Pri narudžbi iskoristite promo kod SPRING10 i ostvarite 10% popusta! Samo do 30.4.

Što i kako ugravirati na vjenčano prstenje - Ideje i savjeti

Vjenčano prstenje - Ideje za graviranje - Zlatarna Dodić

Nakon što savršeni zaručnički prsten lijepo stoji na prstu, vjerojatno vam se čini da je teret skinut s vaših ramena – to je jedna manje važna stavka koju možete označiti s popisa obaveza! No, putovanje s prstenom još nije gotovo: sada je vrijeme da odaberete vjenčani prsten koji odgovara zaručničkom prstenuVjenčano prstenje je kroz povijest simboliziralo ljubav, odanost i vjernost. Ova tradicija potječe iz davnih vremena i široko je prisutna u gotovo svim kulturama. Vjenčano prstenje često se smatra svetim komadom nakita koji je vrlo cijenjen. Pri kupnji vjenčanog prstena pristup je sasvim drugačiji od zaručničkog. Većina parova kupuje vjenčani prsten zajedno i uz to nema elementa iznenađenja. To je razumna, praktična odluka koju donose obje strane. Štoviše, često je to najvažniji komad nakita koji ćete oboje kupiti zajedno i predstavlja izložbu vaše ljubavi, stila, osobnosti i vrijednosti.

Što simbolizira vjenčani prsten?

Vjenčano prstenje simbolizira posebnu vezu između dvoje ljudi. Krug bez početka i kraja, oblik vjenčanog prstena predstavlja vječnu privrženost, ljubav i vjernost koju par gaji jedno za drugo. Vjenčani prsten je također način da javno iskažete ponos i vjernost svom braku. Vjenčano prstenje i dalje je jednako važno kao što je bilo prije nekoliko stoljeća. Mogu se pratiti do drevnih egipatskih vremena gdje se prstenje plelo od trske i nosilo kao obećanje vječne ljubavi. Ubrzo je ovo posebno prstenje postalo složenije, izrađeno od raznih metala poput željeza, zlata i srebra, te s ugraviranim osobnim porukama.

gold wedding rings man woman style
 

Uključite svoj osobni stil

Razmislite o tome kakav nakit već posjedujete i što vam upada u oči kada kupujete prstenje. Jeste li više osoba za bijelo zlato ili žuto zlato? Imate li određeni kamen i njegov oblik koji preferirate u odnosu na neki drugi? Je li vaš stil više trendovski i moderan ili tradicionalan i bezvremenski? Pregledajte nakit koji već posjedujete i pomoću ovih informacija definirajte svoj osobni stil. Odaberite nešto što vas predstavlja jer komadi ovakvog nakita doista postaju dio vas i obično postaju naslijeđe koje se njeguje i prenosi budućim generacijama.


Kupujte rano

Savjet klijentima je da kupuju vjenčano prstenje šest mjeseci prije vjenčanja kako bi imali dovoljno vremena da se prstenje izradi ili prilagodi vašim željama. Mnogo je planiranja uključeno u organiziranje vjenčanja, a bit će mnogo detalja o kojima treba brinuti u tjednu koji prethodi događaju. Nije preporuka da vjenčano prstenje bude zadnja stvar na popisu. Baš kao što je za pronalaženje savršenog zaručničkog prstena potrebno vrijeme, tako je potrebno i za pronalaženje savršenog vjenčanog prstena. Možda biste željeli provesti vrijeme u odabiru između više modela. Ovo je nešto što ćete cijeli život nositi na prstu, stoga morate biti sigurni da ste odabrali pravi prsten.


Kupujte zajedno

Budući da ćete oboje nositi vjenčano prstenje, svakako je prilika da zajedno sudjelujete u ovoj aktivnosti planiranja vjenčanja. Poticaj parovima bi trebao biti da zajedno kupuju svoje prstenje. Oba partnera bi trebala biti uključena kako bi uživali u procesu i bili sigurni da će završiti s nečim što vole. To je također prekrasna i radosna aktivnost koju bi parovi trebali dijeliti zajedno kao dio putovanja svoje veze.
Zajednička kupnja također vam može pomoći da suzite izbor stila prstenja koji vam se najviše sviđa. Imati jedan drugog pored sebe također može biti od pomoći kada svoje favorite sužavate na „onaj pravi“ jer možete vidjeti i dati mišljenje kako kome stoji prsten na ruci.


