Iskoristite promo kod SPRING10 za 10% popusta! BESPLATNA DOSTAVA za sve narudžbe!

Samo do 30.4.

Zašto se vjenčani prsten nosi baš na prstenjaku?

Zašto se vjenčani prsten nosi baš na prstenjaku?

Ako ste se ikada pitali zašto se vjenčani prsten nosi baš na prstenjaku, ne brinite, na to pitanje postoji odgovor. Odgovore možemo tražiti u povijesti, u obiteljskom nasljeđu, ali i u osobnim preferencama. Uvijek možete sami odrediti svoje mjesto za nošenje vjenčanog prstenja, ali većina ljudi bira slijediti tradiciju i odlučuje se na prstenjak lijeve ruke. Ipak su tako radile i naše bake i mame i svi prije njih, a to je razlog koji se ne smije zanemariti. Ne samo da se iza prsta kao što je prstenjak kriju razlozi zašto se uopće tako zove, već i pravilo lijeve ruke na kojoj nosimo vjenčani prsten postoji. Uz sve što smo istražili i što bi vas moglo zanimati o ovom pitanju, prilažemo vam i kratke smjernice kako izmjeriti prsten za svoj prst uz najljepše klasične komade vjenčanih prstenja!

Zašto se vjenčani prsten nosi baš na prstenjaku zlatno vjenčano prstenje od kombiniranog zlata

Zašto prstenjak?

Tradicija i simbolika prstenjaka može se pratiti unatrag do davnih vremena. Prema čak Rimskoj legendi, stari su Rimljani vjerovali da četvrti prst na ruci ima venu koja vodi izravno do srca! U skladu s time, i vjerovanjem da ljudske emocije kreću upravo iz srca, stvorila se tradicija nošenja vjenčanog prstenja na četvrtom prstu koja povezuju srca zaljubljenog para! Stari Rimljani nazivali su tu venu Vena Amoris, odnosno vena ljubavi. Dakle, kako bi učvrstili savez temeljen na ljubavi, prsten se stavljao na taj određeni prst kako bi označio ljubav koju su novo vjenčani par dijelili, suštinski povezujući njihova dva srca. Nažalost, današnja anatomija pokazuje da svi prsti imaju venske veze prema srcu i da ne postoji takva jedinstvena vena, razbijajući tu čarobnu simboliku. Ipak, tradicija ostaje istinita za mnoge parove koji svoj lijevi prstenjak određuju kako bi označili svoju predanost jedno drugome.
Ova je tradicija toliko ukorijenjena i postojana sve ove tisuće godina da za nju svi znamo i i dalje je slijedimo. S obzirom na to da se u skladu s tim nasljeđem na tom prstu nosi prsten, zbog tako jake tradicije ovaj se prsten počeo nazivati prstenjakom! Zato nije ni čudo da njegov naziv još više potiče nošenje ljubavnog prstenja kao što su vjenčano i zaručničko na prstenjaku jer nam je to prstenje važno i zaslužuje biti nošeno na prstu koje je vezano takvim ljubavnim simbolikama!

zlatno vjenčano prstenje od žutog zlata na prstenjaku

Zašto lijeva ruka?

Iako je tradicija prstenjaka već konstantna i stalna sama po sebi, bez obzira na vrstu prstena koji odaberete, uvijek će postojati nešto što je konstantno. To je njegova poznata pozicija na prstu lijeve ruke. Svi znaju za ovu dugo postojeću tradiciju. No, ono što mnogi ne znaju jest da postoji povijesni razlog zašto nosimo vjenčane prstenove na tom određenom prstu lijeve ruke i da postoje čak i kulture koje tradicionalno nose svoje zaručničke prstenove na desnoj ruci.

Lijeva ruka

Zapadna tradicija nošenja vjenčanog prstenja na lijevom prstu seže također od starog Rima. Povezano je isto s prstenjakom, odnosno vjerovanjem da iz četvrtog prsta na lijevoj ruci izravno ide vena do srca. Ako bi netko nosio prsten koji predstavlja njihovu strast na tom prstu, sudbina im kao para je zapečaćena, a njihova ljubav vječna. Čak i nakon što je znanost opovrgnula postojanje te jedinstvene povezujuće vene, trend je postao toliko popularan da se pretvorio u tisućljetnu tradiciju.

Desna ruka

Međutim, mnoge kulture tradicionalno nose svoje bračne prstenove na desnoj ruci. Za mnoge, ova tradicija potječe od latinskog pridjeva sinister, koji je prvotno značio lijevo prije nego što je dobio značenje zla. Osim toga, budući da je većina svjetskog stanovništva desnoruka, a kršćanski križ izvodi se desnom rukom, lijeva ruka je počela biti shvaćena kao protukršćanska. To je naravno dovelo do popularnosti zaručničkog prstena na desnoj ruci. Nedavno je nošenje zaručničkog prstena na desnoj ruci postalo znak modernosti i neprianjanja uz tradiciju.

