Pri narudžbi iskoristite promo kod SPRING10 i ostvarite 10% popusta! Samo do 30.4.

Zlatne krunice ili narukvice - Što kupiti za pričest?

Zlatne krunice ili narukvice - Što kupiti za pričest?

Prva pričest prva je veća prigoda u djetetovu životu koja je popraćena slavljem, svečanošću trenutka te društvom uže i šire obitelji. Prva je prigoda, nakon rođendana, za koju se dijete svjesno priprema, raduje joj se i iščekuje ju. Pomno priređeno mjesto proslave, pažljivo odabrana svečana, elegantna odjeća te ukusna, prigodna jela – sastavni su dijelovi toga radosnog događaja istaknute vjerske simbolike i duhovnog značaja. Nije zato čudno ako ste se, razmišljajući o tome što kupiti kao poklon, odlučili za vječni klasik. Riječ je, naravno, o zlatnom nakitu.

Zašto pokloniti zlatni nakit?

Možda je sasvim nepotrebno objašnjavati zašto je baš zlatni nakit najpopularniji i najsigurniji izbor za darivanje u prigodi kao što je proslava sakramenta. Sjećanje na važne i emocijama obilježene događaje uvijek se nastoji osigurati neprolaznim i simboličnim uspomenama. Prva pričest svakako odgovara tom opisu. Tradicionalno se u tim prilikama poklanja nešto što će svojom znakovitošću i vrijednošću godinama kasnije podsjetiti na važnost i posebnost prilike. Zlatni nakit, kao vječni klasik, svojom kvalitetom, dugotrajnošću i tradicijom ispunjava sve uvjete za savršen poklon. Pri odabiranju, pak, idealnog komada za prvu pričest valja istaknuti još tri važne značajke koje govore u prilog toj činjenici.

Prednosti zlatnog nakita

Neutralnost s obzirom na spol i dob

Bilo da se radi o dječaku prvopričesniku ili djevojčici, ako ste se odlučili za darovanje nakita, izbor neće biti odviše težak. Nakit nose svi, žene i muškarci, mladi i stari, a ni djeca nisu izuzetak. Pri kupnji nakita za prvu pričest valjalo bi se zapitati sljedeće: želite li kupiti komad koji će, s obzirom na dizajn, biti nosiv i u zrelim godinama ili pak želite pokloniti nešto što će ispuniti trenutne želje i potrebe djevojčice odnosno dječaka. Ako ste skloniji prvoj opciji, odabir ozbiljnijih komada, bez dječjih motiva, bit će prikladniji. Ako biste radije dijete obradovali nekim od modela dječjeg nakita koji će odmah rado nositi, birajte decentne komade s dječjim motivima. 

Simbolika

Simbolika je, prema definiciji, ljudska sposobnost pridavanja značenja prikazima, ukrasima, gestama i sl. Što je onda poklon bez simbolike? Rekli bismo, samo prazan predmet. No nakit to nikako ne bi trebao biti – njegova je posebnost u tome što i njegov najmanji, najdecentniji i najskromniji komad može ispričati priču. Obilježiti trenutak. Izazvati emociju. U tome glavnu ulogu ima raznolikost motiva s kojima nakit može doći. Srca, leptiri, zvijezde, listovi djeteline – sve su to motivi kojima darovatelj može izraziti naklonost i nešto poručiti onome kome ga daruje. Kada su u pitanju prigode vjerskog i duhovnog značaja, u prvi plan doći će zasigurno motivi vjerske simbolike. U tome predvode tri najpopularnija: križ, medaljica s likom sveca i anđeo ili krila anđela. Zlatnim ukrasima koji dolaze u tim oblicima vjernici mogu izraziti svoju pripadnost kršćanstvu, ali i posvećenost svecima i povjerenje u njihov moćni zagovor. Poklon takve vrste svakako je odličan izbor u prigodama kao što je slavlje svetih sakramenata jer, osim što nosi kvalitetu i vrijednost, označava i simbol onoga što se slavi i u što se vjeruje.

