Pri narudžbi iskoristite promo kod SPRING10 i ostvarite 10% popusta! Samo do 30.4.

Zašto je motiv djeteline važan i u modnoj industriji?

Zašto je motiv djeteline važan i u modnoj industriji?

Na svijetu postoji određen broj motiva čije su simbolike toliko snažne i rasprostranjene po svijetu da ih nikada neće izgubiti. To su, primjerice, križ, srce i svakako - djetelina s četiri lista. Proučavanjem simbolike koje veže djetelina, možemo zaći u daleku prošlost i civilizacije koje su primijetile ovu predivnu biljku, i još važnije - njezin rijedak četvrti list. Pronaći djetelinu s četiri lista zadatak je koji si svaka osoba barem jednom u životu zada i odluči se time pozabaviti, a ne moramo podsjećati na to kakvu sreću osjećamo kada je zaista pronađemo zbog iznimne rijetkosti toga. Upravo je to simbolika koju veže četvrti list - sreća. Upravo je to simbolika koja je očarala maštu svih ljudi. Zato nije ni čudo da je postala dio čestog dizajna nakita jer nakit često nosimo iz sentimentalnih značenja i značenja prožetih simbolikom. Zbog učestalosti tog motiva, nakit s motivom djeteline postao je važan i u modnoj industriji i u njoj čuva svoje posebno sretno mjesto!

Simbolika nakita u obliku djeteline

Multikulturalna i univerzalna

Često, s obzirom na to da smo htjeli ne htjeli, kroatocentrični, mislimo da se neke simbolike vežu samo za nas i da su jedino u nama. Međutim, simbolike sreće koju djetelina nosi proširene su po cijelome svijetu, i još više - po cijeloj povijesti. Još su Kelti vjerovali su da pronalaženje četverolisne djeteline pruža zaštitu od zvijeri i donosi sreću. Povezanost simbolika oko bogatstva i sreće proširila se i univerzalna je u mnogim civilizacijama i vremenima toliko da nam je svima poprilično jasno što netko želi ako želi pronaći djetelinu s četiri lista. Zašto je to tako raširena simbolika? Jednostavno, vjerojatnost da će netko pronaći djetelinu s četiri lista toliko je rijetka da je prirodno da je ljudski um s pronalaskom jedne povezao i sreću zbog te rijetkosti, navodno je vjerojatnost jedna u 10000 trolisnih djetelina, a zato nije ni čudo da je vrlo čest motiv na nakitu!

Duhovna

 Pod odrednicu duhovnosti ovdje mislimo na onu vjersku i neodređenu. U nekim vjerskim tradicijama djetelina simbolizira i duhovnu povezanost. Kršćanska vjera je imala svoj simbol listova djeteline u smislu da su predstavljali Svetu Trojicu, dok posebni četvrti list označava Božju milost. Kršćanstvo nije jedina religija koja je primijetila djetelinu. U starogrčkoj mitologiji svaki list djeteline imao je drugačije značenje - prvi simbolizira nadu, drugi vjeru, treći ljubav, a četvrti sreću. Tako da je istina da su zapravo ljudi simboliku stavljali na svaku djetelinu, odnosno svaki list, i kod onih trolisnih, ali četvrti rijetki list je onaj poseban i rijedak dar i dodatak simbolikama. To je zasigurno jedan od razloga zašto volimo nakit s motivom djeteline, kako bismo te simbole držali uza se.

Prirodna

Puno ljubitelja prirode sigurno će vam spomenuti predivnu djetelinu koju nekada uzimamo zdravo za gotovo jer one trolisne česte su u mnogo krajeva. U prirodnom smislu, djetelina na sebi nosi simbolike harmonije i sklada prirodnog svijeta. S obzirom na to da je biljka djetelina vrlo rasprostranjena i izvrsno uspijeva u raznim uvjetima tla i atmosferilija, ona simbolizira i snagu i izdržljivost prirode.

Najljepši komadi nakita s motivom djeteline

Nije čudno zašto je motiv djeteline postao vrlo učestao u modnoj industriji, a ponajprije u svijetu nakita. Upravo je nakit taj za koji volimo vezati simbolike i značenja koja su nam važna, pa što je onda bolje od djeteline s četiri lista! Ona nam može donositi nadu u sreću, a u obliku nakita takav znak možemo stalno nositi uz sebe, bilo u obliku naušnica, narukvica ili ogrlica. Zato ćemo vam predstaviti neke od najljepših komada nakita od djeteline, bilo da tražite komad ovakvog nakita za sebe ili za poklon, sigurni smo da ćete pronaći sebe u jednom od vrsta nakita s motivom djeteline!

Naušnice s motivom djeteline

Prva i osnovna baza tipa nakita za koji je motiv djeteline iznimno zahvalan definitivno su naušnice s motivom djeteline. Ovi vječni tipovi definitivno su nešto što može ozariti lica svakome. Prekrasan oblik biljke djeteline baš je pogodan za oblik uha i time s ušnom resicom čini lijepi prirodni sklad. Jedne od omiljenih izbora naušnica definitivno su one sa sedefom jer nosi predivnu presijavajuću bijelu boju kakvu imaju White Clover Meadow zlatne naušnice u obliku djeteline s četiri lista sa sedefom. Predivna bijela sedefasta boja uvijek je predstavljala čistoću i nježnost što se može predivno slagati s motivom djeteline i njezinim prirodnim simbolima.

