Pri narudžbi iskoristite promo kod SPRING10 i ostvarite 10% popusta! Samo do 30.4.

Top 5 poklona za pričest - Najbolje ideje i savjeti

Top 5 poklona za pričest u 2024. - Najbolje ideje i savjeti

Prva pričest jedan je od sedam svetih sakramenata te zajedno s krštenjem i svetom potvrdom pripada sakramentima kršćanske inicijacije. Učenici je primaju u trećem razredu osnovne škole i posebna je po tome što je prvi sakrament za koje se dijete priprema pohađajući vjeronauk. To znači da će ga primiti svjesno i da će ga se sjećati. Tradicionalno je jedna od prvih prigoda u ranijim godinama djetetova života, osim rođendana, koja je popraćena slavljem. Kao što je slučaj i s ostalim proslavama u životu jednoga djeteta, u kasnijim godinama često ostaju samo maglovita sjećanja na svečano ozračje i poneke istaknute trenutke. No ono što nesumnjivo uvijek odolijeva prolasku vremena i ima osobitu vrijednost u obliku uspomena na posebne događaje jesu fotografije i, naravno, pokloni.

zlatni privjesci različitih motiva anđeo srce

Odabir poklona za prvu pričest

Biti sudionikom jednoga takvog događaja vjerskog i sentimentalnog značaja – bilo kao bliski rod, uzvanik ili sam roditelj – zasigurno će vas dovesti pred pitanje „što pokloniti?” Kada je riječ o poklonima za prvu pričest i njihovim karakteristikama, prvo što pada na pamet zasigurno su vrijednost, dugotrajnost i kvaliteta. Zato se u toj prigodi najčešće kupuje i poklanja nešto što će i godinama kasnije održati više-manje nepromijenjen izgled te biti upotrebljivo. Osim toga je poželjno i da ima status simbola koji će nakon mnogo vremena moći pobuditi u vlasniku emocije i sjećanja na prigodu, ali i darovatelja.

Odabir poklona za prvu pričest zlatni privjesci s detaljem anđela

Što pokloniti prvopričesniku?

U katoličkim tradicijama diljem svijeta, a tako i u našoj hrvatskoj, najpopularniji su izbor poklona za prvu pričest predmeti koji imaju dugotrajnu namjenu i vjersku simboliku. U to se ubrajaju razne knjige vjerske tematike, molitvenici i Biblije, zatim svijeće, raznovrsni personalizirani pokloni te onaj najklasičniji izbor – nakit. Prije nego što se odlučite za, po vama, najprikladniji poklon, predlažemo da razmislite o sljedećim trima točkama:

  • spol djeteta koje će primiti poklon
  • bliskost s djetetom
  • veličina budžeta

Ovisno o tome kupujete li poklon dječaku ili djevojčici te imajući na umu da će se njime koristiti i godinama kasnije, birat ćete poklon u skladu s preferencijama i navikama muškog odnosno ženskog spola. Također, izbor bi vam mogla olakšati svijest o tome koliko ste bliski s djetetom te kakvu mu vrstu pažnje odabirom poklona želite izraziti. Na kraju, zadnje ali ne manje važno pitanje jest o vašem budžetu. Radi se o prigodi u čijem je središtu vjerski i duhovni značaj, pa će poklon čija je simbolika u skladu s tom svrhom biti idealan odabir bez obzira na vrijednost u novcu.

Zlatni nakit kao poklon za prvu pričest

Bilo da ste djetetu vrlo blizak odnosno dalji rod ili obiteljski prijatelj, zlatni nakit izbor je s kojim je najteže pogriješiti. Omogućuje vam da pažljivim i probranim odabirom izrazite svoju ljubav, naklonost i radost povodom toga svečanog dana. 
Kako bismo vam olakšali odabir idealnoga zlatnog nakita za prvu pričest, u nastavku donosimo top 5 vrsta nakita koji možete pokloniti prvopričesniku.