Raznolikost

Jedna od najpoželjnijih karakteristika kada je riječ o poklonima svakako je veličina i raznolikost izbora. Nakit je tu bez premca – mogućnosti njegove izrade pružaju bezbroj varijacija s obzirom na boju, veličinu, oblik i dizajn određenog komada. Zbog te karakteristike najpopularniji je modni dodatak koji omogućuje osobi da pomoću njega izrazi svoj specifičan modni stil. Međutim, iako uglavnom prednost, kada je u pitanju darivanje, raznolikost izbora nakita može ponekad i otežati proces odabiranja idealnog komada. Ogrlice, narukvice, naušnice ili pak prsten? Odabir ne prolazi uvijek glatko i bez dvojbi o tome što bi bilo prikladnije. Čak i kada nam je osoba koju darujemo bliska, nije moguće biti potpuno siguran koja će joj se vrsta ili kakav izgled nakita svidjeti. Prigoda poput prve pričesti i kupnja poklona djetetu tu nikako nije izuzetak. U tome slučaju predlažemo prvi korak kojim si možete olakšati odabir, a to je sužavanje izbora. U nastavku ćete moći pročitati o dvjema vrstama nakita za prvopričesnike, s kojima sigurno nećete pogriješiti. 

Koji nakit pokloniti za pričest?

Zlatni nakit plijeni svojom ljepotom i profinjenošću, sjajem i elegancijom. Nađete li se pred izlogom ispunjenim zlatnim nakitom, može se dogoditi da od silne raznolikosti i raskoši pred vama ne uspijete razaznati savršen komad nakita za sebe ili drugoga. U svečanim prigodama duhovnog značaja, poput primanja svetih sakramenata, odabir može biti još izazovniji. No mi ćemo vam pomoći da to ne bude. Između različitih vrsta nakita izdvojili smo dvije. Jedna je od njih istaknute vjerske simbolike, dok drugu možete uzeti u obzir ako želite pokloniti nešto neutralnije. Riječ je o zlatnim krunicama i narukvicama.

Zlatne krunice

Krunica je nakon svete mise jedan od najistaknutijih načina iskazivanja pobožnosti i važan dio prakticiranja vjere u mnogih kršćana katolika. Porijeklo njezina imena povezano je s običajem među zaljubljenima da se međusobno daruju krunama, odnosno vijencima ruža. To je potaknulo jednog njemačkog dominikanca da Djevici Mariji isplete vijenac od 150 ruža, iz čega su nastala dva naziva – krunica i ružarij. Najraširenije je shvaćanje da se moljenjem krunice prije svega izražava posvećenost Majci Božjoj, no zapravo se može smatrati i molitvom promatranja i razmatranja Isusova života. Za molitvu krunice koristi se istoimeni nabožni predmet za čiju se izradu obično koristi lanac na koji su poredana zrnca podijeljena u 5 otajstava. Zatvoren krug koji čini oblik krunice simbolizira neprekidnu molitvu, a upravo se taj oblik pokazao pogodnim za upotrebu krunice kao ogrlice, odnosno modno-vjerskog dodatka. Krunice se izrađuju od različitih materijala. Primjerice, jedna je od verzija izrada od konopa i drvenih zrnaca, a drugi načini uključuju kombinacije metala, plastike i poludragog kamenja. Kako bi se mogle koristiti i kao modni dodatak za nošenje oko vrata, često im se dodaje kopča.

Najvrjednije i najkvalitetnije među ručno izrađenim krunicama nesumnjivo su zlatne krunice. U Zlatarni Dodić izrađuju se od vrijednog 14-karatnog zlata i dragog kamenja, cirkona. Osim izuzetne kvalitete, naša ponuda ističe se po raznolikosti i originalnosti dizajna krunica. Naime, one ne dolaze samo u klasičnom obliku predmeta za molitvu nego se mogu naći i u obliku elegantnih modnih ogrlica. U nastavku ćemo vam predstaviti različite verzije zlatnih krunica u ponudi Zlatarne Dodić.

