Iskoristite promo kod SPRING10 za 10% popusta! BESPLATNA DOSTAVA za sve narudžbe!

Samo do 30.4.

Tradicijski nakit i kako ga trendi kombinirati

Tradicijski nakit i kako ga trendi kombinirati

Vraća se i opet je s nama! Hrvatski tradicijski nakit opet cvate u novim modnim kombinacijama modernog vremena. Stare filigranski izrađene naušnice, privjesci, ogrlice, narukvice i prstenje zapravo su mnogo više od samog nakita. Oni imaju priču i na sebi nose brojne emocije koje su ih godinama pratile kao dokaz povijesti. Bogata je tradicija ovog nakita utkana u njegovu bezvremenost. Prekrasna Hrvatska donosi nam svoju tradiciju u obliku nakita iz svojih raznih krajeva, a svaki od njih uz to poseban! Činjenica je da je teško ostati ravnodušan na to da oko vrata, na ušnim resicama ili zapešću ruke nosi vječne simbole koji su utkani u staru povijest. Zato je tradicijski nakit poseban, a upravo zato se i vraća u kolekcije aktualnog nakita. Nošenjem tradicijskog nakita ne samo da oživljavate povijest nego je i njegujete i poštujete, a ujedno svojim modnim kombinacijama dajete najposebniji ures koji one mogu na sebi imati. Donosimo vam top 3 načina kako kombinirati ovaj prekrasni nakit danas, kako mu dati priliku da oživi naše kombinacije, i uljepšava dane uz svoj sjaj, uzvišenost, priču i ljepotu.
croatian traditional gold jewelry licitari licitarsko srce

Hrvatski tradicijski nakit

Prekrasan, slojevit, vječan i raznolik - hrvatski tradicijski nakit, i danas krasi odjevne kombinacije djevojaka žena živi u svagdašnjici. Iako malena, Hrvatska je zemlja s brojnim regijama koje su izuzetno raznolike, i kulturno i jezično. Pa tako i svaka regija u našu kolektivnu tradiciju donosi nešto što svi možemo dijeliti - tradicijski nakit. Od obilja bogatstva i ljepote, izdvojili smo neke od primjeraka prekrasnih komada tradicijskog nakita.

Dubrovački tradicijski nakit - Peružine

Zlatarski zanat je jedan od najstarijih na svijetu, a umijeće se njeguje još od 13. stoljeća iz vremena Dubrovačke Republike. Tada je Dubrovnik bio najveće središte zlatarstva u Europi, a bogate plemićke obitelji natjecale su se za nakit. Najpoznatije su izvorne dubrovačke - peružine. Te male zlatne kuglice napravljene zlatarskom tehnikom filigran, zasjale su dubrovačku povijest i kolekciju nakita iz tradicije. Prekrasni vez i finoća ovog starog dizajna definitivno se može pridati i modernom vremenu. Najpoznatiji oblik peružina svakako je u obliku naušnica, ali moramo preporučiti i privjeske, Peružine privjesak idealan je za moderne kombinacije s tradicijom jer ga možete objesiti na moderniji lančić, ili ogrlicu zajedno s modernijim privjeskom.

Naušnice iz Konavala

Primjeri ženskog nakita iz Konavala su mnogobrojniji i ističu se svojom raznolikošću i bogatstvom. Na primjer, igle za ukrasu za kosu, razne vrste naušnica, gumbići, prstenovi, britve s lancima, krunicama s medaljicama svetaca. Najpoznatiji dio tradicionalnog nakita iz Konavala su ženske naušnice koje su nekad bile i ostale prepoznatljiv detalj žena s tog područja. Konavoske naušnice dio su lokalnog identiteta i danas su popularan modni dodatak. Izrađivane su u različitim veličinama i nosile su ih djevojčice od najranije do najstarije dobi, ali što je dob bila veća, to su i naušnice bile veće! U prošlosti su imućni mladići, kao izjavu ljubavi, davali nakit neodoljivim ženama iz Konavala. Tijekom zaručničkog razdoblja, muškarac bi svojoj zaručnici dao male naušnice, a uoči vjenčanja velike konavoske naušnice. Uglavnom su bile od žutoga zlata, ali preporučamo Konavoske zlatne naušnice od ružičastoga zlata, kako biste nešto neuobičajenije uveli čak i u samu tradiciju! 

 Žena duge tamne kose nosi hrvatske tradicionalne zlatne konavoske naušnice, izgleda elegantno i otmjeno.

Dalmatinski tradicijski nakit - Rećine

Karakteristika ovog područja je da je njegova kultura imala mnogo utjecaja koji su oblikovali ne samo arhitekturu i način života već i stilove nakita. Dalmacija je jedna od najzanimljivijih regija u Hrvatskoj. Fascinantno je kako se dijalekti, tradicije i način života razlikuju na tako malenom području. Modni stilovi su stizali na različite načine, od mornara do trgovaca i rođaka. Nakit se nosio samo u posebnim prigodama i nije si svatko mogao priuštiti njegove najljepše komade. Naime, od brojnih utjecaja, Venecija je imala najveći utjecaj na nakit stanovnika Dalmacije. Nakit je većinom bio izrađen od zlata i ukrašen perlama, koraljima i dragim kamenjem. Od tradicionalnog dalmatinskog nakita apsolutno se najviše ističu vječno cijenjene - rećine. Napokon od silnog zlata na tapetu dolazi crvena boja koralja koja krasi Rećine naušnice s koraljima i čista i bijela boja bisera koja nadopunjuje Rećine naušnice s biserima.

