Pri narudžbi iskoristite promo kod SPRING10 i ostvarite 10% popusta! Samo do 30.4.

Vodič za kupnju dijamantnog nakita

Vodič za kupnju dijamantnog nakita

Nije čudno što su dijamanti glavna tema toliko filmova i pjesama. Njihova nas ljepota očarava oduvijek, a maštanje o posjedovanju nakita od dijamanta nikome nije strano. Međutim kupnja dijamantnog nakita može biti izazovna zbog velikog broja faktora koji utječu na kvalitetu, cijenu i ljepotu dijamanata. Bez odgovarajućeg znanja i iskustva, kupovina dijamantnog nakita može biti skupa i nezadovoljavajuća. Stoga, kako bismo vam olakšali proces kupovine dijamantnog nakita, prilažemo vodič za kupnju dijamantnog nakita koji će vam pomoći da budete upućeni i razumijete ključne faktore koji utječu na vrijednost dijamanata. S ti znanjima lakše ćete odabrati dijamant koji odgovara vašim željama i afinitetima U ovom ćemo vas vodiču provesti kroz neke od najvažnijih čimbenika koje treba uzeti u obzir pri odabiru dijamantnog nakita, kao i kako prepoznati kvalitetne komade od nekvalitetnih. Na kraju prilažemo neke od najljepših komada ovakvog nakita uz nadu da ćete možda i među njima pronaći baš onaj kakav ste tražili!

3 glavna obilježja dijamanata

Čvrstoća

U odnosu na sve ostale minerale u prirodi, dijamanti su dobro znani kao najtvrđi od sviju. Na Mohsovoj ljestvici za rangiranje tvrdoće minerala, dijamant stoji na najvišem mjestu - broj 10, a ujedno je otprilike deset puta tvrđi od idućeg minerala na ljestvici. Zato je ovaj mineral izuzetno otporan na oštećivanje što ga čini vrlo pogodnim za izradu prekrasnog nakita koji zbog toga apsolutno traje zauvijek što ga čini još vrjednijim no što on i sam po sebi već je.

Prozirnost 

Jedno od glavnih obilježja dijamanata je njihova visoka prozirnost, što znači da propuštaju svjetlost kroz sebe. Visoka prozirnost dijamanata je vrlo važna u određivanju kvalitete dijamanata i utječe na njihovu vrijednost. Dijamanti se ocjenjuju prema stupnju prozirnosti, gdje su najbolji dijamanti oni koji su bezbojni i bez mrlja ili inkluzija. Uz visoku prozirnost, dijamanti također imaju jedinstvenu sposobnost loma svjetlosti.


Sjaj

Svi znamo za izraz briljantan sjaj, ali odakle on dolazi? Naime, posebnim načinom brušenja dijamanata dobiva se briljant. To je naziv za oblik u koji se obrađuje određeni mineral, a karakteristična je jer uzrokuje fantastično prelamanje svjetlosti i kreira dobro poznat sjaj. Dijamant je vrlo dobar u refleksiji svjetlosti, što znači da svjetlost prolazi kroz dijamant, odbija se od strana i fasetiranih površina te se ponovno reflektira natrag kroz vrh dijamanta. Kada se svjetlost reflektira u pravilnim kutovima i u pravilnim omjerima, rezultat je spektakularan sjaj koji je jedinstven za dijamante. Zato su upravo dijamanti ti koji su uvriježili izraz briljantni sjaj u svakodnevnu upotrebu jer oprezno i pravilno izbrušeni, njihov je sjaj doista vrhunac. 

4c method of diamonds four ways to define diamond quality

Odaberite najkvalitetnije dijamante pomoću 4C metode

4C metoda

Metoda određivanja kvalitete dijamanta odnosi se na procjenjivanje četiri elementa: rez (Cut), boja (Color), čistoća (Clarity) i težina u karatima (Carat). Svaki se od ovih elemenata od strane stručnjaka određuje na ljestvici kvalitete i utječe na sveukupnu kvalitetu i vrijednost dijamanta. Rez (Cut) se odnosi na vrsno brušenje dijamanta. Dijamant se brusi na razne načine kako bi kroz njega što bolje prolazila svjetlina koja mu daje briljantan sjaj i podiže vrijednost dijamanta. Po takvom su sjaju, uostalom, dijamanti i poznati. Boja (Color) odnosi se na nijanse koje određeni dijamant sadrži, a one obuhvaćaju kategorije od najveće prozirnosti do žućkaste nijanse dijamanta. Čistoća (Clarity) se odnosi na sve mrlje dijamanta. Zbog svog prirodnog podrijetla uglavnom dijamanti imaju mrljice. Karat (Carat) označava težinu dijamanta. Zabluda u koju upada mnogo ljudi jest to da je dijamant to skuplji što više karata ima. To međutim nije istina jer sva četiri elementa koje smo predstavili utječu na cijenu dijamanta i njegovu ljepotu te kvalitetu. Tako dijamant može puno težiti, odnosno imati puno karata, a istovremeno biti jeftiniji od onih lakših jer mu rez i boja nisu na razini. 4C metodom kvalitetu dijamanata uvijek procjenjuju stručnjaci.

Najljepše vrste dijamantnog nakita

Ne, dijamantni nakit nije ovdje samo za one nedostižne ceremonije i prigode. Dijamanti mogu biti fantastičan izbor ne samo za vjenčano prstenje već i za svakodnevnije prigode. Bile to naušnice, narukvica ili ogrlica izbor ovog dragulja uvijek je zahvalan. Dijamanti su vječni i apsolutno prekrasni minerali koji mogu biti obrađeni u puno oblika i vrsta, od ovalnih do srcolikih, a njihove kombinacije su različite. Svatko može pronaći dijamant za sebe, uz malo truda i informiranja sigurni smo da ćete pronaći tip dijamantnog nakita koji ste uvijek željeli imati u svojoj kolekciji, a ne sumnjamo da će on zbog svoje ljepote postati i kruna vaše kolekcije.

