Pri narudžbi iskoristite promo kod SPRING10 i ostvarite 10% popusta! Samo do 30.4.

4C metoda za odabir zaručničkog prstena sa savršenim dijamantom

4C metoda za odabir zaručničkog prstena sa savršenim dijamantom

Svaka stavka 4C od dijamanata (rez, boja, čistoća i težina u karatima) igra ulogu u ljepoti dijamanta. Ocjene koje dijamant ima u ova četiri područja daju jasnu ideju o kvaliteti dijamanta, a time i pravu cijenu koju biste trebali biti spremni platiti.

Što je 4C metoda?

Kvalitetu dijamanta određuju 4C:

  • Rez (Cut): kutevi, proporcije, faseta i završni detalji te ocjene: EXCELLENT, VERY GOOD, GOOD, FAIR, POOR
  • Boja (Color): koliko je dijamant bezbojan, a skala za boje ide od D (colorless) do Z (light yellow)
  • Čistoća (Clarity): koliko je dijamant čist od inkluzija i mrlja (inclusion and blemish)
  • Karat (Carat): težina dijamanta

Na primjer, sposobnost dijamanta da reflektira svjetlost natrag u vaše oči prvenstveno ovisi o kvaliteti brušenja, ali i o boji i čistoći. Četiri karakteristike dijamanata ocjenjuju profesionalci na dosljednoj ljestvici, dajući vam alat za procjenu dijamanata. U Zlatarni Dodić to čini draguljar Filip Dodić, jedan od vodećih i najmlađih stručnjaka u regiji po ovom pitanju, a ujedno i GIA Graduate Gemologist. Pregledom 4C određenog dijamanta može se odrediti je li dijamant visoke kvalitete.

Karakteristike dijamanata

GIA je istaknuta institucija sa sofisticiranim sustavom ocjenjivanja za procjenu karakteristika dijamanta. Oni su najdosljedniji subjekti i oni od kojih se preporučuje stjecanje dijamantnog certifikata. Svaki od C-ova ocjenjuje se na ljestvici i utječe na kvalitetu.

Ocjene 4C pomažu odrediti vrijednost dijamanta i ukazuju na njegovu kvalitetu. Cijena finalnog proizvoda s dijamantima ovisi o utvrđenoj čistoći, težini, boji i rezu samog dijamanta. Poznavanje osnova ovih stupnjevanja korisno je kada se uspoređuju dva slična dijamanta, ali najvažnije je kako dijamant izgleda golim okom – i koliko je dijamant općenito privlačan. U tom smislu, temeljno razumijevanje 4C metode je imperativ za kupca, kako biste svoj novac uložili u komad nakita koji će proći uistinu zapaženo.

Kvaliteta dijamanta

4C metoda određivanja kvalitete dijamanta daje objektivniji način mjerenja i procjene kvalitete dijamanta. Svaki beskrupulozni prodavač lako bi mogao tvrditi da je dijamant visoke kvalitete i tako naplatiti više nego što vrijedi. Svaki od 4C nudi kvantitativno mjerljiv opis svoje kvalitete u određenim područjima, što zauzvrat olakšava procjenu je li vrijedan svoje cijene ili ne.

Kako kupiti zaručnički prsten koristeći 4C

Postoje dva glavna pitanja na koja morate odgovoriti: gdje i što kupiti? Pronalaskom prave ravnoteže unutar 4C metode, kupnjom nakita s dijamantima u Zlatarni Dodić, možete biti sigurni u pouzdanu kupnju dragog kamenja radi iskustva cerficiranog GIA stručnjaka. Recimo da razmišljate o kupnji dijamanta od 0.3 karata. Ako uravnotežite sva četiri obilježja, možete dobiti dijamant zapanjujućeg izgleda velike vrijednosti. Ako slijedite preporuke, možete pronaći savršenu ravnotežu kvalitete i vrijednosti.

Rez

Rez dijamanta često se pogrešno smatra oblikom. Međutim, to su dva vrlo različita aspekta cjelokupnog dizajna i kvalitete dijamanta. Dok oblik obično može vidjeti i prepoznati neuvježbano oko, rez zahtijeva puno veću tehničku procjenu. Rez se zapravo odnosi na način na koji je dijamant izrađen i, pogađate, brušen, kako bi stupio u interakciju sa svjetlom. U osnovi, kutovi, duljine, širine i dubine ploha na dijamantu određuju koliko dobro sjaji kada se svjetlost reflektira na njegovoj površini.  Naravno, što dijamant više svjetluca, to je poželjniji. Stoga, kako bi klasificirali kvalitetu brušenja dijamanata, GIA stručnjaci koriste ljestvicu od pet stupnjeva. Klasifikacije uključuju Izvrsno, Vrlo dobro, Dobro, Dovoljno i Loše, dok u Zlatarni Dodić koristimo isključivo drago kamenje u rangu kvalitete Dobro do Izvrsno. Osim sjaja, određeni načini brušenja dijamanta mogu utjecati na njegovu kvalitetu.