Šibenski tradicijski nakit - Botuni

Šibenski botun ili šibensko puce jedno je od najljepših primjeraka tradicijskog nakita i uvijek je imao jedno od posebnijih mjesta na ljestvici prekrasnih primjeraka tradicije i kulture. Dok je ukrašavao je i muške tradicijske odore kroz povijest, polako se uvriježio u neizostavan primjerak hrvatskog tradicijskog nakita. Danas se s njim možete i igrati, od visećih i nevisećin naušnica, ogrlica, narukvica. Svakako moramo istaknuti zanimljiv komad raskošnog Botuni križ zlatnog privjeska koji sačinjavaju šest spojenih botuna. Uz malo odvažnosti i strpljenja, ovaj se komad itekako može zavidno uskladiti u moderniju i trendi kombinaciju.

Motiv licitarskog srca 

Licitar je motiv koji se duboko uvriježio u tradiciju. Po uzoru na taj slasni medenjak počeo se ubrzo i proizvoditi prekrasan, obično crven, nakit. Od više oblika, najčešći je srce. Licitarsko srce prekrasan je motiv nakita koji oživljava sjevernije krajeve hrvatske i vraća nas u neka starija i slatka vremena koja su obilježila našu baštinu. Licitarsko srce narukvica prekrasan je podsjetnik na bogatstvo i toplinu baštine. A moramo i priznati da će svakako razjariti svako lice, jer koga ne razveseli pomisao na slatke medenjake, toplu crvenu boju i jedan od najljepših tradicijskih motiva?

Žena duge tamne kose nosi hrvatske tradicionalne zlatne primorske naušnice, izgleda elegantno i otmjeno.

Top 3 načina kako trendi iskombinirati tradicijski nakit

Moderna tradicija

Imamo za vas jedan vrlo uzbudljiv i trendi modni savjet - kombinirajte moderno i tradicijsko u isto vrijeme! Ovakve su kombinacije postale apsolutan hit i vrijedi ih isprobati. Možete je shvaćati rizičnijom ili promašajem, s malo razmišljanja i ideja možete stvoriti čudo! Svoju što moderniju odjeću koju možete naći u ormaru kombinirajte s tradicionalnim komadima nakita. Iako suprotni dodatci, uz malo truda odjeknut će u savršenoj simbiozi kakvu niste očekivali. I kao poklon za vas, kombinacija će biti nadahnuće i nešto stvarno novo s čim se zaista vrijedi igrati. Ako išta, to je stvarno zanimljiv, dinamičan i zabavan način igranja s tradicijom i modernom!

Naglašena tradicija

Tradicijski komadi nakita, svi se možemo složiti, apsolutno su posebni, sjajni, prekrasni i zaslužuju svu pažnju koju uopće mogu imati. Zato je drugi trendi način da vaš odjevni izbor bude što jednostavniji, bilo to haljina ili jednobojna suptilna i decentna kombinacija. U skladu s takvim modnim odabirom lakše će doći do izražaja nakit koji nosite na sebi jer mu slojevita ili previše šarena odjeća neće odvući svu pažnju i sakriti ga. Ako takav efekt želite onda stanite. Dobro promislite i udahnite. I potom odaberite najefektivniji i najljepši komad tradicijskog nakita. Onaj koji želite naglasiti, želite da se vidi, da se o njemu priča i da ponosno nadahnjuje vašu odjevnu kombinaciju do vrhunca!

Slobodna tradicija

I konačno, kao zadnji trendi savjet možemo vam preporučiti samo jedno. Budite slobodni i slušajte sebe. Vi ste ti koji najbolje znate što volite, što vaš izbor nakita govori o vama i kakva povijest u njemu leži. Pravila može biti sto, da, to znamo, ali vi jeste samo jedni. I sve inspiracije koje imate mogu donijeti nešto novo i zanimljivo. Želite li se svojim odabirom nakita vratiti u prošlost jer je dio vaše povijesti? Želite li biti nonšalantni i decentno odabrati skriveniji komad nakita? Želite li biti raskošni i iskombinirati nekoliko komada tradicijskog nakita na sebi? To sve vi najbolje znate! Mi smo ovdje da vam u ovom, trećem, slučaju samo postavimo ova tri pitanja i njime vas pokušamo usmjeriti u smjeru u kojem vi osjećate da želite ići!

Ovdje pročitajte koji nakit se izvrsno kombinira u svakoj prilici.

Žena nosi elegantne hrvatske tradicionalne zlatne naušnice zvane šibenski botuni, dodajući dašak sofisticiranosti njenom cjelokupnom izgledu.

Zaključak

Hrvatski tradicijski nakit apsolutno je savršen sam po sebi. Ali kada se kombinira u modnoj kombinaciji on ne postoji samo sam za sebe i zato mu moramo pomoći da dođe do izražaja, da zavlada i odvede modnu kombinaciju do vrhunca. Jedino treba početi od misli da tradicionalni nakit ne pripada samo tradiciji već i modernom dobu. A čak štoviše, raste sve veći interes vraćanja ovakve tradicije u obliku nakita! Ovaj će nakit uvijek i zauvijek ostati dio tradicije, ali na nama je da ga stalno i, dapače, svakodnevno oživljavamo i vratimo u svijet. Ne samo da nošenjem tradicijskog nakita uljepšavamo svaku odabranu modnu kombinaciju do vrhunca, nego i podržavamo i njegujemo tradiciju naših predaka i time činimo plemenito. Zato udahnite, odaberite svoj najdraži dio tradicijskog nakita i zablistajte u novoj kombinaciji koja itekako priča priču!

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica oko odabira hrvatskog tradicijskog nakita, utoliko se ne ustručavajte pomoć potražiti kod našeg stručnog i ljubaznog osoblja u jednoj od naših poslovnica Zlatarne Dodić.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.