Klasična ogrlica krunica

Ovaj klasičan komad krunice visoke estetske vrijednosti odličan je izbor ako želite pokloniti nešto klasično, dugotrajno, vrijedno i simbolično. S obzirom na vjerski značaj i upotrebu u obliku pobožnosti, svejedno je kupujete li ga za dječaka i djevojčicu. Ono što je sigurno jest da takvi bezvremenski vrijedni predmeti odolijevaju proteku vremena i godinama kasnije označavaju divnu uspomenu istaknute namjene. Ova klasična verzija oblikom potpuno nalikuje krunici predviđenoj za molitvu. Na zlatni lanac nanizano je drago kamenje koje se spaja u krug i završava zlatnom medaljicom. Na to se nadovezuje i dio lanca sa zlatnim križem. Osim u standardnim bojama žutog i bijelog zlata, ako želite nešto posebniju verziju u boji, predlažemo Angelic Blue Rosary krunicu u plavoj boji, koja bi bila prekrasan poklon za dječaka prvopričesnika.

Modna ogrlica krunica 

Nešto sofisticiranija inačica klasičnih krunica jesu modne ogrlice krunice. One nisu identične klasičnim krunicama namijenjenima za molitvu, već dolaze u oblicima klasičnim modnih ogrlica, ali s dodatkom sakralnih motiva. Ovaj jedinstveni komad nakita također je satkan od 14-karatnog zlata, a u niz su bočno položeni privjesak križa i medaljica s Gospinim likom. Zbog izražene modne note, takav unikatni pristup motivu krunice bit će idealan odabir za svaku prvopričesnicu. 

Narukvice

Upotreba narukvice kao ukrasa seže daleko u prošlost te je vezana uz svjetovne i religiozne krugove. U povijesti su narukvice označavale pripadnost visokom staležu, a i danas mogu označavati pripadnost nekoj društvenoj grupi ili biti simbol određenog cilja ili ideala. U duhovnom smislu simbolizirale su zaštitu, vjeru, sreću, snagu i povezanost. Kao znak povezanosti između dviju osoba poznate su narukvice prijateljstva koje su poklanjaju međusobno kako bi se osnažio i njegovao prijateljski odnos. Osim njih vrlo su popularne i narukvice s privjescima različitih motiva za koje ranije smatralo da donose sreću. Danas su pak popularan modni dodatak jer su privjesci poput srca, sidra, mjeseca, zvijezda i vjerskih simbola pogodan način za kreativno izražavanje kroz osobni stil. U kontekstu naše teme darivanja povodom prve pričesti u prvom će planu biti narukvice sa sakralnim motivima. Zlatarna Dodić ima bogat izbor: varijante u boji bijelog i žutog zlata, s medaljicom i križićem ili pak samo s jednim privjeskom. Ako želite pokloniti dječji model, prikladne su narukvice sa simpatičnim motivima anđela, kao što je Angel Tag zlatna narukvica s pločicom. 

Personalizirana narukvica

Na tom tragu vrijedi spomenuti još jedan način za učiniti poklon posebnijim, štoviše, osobnijim. Riječ o personalizaciji poklona. Narukvice s pločicom tu su odličan saveznik jer omogućuju da se na njih ugravira bilo što po želji. Povodom proslava vjerskih događaja mogu se gravirati inicijali, datumi ili kratke poruke vjerskog sadržaja. Osim što će se moći koristiti kao ženski modni dodatak iznimne estetske vrijednosti, jednog će dana biti i predivan podsjetnik pun simbolike na svečanu prigodu, ali i osobu darovatelja.

Odabir poklona za prvu pričest u bogatom asortimanu visokoestetskog nakita nije uvijek lagan. Nadamo se da smo sužavanjem izbora na dvije predivne vrste nakita – krunice i narukvice – uspjeli pomoći u odluci o tome koja bi za vas bila pogodnija. Ako još niste sigurni koji bi poklon bio idealan za vašeg prvopričesnika, preporučamo pročitati i članak o 5 najboljih poklona za prvu pričest ili pak posjetiti poslovnice Zlatarne Dodić za još poneki stručan savjet.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.