Narukvice s motivom djeteline

Narukvice su uvijek bile onaj prekrasan decentan dodatak malog značaja na našim modnim kombinacijama koji, iako se katkad ne može vidjeti ispod rukava, znamo da je ovdje i obožavamo to. Upravo zbog te često suptilne i decentne upotrebe narukvica koje stoje na posebnom mjestu, na zapešćima ruku, volimo kada nose za nas bliska značenja i lijepe simbolike. Zato je nakit s motivom djeteline ovdje savršen izbor. Narukvica kao što je Fortune zlatna narukvica s motivom djeteline s četiri lista i s motivom srca može na poseban način pridati važnost ovoj vrsti nakita. Također je lijep primjer kako jedan motiv ne mora biti isključiv na nakitu, jer ova narukvica ima i motiv srca. Simbolika sreće i ljubavi uvijek su išle jedna uz drugu, i zato posebno porazmislite o takvoj kombinaciji motiva!

Ogrlice s motivom djeteline

Što se tiče ogrlica, samim time što su pri srcu, već na sebi nose određenu težinu i traže da na njih utkamo kakva značenja. To je razlog zašto nam je ogrlica jako često premet na koji stavljamo nešto sentimentalno, urezujemo značenja, stavljamo svoje privjeske i slično. Zato dobro porazmislite o tome da upravo motiv djeteline krasi vaša prsta u obliku ogrlice. Uvijek se možete odlučiti za klasičan primjer s četverolisnom djetelinom kao što je Clover Love zlatna ogrlica s dodatkom blistavog cirkona na motivu djeteline. Međutim, ako vam sama simbolika djeteline nije dovoljna i tražite nešto još kreativnije, postoje tipovi ogrlica kao što je Clovers on Clover ogrlica od bijelog zlata. Ovaj se dizajn poigrao višestrukim djetelinama u obliku djeteline koja je sačinjena od manjih djetelina. Kreativnost je uvijek bila vrlina i uvijek treba dati šansu otkačenijim komadima.

Kompleti nakita s djetelinom

Ono što je jedna od najljepših stvari kod nošenja nakita jest to da ga možemo vječno kombinirati! A osobito kada jedan motiv na, recimo, naušnicama, prati i isti takav motiv na narukvici, ogrlici, prstenu i slično. Svi volimo izgledati i osjećati se skladno i upravo tome najčešće težimo kada biramo i kombiniramo naše modne kombinacije. U skladu s time, i u skladu s predivnom harmonijom prirode, motiv djeteline s četiri lista može se naći u raznim kombinacijama, odnosno kompletima nakita! Zato svakako preporučamo da sagledate tu opciju i uskladite motive koje nosite. Na primjer, Green Clover Meadow zlatna ogrlica s motivom djeteline od apsolutno zanosnog zelenog malahita predivna je sama za sebe. Ali, može se i savršeno stopiti s parnjakom svog motiva u kompletu s Green Clover zlatnom narukvicom s djetelinom od malahita i s Green Clover prstenom od također zelenog malahita. Ta tri komada zajedno tvore zanosni komplet nakita kojem je zaista teško odoljeti. Također, već spomenute White Clover Meadow bijele naušnice s motivom djeteline od sedefa, možete upariti s White Clover zlatnom narukvicom motiva djeteline s dijamantima i sedefom. Ova kombinacija je za definitivno nježniji i decentniji dojam koji nježna boja sedefa može pružiti. Kompleti nakita su predivni i definitivno im treba dati šansu da unesu sklad u naše modne kombinacije!

woman wearing gold earrings clover

Zaključak

Motiv djeteline uvijek je bio izrazito zastupljen raznim prikazima i načinima kroz cijelu povijest. Zato nam je vrlo dobro znan i nitko ne može pogriješiti kod pitanja što djetelina s četiri lista znači, predstavlja i koje simbolike nosi na sebi. Upravo je zato postao i sastavak i važan motiv u modnoj industriji. Još odavna motiv djeteline krasi najljepše modne kolekcije i uvijek ćemo se vrlo rado na njega vraćati. Ovaj univerzalan simbol sreće koji ima svoja i vjerska i prirodna značenja oduševio je sve ljubitelje nakita. Motiv koji simbolizira sreću, nadu i sklad prirode ujedno i donosi osvježenje i prozračnost modnim kombinacijama. To je razlog zašto je vrlo širok raspon nakita koji ga sadržava, od ogrlica, narukvica, naušnica i prstenja, a osobito kompleta nakita kada se upari nekoliko tipova zajedno. Motiv djeteline sa sretnim četvrtim listom uvijek će nas zanositi i vrijedi ga staviti u svoju stalnu i vrijednu kolekciju nakita!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica oko odabira nakita s motivom djeteline, utoliko se ne ustručavajte pomoć potražiti kod našeg stručnog i ljubaznog osoblja u jednoj od naših poslovnica Zlatarne Dodić.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.