatni prsten sa smaragdom.

Žarka, crvena boja rubina nesumnjivo će svakoga asocirati na ljubav i strast. Ne iznenađuje stoga da je nakit s rubinima među prvim izborom kad se razmatraju romantični pokloni. Predivna crvena boja rubina svakoga će očarati, a često se može naći u kombinaciji bijelog zlata i sjajnih dijamanata. Jednako je lijepa i sama u kombinaciji sa žutim zlatom, u kojoj će djelovati osobito elegantno i moćno. Zanimljivo je da su, vjerujući u zaštitnu moć rubina, drevni ratnici na Istoku ukrašavali svoje oklope tim zadivljujućim draguljima. I danas se za nakit s rubinima odlučuju oni koji se žele istovremeno istaknuti kreativnošću, ali i odvažnošću.


white gold jewelry with rubys and diamonds

U ovome ste članku mogli pročitati osnovne činjenice o dragom kamenju te koji su najveći dragulji otkriveni u ovome stoljeću. Ako je izvanredna ljepota tih visokovrijednih minerala probudila u vama želju da ih poklonite sebi ili drugome, nesumnjivo će odabrani komad nakita vlasnici služiti kao najljepši mogući ukras. Za sva dodatna pitanja o nakitu izrađenom od dragulja i njihovoj kvaliteti slobodno se obratite našemu ljubaznom osoblju u nekoj od poslovnica Zlatarne Dodić.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.