Dijamantno prstenje

Prsteni s dijamantom najčešće se biraju za prigodu vjenčanja ili zaruka. Svakako preporučamo da se za biranje dijamantnog prstenja za ovako važne događaje konzultirate sa stručnjacima kao što je Filip Dodić, kako biste što bolje procijenili veličinu prstena i izgled samog dijamanta koji mu najviše odgovara. Osim isključivo dijamantnog prstenja, možda u svoj izbor možete uključiti i drugo drago kamenje u kombinaciji s dijamantom kao što je, primjerice, Sea Star zlatni prsten s dijamantima u kombinaciji sa prekrasnim plavim safirom ili Eden i Cosmos, prekrasno prstenje s kombinacijom dijamanta i smaragda.

white gold 18kt engagement premium diamonds ring high jewelry collection

Dijamantne naušnice

Jedan od najčešćih izbora nakita od dijamanata svakako su elegantne i svečane dijamantne naušnice. Diskretnije dijamantne naušnice napravljene su za to da mistično i veličanstveno upotpune vašu pojavu. Naušnice od dijamanata dolaze u nekoliko oblika, od kružnih do srcolikih i cvjetnih. Također dolaze i u kombinaciji s drugim mineralima, tako u sredini naušnica može biti i smaragd, safir ili rubin. Dijamantne naušnice same po sebi jesu fantastične, ali savjetujemo da ih i kombinirate s dijamantnom narukvicom ili ogrlicom kako biste upotpunili izgled i dijamantima dali naglasak kakav zaslužuju.

white gold 18kt premium diamond earrings high jewelry collection

Dijamantne narukvice

Narukvice s dijamantima klasičan su komad nakita koji se nosi već stoljećima, a nikada ne izlazi iz mode. Dijamanti se često koriste u izradi narukvica kako bi se stvorio sjajan, raskošan izgled, a u isto vrijeme zadržala suptilnost i elegancija. Narukvice od dijamanata mogu biti napravljene u različitim stilovima, uključujući jednostavne, klasične dizajne sa samo nekoliko dragulja ili složenije stilove sa mnoštvom fasetiranih dijamanata koji se protežu duž narukvice, kao što su narukvice Aurora i Ariel. Dijamantne narukvice dolaze u različitim veličinama, oblicima i bojama, što omogućuje osobno prilagođavanje svakom stilu i prigodi. Žuto, bijelo i ružičasto zlato daju podlogu boje po želji, a narukvice također dolaze u kombinaciji s drugim dragim kamenjem kao što su safir, sedef i malahit.

white gold 18kt premium diamonds bracelet high jewelry collection

Dijamantne ogrlice

Ogrlice s dijamantima svakako su jedan od najomiljenijih modnih izbora. Ako nešto može popraviti cijeli dojam, onda je to apsolutno dijamantna ogrlica, a još više ako se kombinirana s naušnicama, Dijamantne ogrlice mogu doći u jačim ili decentnijim oblicima kao što je na primjer Mars dijamantna ogrlica. Svaka je ova ogrlica napravljena najfinijom izradom i kombiniranjem s dijamantima. Od motiva možete pronaći srce, ili primjerice motiv križa kod prekrasne dijamantne Holy ogrlice. Kao što je poseban svaki dijamant, tako je posebna i svaka ogrlica izrađena od njega, a na vama je da pronađete onu koja vam najviše odgovara s obzirom na to što prikazuje, kojeg je stila ili veličine, a što se samog dijamanta tiče kako stoji na ljestvici nakon analize 4C metodom. 

white gold 18kt premium diamonds necklace high jewelry collection

Zaključak

Dijamanti su dragulji koji oduvijek privlače pažnju svojom ljepotom, sjajem i vrijednošću. Pri odabiru dijamantnog nakita, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih čimbenika, uključujući njihovu boju, rez, karat i čistoću koju procjenjuje stručnjak 4C metodom. Kako biste odabrali dijamant vrhunske kvalitete, ali cijene koja vam odgovara najvažnije je posavjetovati se sa stručnjakom koji najbolje može procijeniti i objasniti sve finese ovoga minerala. Ni jedno nestručno oko ne može sve elemente koji su važni u procjenjivanju dijamanata razaznati i zato se ne treba prenagliti u kupnji. Dijamantni nakit simbol je prestiža i finoće već od davnih vremena, a njegova vrijednost nikada ne pada. Svojom tvrdoćom ovaj nakit garantira svoju dugotrajnost, pa naposlijetku i vječnost. Bez obzira na vrstu dijamantnog nakita koji odaberete, dijamantni nakit uvijek će biti elegantan, luksuzan i raskošan izbor. Od dijamantnih naušnica i ogrlica do narukvica i prstenja, dijamantni nakit uvijek će privući pažnju i dodati sjaj i eleganciju bilo kojoj odjevnoj kombinaciji i obasjati vas onim istinskim briljantnim sjajem.

Pri odabiru dijamantnog nakita važno je da se posavjetujete sa stručnjakom i zato se ne ustručavajte kontaktirati certificiranog GIA draguljara Filipa Dodića kako bi vaš izbor bio ispravan i kako biste znali sve kvalitete koje sadrži vaš dijamant.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.