Iskoristite promo kod MAY10 za 10% popusta! 
BESPLATNA DOSTAVA za sve narudžbe!

Top 5 poklona za krizmu - Najbolje ideje i savjeti

Top 5 poklona za krizmu - Najbolje ideje i savjeti

Krizma se zove i Sveta Potvrda upravo zato što se tim sakramentom potvrđuje vjera osobe i osnažuje krsna milost te njime dijete postaje odrasli član Crkve. Ovaj se sakrament baš zato prima u malo zrelijim godinama kako bi ga osoba svjesno prihvatila i upravo je to ono što ovaj sakrament čini jednom od najvažnijih prekretnica u vjerskom životu. Tako započinje put odraslosti koji jača i produbljuje duhovno putovanje mladih krizmanika. Ovo prijelazno razdoblje čuva se za cijeli život u srcima i sjećanjima sve obitelji i svih prijatelja koji svjedoče ovoj svečanoj prigodi. Zato nam je svima jasno da je nešto kao poklon za krizmu važan zadatak, koji nije prelako premostiv i čijem biranju moramo posvetiti malo vremena. U skladu s tim pokušat ćemo vam pomoći savjetima koji će vas provesti kroz nekoliko važnih točaka koje treba uzeti u obzir kako bi se zadovoljili svi kriteriji koje poklon za krizmu mora imati, a također i predstaviti izabranih pet prijedloga prekrasnih poklona za krizmu!


zlatni medaljon za krizmu
Pronađite nakit za krizmu
Pretražite ponudu zlatnog nakita za krizmu.

3 glavna pravila kod biranja poklona za krizmu

zlatni privjesci od žutog i bijelog zlata s motivom križa

Kvalitetan materijal i dugotrajnost

Ova se komponentna odnosi osobito na to ako je poklon namijenjen za svakodnevniju upotrebu. Ako se radi o nakitu, onda svakako preporučujemo onaj od najboljih materijala koji su dizajnirani za to da izdrže svakodnevno nošenje i ostanu svakodnevni podsjetnik na prekrasan dan primanja Svete Potvrde.

Važno i svečano značenje

Krizma je događaj koji podrazumijeva puno simboličnih značenja. Primanjem tog sakramenta osoba ne samo da postaje svjesni i odrasli član vjerske zajednice nego i potvrđuje svoju vjeru i prihvaća kršćanski život. To je nakon krštenja jedan ogroman korak u vjerskom životu i zaslužuje biti popraćen poklonom koji ima više značenje. Ono može biti vezano za vjeru, ali, također često, i za obitelj i za simbol daljnjeg životnog puta. U kršćanstvu mnogi predmeti imaju posebnu simboliku. Na primjer, simbolika masline može predstavljati mir, a simbolika križa vjersku pripadnost. Odaberite darove sa simbolikom koja će značiti nešto za primatelja, a što će u isto vrijeme biti povezano s vjerom i sakramentom Krizme. 

Povežite poklon s tradicijom

Ovisno o vašoj obiteljskoj tradiciji, neki darovi mogu biti posebno važni za krizmu. Na primjer, određene obitelji tradicionalno daruju Bibliju ili srebrni križ, a kod mnogih obitelji tradicionalan poklon je zlato. Od zlatnih poklona najzahvalniji su oni koji predstavljaju našu starinu, stoga u slučaju da jako želite naglasiti ovu značajku vezanu za poklon za krizmu, ne možemo preporučiti bolje od klasičnog tradicijskog nakita ili pak nakita s tradicijskim elementima.

zlatna naušnica s motivom anđela na ženskom modelu
Nakit za krizmu - kratki vodič