1. Privjesak s vjerskim motivom

zlatni privjesci uz detalj križa na lančiću

Za privjeske se može reći da su jedan od uobičajenih poklona za slavlja svetih sakramenata u ranijoj dobi, u što se ubraja i prva pričest. To je vjerojatno zato što su mali, jednostavni, ali upečatljivi i istaknute simbolike ako dolaze sa sakralnim motivom. Još jedna pogodnost jest i velika raznolikost vjerskih motiva koji se mogu izabrati. Tri su najčešća i najpopularnija oblika privjeska križ, medaljica s likom sveca te oblik ili krila anđela. 

Križ je središnji simbol kršćanstva, koji sjeća na spasonosnu muku, smrt i uskrsnuće Isusa Krista. Najprepoznatljiviji je znak kršćanske vjere u svijetu. Mnogi ga kršćani rado nose kako bi iskazali svoju pripadnost kršćanstvu, ali i podsjetili se kako upravo Kristov križ daje smisao njihovu životu i snagu u trenucima kušnje. Zbog toga što simbolizira univerzalne vrijednosti kao što su ljubav, konačnost, ispunjenje obećanja, pa i sreću, popularan je modni dodatak i u ljudi koji se ne identificiraju kao kršćani. Privjesci u obliku križa mogu se naći u raznolikim verzijama izrade, s raspelom ili bez njega. 

Medaljica s likom sveca nakon križa je jedan od omiljenih privjesaka za nošenje u kršćana katolika. Sveci u katoličkoj vjeri smatraju se zagovornicima molitelja u njihovim molbama pred Bogom. Nošenje nakita s likom sveca kojemu se osoba moli osobit je izraz privrženosti tome svecu i povjerenja u njegov moćni zagovor. Najčešći su likovi svetaca na medaljicama Djevica Marija, sv. Antun i sv. Josip.

Anđeo je u kršćanstvu duhovno biće koje nema tijelo i Božji je glasnik. Posebno je rašireno vjerovanje kako je svakoj osobi Bog od rođenja udijelio anđela čuvara zadužena za njezinu zaštitu od duhovnog i fizičkog zla te vodstvo. Zbog svoje simbolike nakit u obliku anđela omiljen je poklon voljenima kao znak ljubavi, zaštite i brižnosti. Kao i križ može doći u raznolikim verzijama izrade, primjerice u obliku cjelovitog lika anđela ili pak samo krila, te je idealan poklon za djecu.

Imajući na umu budžet koji imate predviđen za poklon, privjesak možete kupiti zasebno ili mu dodati i lančić. Pri odabiru preporučamo i obratiti pažnju na to kome ćete darovati privjesak. Djevojčice bi se možda više radovale elegantnim medaljicama, a za dječake je prikladniji križ malo većih dimenzija, uzevši u obzir da će tu uspomenu imati te moći nositi i u zrelim godinama. 

2. Nakit s motivom krunice

Nakit s motivom krunice na ženskom modelu

Ako biste htjeli da vaš poklon za svetu pričest bude upečatljiviji i s posebno izraženom vjerskom notom, predlažemo da obratite pažnju na različite vrste nakita s motivom krunice.

Krunica je vjerski predmet kojim se katolici koriste pri molitvi krunice. Mnogi vjernici uvjereni su u njezinu moć zadobivanja milosti od Boga. Tradicionalno je taj nabožni predmet simbol posvećenja Majci Božjoj, a o raširenosti vjerovanja u moćnu zaštitu krunice govori i zanimljiva činjenica da se krunica često može vidjeti obješena o retrovizore osobnih automobila. Kao nakit je postala posebno omiljena među praktičnim vjernicima koji njome žele iskazati svoju privrženost i posvećenost Majci Božjoj. U Zlatarni Dodić možete naći velik izbor unikatnih ogrlica i narukvica u obliku krunice