Sve je na vama! Ako vam se ne sviđa ideja slijediti tradiciju, možda se pitate trebate li zaista nositi prsten na uobičajenom mjestu. Naravno da ne morate. Uvijek na kraju dana sve ostaje na vama. Imate li dobre razloge za ne nošenje vjenčanog prstena na prstenjaku lijeve ruke ili ne, uopće nije važno. Možete odlučiti slijediti tradiciju i davno nasljeđe, a možete i stvoriti svoje, iznova.

zlatno vjenčano prstenje od žutog zlata na prstenjaku

Redoslijed prstenja na prstenjaku

Ako ste odlučili nositi svoj zaručnički i vjenčani prsten na istom prstu, možda se pitate o načinu stavljanja. Bračni parovi tradicionalno stavljaju svoje vjenčane prstenove bliže srcu, što znači da su na dnu, ispod zaručničkog prstenja i guraju ih prema bazi članaka prsta. Ako želite poštovati ovu tradiciju na svoj dan vjenčanja, najpopularnija strategija je da prebacite svoj zaručnički prsten na desnu ruku upravo prije nego što krenete prema oltaru. Sada vaš budući supružnik može provući prstenje preko vašeg lijevog prsta. Tijekom ceremonije, možete ga nadopuniti zaručničkim prstenom ili to učiniti kasnije. Radi dodatne praktičnosti, neke mladenke biraju da spoje svoje vjenčane i zaručničke prstenove u jedan ujedinjeni komad, tako da se uvijek možete odlučiti za ovu kreativnu ideju!

Kako pravilno izmjeriti veličinu prstena?

Iznenađujuće mnogo faktora utječe na određivanje veličine prsta za prstenje. Osim oblika i veličine prsta, morate uzeti u obzir i svoj način života te stvarni prsten koji imate na umu. Ako često sudjelujete u aktivnostima koje bi mogle uzrokovati oticanje prsta, poput fizičkog napora ili dugih putovanja, trebate to imati na umu. Klima je dodatan faktor jer se ruke i prsti mogu više nateći ljeti i manje nateći zimi zbog hladnoće. Širina prstena također će utjecati na veličinu jer deblji prsteni obično imaju uži pristanak.
Kako biste osigurali savršeno pristajanje prstena, najbolje vrijeme za mjerenje je kada se vaše tijelo osjeća najnormalnije, a to je pri sobnoj temperaturi tijekom sredine dana jer se prsti mogu nateći preko noći ili nakon jela, po mogućnosti ne nakon obroka ili vježbanja.

Profesionalno mjerenje

Ako niste sigurni u svoju veličinu prstena, razmislite o profesionalnom mjerenju na Dodić prodajnim mjestima. Iako možete pokušati sami izmjeriti veličinu svog prstena kod kuće, kada je riječ o prstenu tako važnom kao što je vaš vjenčani prsten, najbolje je da vašu veličinu prsta profesionalno izmjeri. Profesionalci koriste set prstenja za mjerenje. Prstenovi vise s uređaja nalik na privjesak s različitim veličinama prstenja pričvršćenih za njega. Kada posjetite njihovu trgovinu, isprobavat ćete nekoliko veličina s prstenovima pričvršćenima na uređaj kako biste pronašli idealnu veličinu za svoj prst. Imajte na umu da širina vjenčanog prstena može utjecati na veličinu prstena. Za sve detaljnije smjernice o mjerenju prstenja pogledajte u blogu Kako pravilno izmjeriti veličinu prstena.

zlatno vjenčano prstenje od žutog zlata na prstenjaku uz plavo odijelo

Najljepši komadi vjenčanog prstenja

Zlatno vjenčano prstenje

Najčešće se parovi odlučuju za dobro staro klasično zlatno vjenčano prstenje. Najbolja strana toga, osim prekrasnog sjajnog zlata jest to što je takvih prstenova najviše i dolaze u najviše varijanti i inačica. Svih oblika, od većih do tanjih, slojevitijih i više minimalističinih. A druga stvar je ta što zlato dolazi, osim u žutoj, u bijeloj i rozoj boji. A u skladu s time ima prstenja i u njihovim kombinacijama! Zato ako ste malo odvažniji uvijek možete ići za kombinacijom, na primjer prsten Everything od bijelog i rozog zlata, ili prsten Imagine od žutog i bijelog zlata.

Dijamantno vjenčano prstenje

Drugi najklasičniji odabir definitivno je dijamantno vjenčano prstenje. Dijamanti su uvijek onaj prekrasan dodir najljepšeg sjaja ovog najčvršćeg dragog kamena na svijetu. S odabirom dijamanata uvijek možete biti sigurni i ponosni. A ako želite mali decentan dodir dijamantna na svom prstenu, možete uvijek odabrati prsten kao što je, primjerice, This Love. Ili možete odabrati i prstenje koje ima cijelu opnu od oprezno brušenih dijamantića kao Just Married od bijelog zlata. Dijamanti su prekrasni, dijamanti su sjajni i dijamanti nikada ne razočaraju. Zato dobro promislite o tome želite li dijamant nositi na ruci do kraja života, jer mi mislimo da ako je nešto vrijedno toga, onda su to definitivno dijamanti!

zlatni vjenčani prsten od bijelog zlata na muškoj ruci uz crni smoking

Zaključak

Iako to možda niste znali, postoje određeni, već davno ukorijenjeni, razlozi zašto se vjenčani prsten nosi na prstenjaku lijeve ruke. Razlozi sežu duboko u povijest starog Rima, a nastavljaju se već generacijama i generacijama. Toliko da ćemo se jedva i pitati zašto je to baš tako i bit će nam sasvim prirodno da svoj novi vjenčani prsten stavimo baš na lijevi prstenjak! Uz sve razloge koji bi vas mogli zanimati, donosimo vam i smjernice kako najbolje kombinirati vjenčani i zaručnički prsten, stvar kod koje se u glavi zaista uvijek nađe prijepor. Također jedna od najvažnijih stvari je kako izmjeriti svoj prsten uza sebe, to možete napraviti i sami, ali uvijek preporučamo profesionalno oko! 

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica oko odabira savršenog vjenčanog prstena, utoliko se ne ustručavajte pomoć potražiti kod našeg stručnog i ljubaznog osoblja u jednoj od naših poslovnica Zlatarne Dodić.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.