Odabir plemenitih metala

Jedno od glavnih razmatranja pri odabiru vjenčanog prstena je vrsta metala od kojeg želite da bude izrađen. Tradicionalni i uobičajeni odabiri su bijelo zlato i žuto zlato, ali drugi metali, uključujući platinu, brzo postaju sve popularnije opcije za vjenčanje. Dobro je imati na umu da će vjenčani prsten stajati uz vaš zaručnički prsten, pa se preporučuje da odaberete isti stil za oba prstena – to je tradicionalno tako – vjenčani i zaručnički prsten izrađeni su od istog materijala, pa mnogi ljudi automatski pretpostavljaju da isključivo moraju biti izrađeni od istog metala. No, to ne mora biti nužno točno. Možete biti kreativni i ne bojati se kombinirati boje i oblike. Miješanje boja zaista može vjenčanom kompletu dati moderan izgled. Također, ne postoji pravilo koje kaže da biste vi i vaš partner trebali izabrati istu boju i model prstena - možete imati potpuno različite preferencije. Možete čak potražiti i vjenčani prsten koji kombinira dvije boje za drugačiji izgled, što odražava vaš stil kao para. Svi plemeniti metali imaju različita svojstva i prednosti: od žutog zlata poznatog po svojoj tradiciji i bijelog zlata zbog svog popularnog blještavog izgleda do platine poznate po svojoj snazi ​​i rijetkosti. U svakom slučaju, prilikom težih radnih uvjeta, preporuča se skidanje prstena. No, ako se i dogodi neželjena promjena na prstenu prilikom radnih uvjeta, uvijek se možete obratiti u Zlatarnu Dodić. Koji god metal odabrali, preporučljivo je uzeti u obzir sve o svom životnom stilu kako biste shvatili što vam najbolje odgovara.

Miješanje boja za vjenčani prsten

Nema postavljenih smjernica za usklađivanje boja vašeg prstenja, a miješanje boja je moderna alternativa tradicionalnom spajanju prstenja, stoga slobodno budite inovativni i kreativni koliko želite.
Dvobojne kombinacije mogu biti i elegantne i odvažne. Na primjer, miješanje bijelog zlata sa zlatom toplijeg tona kao što je rozo zlato stvorit će lijep romantični učinak. Ako više volite dati suptilniji dojam, odaberite prsten izrađen od kombinacije bijelog i žutog zlata.

yellow and white gold wedding ring combination


Težina i širina

Tradicionalni vjenčani prsten jednostavna je zlatna traka, no čak i ona može jako varirati u težini. Također je tradicionalno da su muški vjenčani prsteni teži od ženskih, koji su obično tanji. Vjenčano prstenje dolazi u laganim, teškim i ekstra teškim oblicima. Prstenje s većom težinom obično je izdržljivije, osobito ako je izrađeno od jačih metala poput platine. Vjenčano prstenje također dolazi u različitim širinama, obično u rasponu od 2 mm do 8 mm.

rose gold wedding rings on hands
Ovdje pročitajte kako što pravilnije izračunati veličinu prstena

Kamenje na vjenčanom prstenju

Nije tajna da su dijamanti i drago/poludrago kamenje popularni na zaručničkom prstenju. No, često ih viđamo i u vjenčanom prstenju. Pogotovo u onima za mladenke. Otprilike postoji nekoliko opcija: bez ikakvih kamenčića, prsten s jednim kamenom i prsten s više kamenja. Kamenje, naravno, može značiti dijamante, drago i poludrago kamenje ili njihovu kombinaciju.