Krizma je jedan od najsvečanijih događaja koje ćemo doživjeti u životu, a ujedno i jedan od prvih za krizmanika ili krizmanicu. Dovoljno mladi, ali dovoljno stari da donesu svjesnu odluku o sudjelovanju u ovom sakramentu, krizmanici njime javno potvrđuju svoju predanost Bogu. Mnogi kumovi, prijatelji i članovi obitelji odluče obilježiti ovaj važan sakrament komadom nakita za krizmu. Postoje razni tipovi nakita koji mogu biti nošeni ili poklonjeni na taj dan. Znamo da može biti jako teško razmišljati gdje uopće početi s potragom. Spektar poklona koji se poklanjanju za krizmu nije određen, ali vrlo malo poklona odgovaraju svim pravilima i komponentama koje takav tip dara mora zadovoljiti. Jedan od njih je nakit, koji je ujedno i među najbiranijim poklonima za krizmu, a za to, možemo se složiti, ima puno razloga, koje ćemo izložiti za svaki tip nakita zasebno. Zato vam donosimo nekoliko vrsta i muškog i ženskog nakita za krizmu sa svim savjetima koje bi bilo poželjno uzeti u obzir kod njihova biranja.

Muški nakit za krizmu

zlatni lančić na kojem je privjesak s detaljem križa

Da, uvijek govorimo o tome kako su žene zahtjevne, ali što je s muškarcima? Zapravo je izbor poklona za dječake i muškarce, s obzirom na to da je znatno suženiji, nekada i teži posao za koji nam ponekad stvarno fali ideja. Kada govorimo o nakitu za muškarce, najčešće podrazumijevamo manžete i igle za kravatu, koji jesu krasni pokloni i na njih se uglavnom oslanjamo. Međutim, nakit za muškarce ipak podrazumijeva veći spektar poklona. U kolekciji muškog nakita za krizmu nalazi se nekoliko prekrasnih ideja. Primjerice, muškom krizmaniku uvijek možete pokloniti privjesak križića s kojim definitivno ne možete pogriješiti, a predlažemo da uz njega odaberete i jednostavan zlatni lančić. Uz lančić umjesto križića možete odabrati i privjesak s motivom sveca. Također, izbor za kojim uvijek možete sa apsolutnom sigurnošću posegnuti je krunica. Krunice možete naći u obliku narukvice ili ogrlice i obje su prigodne kao poklon muškom krizmaniku!

Top 5 poklona za djevojke

Krunica

zlatna narukvica s detaljem svete krunice

Simbol posvećenosti i molitve

Krunica je predmet molitve koji se sastoji od niza kuglica koje se koriste za brojanje molitava. Ovisno o tradiciji i običajima, krunice se mogu koristiti u svrhu različitih namjena kao što su molitva, meditacija ili osobni ritual. Mnogi katolici drže krunice u svojim domovima i koriste ih u svojoj osobnoj duhovnoj praksi. Poklanjanje krunice za krizmu može biti simboličan način podrške i poticaja za krizmanika da nastavi razvijati svoj odnos s Bogom. Krunice se mogu pronaći u obliku i narukvice i ogrlice te su prigodan poklon i za mladiće i za djevojke. Krunica koja je darovana za krizmu može biti lijep i trajan spomen na ovaj važan trenutak u životu mladih krizmanika.

Motiv anđela

zlatna narukvica s detaljem anđela

Simbol mira, utjehe i nade

 Anđeli su često prisutni u kršćanskoj ikonografiji, a predstavljaju božanske poslanike i zaštitnike. U mnogim slučajevima, anđeli predstavljaju simbol nade, mira i utjehe. Poklanjanje nakita s motivom anđela za krizmu može biti izvrstan način da se krizmaniku pošalje ohrabrenje i podrška dok nastavlja svoj vjerski put. Osim toga, anđeli su često povezani s nebesima i božanskom prisutnošću, stoga poklanjanje anđela može biti način da se naglasi važnost vjere u svijetu punom izazova i neizvjesnosti. Sve u svemu, darovanje nakita s anđelima za krizmu može biti prekrasan i značajan način da se krizmaniku pošalje ljubav, podrška i nadahnuće u njegovoj vjerskoj praksi i životu.

Zlatna narukvica ili ogrlica

zlatne narukvice za krizmu
Pronađite nakit za krizmu
Pretražite ponudu zlatnih narukvica za krizmu.