Ogrlica krunica

zlatne ogrlice krunice na pozadini uz detalj proljeća

Ovaj autentični i s pažnjom izrađeni komad nakita može se naći u dvama načinima izrade. Prvi je elegantna i originalna ogrlica sa zrncima krunice, ali upotpunjena s privjescima u obliku križa i s likom Djevice Marije. Idealna je za djevojčice koje će pomoću modnog dodatka željeti izraziti svoju vjeru, ali i dodati svome stilu nešto jedinstveno, profinjeno i istaknute simbolike. U Zlatarni Dodić mogu se pronaći vrijedni komadi ogrlica krunica upotpunjenim s privjescima u obliku križa i s likom Djevice Marije. Drugi je način izrade ogrlice krunice klasična i jednostavna verzija koja potpuno nalikuje krunici kao vjerskom predmetu predviđenom za molitvu. Taj tip ogrlice nije rezerviran samo za djevojčice nego je i odličan izbor poklona za dječake, s obzirom na svoj neprolazan i osobit vjerski značaj. 

Narukvica krunicaNarukvica krunica uz detalj miješanih boja zlata

Alternativa ogrlici krunici bila bi jednako posebna, samo manja – narukvica krunica. S brojem zrnaca koji odgovara jednoj desetici krunice može se naći u različitim stilovima izrade. S križićem i medaljicom koji vise ili se bočno nastavljaju na niz zrnaca, u klasičnoj boji bijelog ili žutog zlata ili pak s originalnim dodatkom roze boje – bit će savršen odabir za svaku djevojčicu.


3. Naušnice s vjerskim motivomzlatne naušnice od žutog i bijelog zlata uz detalj križa

Naušnice su još jedna vrsta nakita koju ćete uzeti u obzir ako birate poklon djevojčici. Sigurno je da će se svaka radovati dražesnom komadu nakita kao što su naušnice u obliku anđela ili križića, koje će i godinama poslije biti vrijedna uspomena na prigodu i osobu koja ih je darovala. Ako djevojčica već ima probušene uši, poklon naušnice mogle bi odlično poslužiti i za svečanu prigodu u kojoj su darovane. Ako nema, tko zna, možda upravo taj poklon bude poticaj i na jedan od uzbudljivijih pothvata djevojčica te dobi – bušenje ušiju.

4. Prsten s vjerskim motivom

Iako prsten kao poklon možda više asocira na darivanje intimnije prirode, odnosno prigode poput zaruka i vjenčanja, to nikako nije pravilo. Elegantni prsten s motivom križa može biti jednostavan ali predivan poklon djevojčici prvopričesnici. Ta je vrsta nakita među onima koje se rijetko poklanjaju samima sebi, stoga bi odabir takvog poklona značio vrijednu uspomenu koja se godinama kasnije može rado nositi kao modni dodatak, ali posebne simbolike. 

5. Personalizirani nakit

Personalizirani nakit zlatna ogrlica s pločicom i detaljem gravureKada je riječ o darovanju za koju god prigodu, neizostavno je spomenuti personalizirane poklone. Taj osobni i originalni način iskazivanja pažnje osigurava da se osjeća dragocjenim i voljenim onaj koji prima predmet s neponovljivim detaljem posvećenim baš njemu. Među personaliziranim poklonima nakit će uvijek imati prvenstvo zbog svoje dugotrajnosti i osjećaja bliskosti koji pobuđuje samom prirodom svoje uporabe, a to je nošenje na tijelu.
 
Komadi nakita pogodni za gravuru nekoga personaliziranog detalja jesu, primjerice, ogrlica ili narukvica s pločicom ili pak prsten. Povodom prve pričesti na poleđini se mogu upisati inicijali prvopričesnika, datum primanja svetog sakramenta, kratka poruka vjerskog sadržaja ili nešto drugo po želji. Ako izaberete ovaj osobni način darivanja, Zlatarna Dodić nudi vam besplatno graviranje odabranog nakita uz jedan od triju predloženih fontova.

Primanje sakramenta prve pričesti događaj je duhovnog značaja koji sa sobom nosi lijepe i radosne trenutke za prvopričesnike i njihove obitelji. Pažljiv odabir poklona učinit će uspomenu na njega neprolaznom. Za pomoć u tome slobodno se obratite našemu ljubaznom i stručnom osoblju u jednoj od poslovnica Zlatarne Dodić.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.