Bez ikakvih kamenčića

Vjenčano prstenje bez kamena posebno vidimo kod vjenčanih setova za mladenku i mladoženju. Muško prstenje rjeđe dolazi s dijamantima ili dragim/poludragim kamenjem. 

S jednim kamenom

Vjerojatno ste već upoznati sa zaručničkim prstenom s jednim kamenom. Postoje i vjenčani prsteni koji imaju jedan kamen, najčešće dijamant. Obično se vjenčano prstenje s jednim dijamantom malo razlikuje od zaručničkog prstenja s dijamantom. Solitaire zaručnički prsten često ima dijamant koji je podignut iznad metala. No, dijamant u vjenčanom prstenu češće je ugrađen u materijal te se po tome vidi razlika.

S više kamenja

Ovo je opcija koju najčešće vidimo za vjenčano prstenje za žene. Postoji bezbroj opcija i primjera vjenčanog prstenja s dijamantima (ili dragim/poludragim kamenjem). I kao što možete zamisliti, mogućnosti su beskrajne. Pogotovo ako odlučite izraditi vlastiti prsten.

gold rings with precious stones diamonds

Personalizacija vašeg vjenčanog prstenja

Trend na vjenčanom prstenju je bilo kakav element personalizacije. Mnogi parovi odlučuju se napisati slatku poruku ili gravirati svoje ime, inicijale ili datum vjenčanja. Osim toga, popularno je i graviranje kratkih stihova iz tekstova pjesama ili knjige. Ako želite neku vrstu gravure na unutarnjoj strani svog prstena, preporučamo izabrati prsten debljine minimalno 1.5 mm kako bi se gravura lijepo vidjela. Ako vam se tradicionalne gravure ne sviđaju, postoje druge mogućnosti personalizacije, samo budite kreativni i slušajte stručne savjete.

jeweler hands making gold diamond jewelry

Razmislite o tome kako će vaš vjenčani i zaručnički prsten izgledati zajedno

Imajte na umu zaručnički prsten dok kupujete vjenčani prsten. Razmotrite kako će se prsteni fizički slagati zajedno. Na primjer, ako vaš zaručnički prsten ima dizajn koji je u ravnini (što znači da drugi prsten može stajati odmah do njega bez razmaka), možda ćete lakše pronaći vjenčani prsten koji besprijekorno stoji na taj prsten. Ako nemate zaručnički prsten koji vam pristaje u ravnini i ne sviđa vam se izgled praznine, konturne trake, trake mješovitog oblika ili čak prilagođeni dizajn mogli bi biti idealni za vas. I dok postoji puno razrađenih opcija za odabir, možda je i važno ne pretjerati s vjenčanim prstenom kako ne biste u potpunosti zasjenili zaručnički, nego ga „nadopunili“.


Vjerujte svom zlataru

jeweler looking diamond quality through microscope

Zapamtite, Zlatarna Dodić i njezini djelatnici, kao i draguljar Filip Dodić su tu da vam pomognu. Budite otvoreni što se tiče ideja i dizajna, a oni će vam pomoći u usmjeravanju. Ako se osjećate preopterećeni procesom kupovine prstena, nemojte se bojati postavljati pitanja. Od objašnjenja koji plemeniti metali najbolje pristaju vašem životnom stilu ili koji stil prstena je najbolji – razgovarajte sa stručnjakom o tome što želite i on će vam pomoći predstaviti kreativne mogućnosti i rješenja. Gotovo sve je moguće, pogotovo ako se na vrijeme obratite osoblju na prodajnim mjestima Zlatarne Dodić.

Ovdje pročitajte Što i kako ugravirati na vjenčano prstenje – ideje i savjeti.

zlatarna dodić ilica dodic jewelry place inside

Posjetite nas na našim prodajnim mjestima i odaberite savršeno vjenčano prstenje. Za sva dodatna pitanja možete nas kontaktirati pomoću chata, maila, Facebook ili Instagram poruka te kontaktom putem WhatsApp-a (099/4979-252).

Ovdje pročitajte kako brinuti o svom Dodić nakitu

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.