Simbol čistoće

Zlato je odavno povezano s vjerom i duhovnošću, a u kršćanskoj tradiciji simbolizira čistoću, svetost i božansku prisutnost. Krizmaniku takav dar može biti dragocjen podsjetnik na njegovu vjeru i obaveze koje je preuzeo tijekom primanja ovog sakramenta. Zlatne narukvice i ogrlice izrazito su elegantan odabir, a preporučamo one decentnije komade ovakvog nakita, prenapadan nakit za krizmu može umanjiti značenja koja se na njega vežu. Uostalom, zlatne ogrlice i narukvice također mogu sadržavati razne motive koji su važni u kršćanskoj ikonografiji kao što su križevi, anđeli, sveci, krila i slično. Ovo je definitivno klasičan, bezvremenski i elegantan poklon za krizmu.

Privjesak s motivom sveca

Privjesak s motivom sveca

Simbol kršćanskog nasljeđa i vjere

 Privjesci s motivima svetaca predstavljaju simbol vjere i kršćanskog nasljeđa te podsjećaju na primjere svetaca koji su živjeli u skladu s kršćanskim vrijednostima i koji time služe kao kolektivni uzor. Osim toga, ovakav privjesak također može predstavljati zaštitu i nadu u teškim životnim situacijama. Između ostalog, odabir privjeska s motivom omiljenog sveca predstavlja osobni izbor i priliku za razmišljanje o vlastitim duhovnim vrijednostima te može pomoći u razvijanju vjere i povezanosti s Bogom. Ovakav poklon za krizmu pun je pogodak te je vrlo pogodan i snažan dar za poklanjanje s generacije na generaciju.

Motiv križa

motiv križa na zlatnoj ogrlici

Simbol Isusove žrtve

Križ je jedan od najvažnijih simbola kršćanstva i predstavlja simbol Isusove žrtve na križu te njegove pobjede nad smrću i grijehom. Motiv križića predstavlja jedinstvo s Bogom, spasenje i nadu u vječni život. Kao takav, nakit s motivom križa ima izrazito posebno i vječno mjesto u kršćanskoj tradiciji. Također, nakit s motivom križa može služiti kao podsjetnik na vlastitu vjeru, te kao poticaj da se uvijek držimo vrijednosti koje je Isus propovijedao. Osobito kada govorimo o primanju sakramenta kao što je krizma u kojem svjesno i odraslo potvrđujemo svoje mjesto u vjerskoj zajednici, a ujedno i odanost i vjernost Bogu. Križići kao poklon za krizmu uvijek su popularni i zato ih možete naći u kojem god obliku želite i od različitih vrsta materijala, preporučamo križiće od bijelog ili žutog zlata zbog povezanosti zlata sa svečanošću i elegancijom.

Ovdje pročitajte o tome kako je zlatni lančić nakit koji je za svaku priliku.

zlatna narukvica s detaljem anđela

Zaključak

Kod biranja savršenog poklona za krizmu važno je da se povodimo za određenim pravilima. Ni jedan spektar poklona za određeni događaj nije službeno ograničen i lako se može dogoditi da odemo u krivom smjeru. To se ne smije dopustiti kod toliko važnog i svečanog događaja kao što je Sveta Potvrda. Zato je važno da budemo sigurni u svoj odabir i upravo smo vam iz tog razloga predstavili izbor nakita za krizmu. Nakit ispunjava sve zahtjeve koje bi poklon za krizmu trebao imati, a istovremeno može biti moderan, tradicionalan, svakodnevniji i svečaniji te od različitih materijala od kojih je zlato najklasičniji primjer nakita namjenjenog za ovakav tip svečanosti. Nadamo se da smo Vam pomogli u tome da poklon za krizmu koji odaberete ispuni sva Vaša očekivanja.

Ukoliko ćete imati bilo kakvih dodatnih pitanja vezanih uz izbor nakita za krizmu utoliko se slobodno obratite našem stručnom i ljubaznom osoblju u jednoj od naših poslovnica Zlatarne Dodić.
 

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.