Boja

Boja je još jedan faktor koji može utjecati na kvalitetu dijamanta. Univerzalno prihvaćena GIA ljestvica koristi se za mjerenje razine nijanse prisutne u bilo kojem dijamantu. Ljestvica se kreće od D do Z, pri čemu ranija slova predstavljaju veću prozirnost, a potonji kraj pokazuje blagu žutu nijansu.

Ljestvica je raščlanjena na sljedeći način:

  • D do F - bezbojno (Colorless) - Bezbojni dijamanti su najrjeđi, što ih čini skupljima.
  • G do J - gotovo bezbojno (Near colorless) - Boja je vidljiva samo profesionalnim ocjenjivačima.
  • K do M - blijedo (Faint) - Postoji naznaka žute boje koju je teško uočiti neuvježbanom oku.
  • N do R - vrlo svijetlo (Very light) - Nagovještaj boje vidljiv je i nevještom oku.
  • S do Z - svijetlo (Light) - dijamanti mogu djelovati žuto ili smeđe.

Napomena: dijamanti u boji (ružičasti, plavi i žuti) ocjenjuju se na zasebnoj ljestvici boja.

Čistoća

Čistoća je sljedeći pokazatelj kvalitete dijamanta. Čistoća se odnosi na mrlje na vanjskoj strani dijamanta i sve inkluzije u njegovoj unutrašnjosti. Budući da su dijamanti prirodni, iznimno je rijetko da se pronađe dijamanti bez mrlja ili inkluzija. Zapravo, samo 1% svjetskih dijamanata može se klasificirati kao besprijekorni, što znači da nemaju niti mrlja niti inkluzija.  Slično tome, to je ono što ne čini dva ista dijamanta. Iako mogu pridonijeti jedinstvenosti kamena, također mogu utjecati na oblik, boju i način na koji reflektira svjetlost, što bi se moglo prevesti u kvalitetu.

GIA ljestvica za čistoću dijamanta podijeljena je na sljedeći način:

  • Flawless (FL) – nema inkluzija ili mrlja vidljivih pod povećanjem od 10x.
  • Interally flawless (IF) – uključuje samo s vanjske strane manje detalje poliranja.
  • Very very slightly included (VVS1 i VVS2) – inkluzije su toliko male da ih je vještom ocjenjivaču teško vidjeti pod povećanjem od 10x.
  • Very slightly included (VS1 i VS2) – inkluzije se opažaju s naporom pod povećanjem od 10x, ali su manje.
  • Slightly included (SI1 i SI2) – inkluzije su vidljive pod povećanjem od 10x.
  • Included (I1, I2 i I3) – inkluzije su očite pod povećanjem od 10x, što može utjecati na prozirnost i sjaj, a kod  I1,I2 i I3 se čak golim okom mogu vidjeti nepravilnosti.

Važno je napomenuti da čistoća dijamanta neće nužno utjecati na cjelokupnu ljepotu zaručničkog prstena. Međutim, zbog poteškoća u procjeni faktora golim okom, preporuča se da pitanje postavite našem draguljaru Filipu Dodiću.

Karat

Karat se odnosi na težinu dijamanta, a mjeri se korištenjem bodovnog sustava. Na primjer, ako ste tražili dijamantno zaručničko prstenje, vjerojatno ste naišli na pojmove kao što su 0,5 ct, 1 ct, 1,5 ct i tako dalje. Zamka u koju mnogi ljudi upadaju je vjerovanje da je dijamant skuplji što je karat veći. Međutim, kao što znate, svi aspekti 4C metode određivanja kvalitete dijamanata pomažu odrediti vrijednost nakita s dragim kamenom. Moguće je da pronađete prsten s većim karatom po nižoj cijeni, ali imajte na umu da dijamant koji taj prsten sadrži možda nema visoku kvaliteta reza, razinu čistoće ili određenu boju.


Postoji li najvažniji od 4C?

4C je metoda procjene kvalitete dijamanta koja se odnosi na zaključnu ocjenu. Svaki dijamant je lijep, no uvijek postoji i subjektivna ocjena kupca. Iz tog razloga, ne može se reći da je bilo koja stavka iz 4C metode bitnija od druge. U Zlatarni Dodić radi školovani, certificirani GIA draguljar Filip Dodić koji u svom radu želi klijentu pomoći pouzdano izabrati kamen koji je stručno procijenjen po 4C metodi te ponuditi kupcu najbolju opciju za novac. 

Ovdje pročitajte kojih je Top 10 najvećih otkrivenih dragulja ovog stoljeća.

Zaključak

jeweler watching diamond

Razumijevanje stavki unutar 4c metode određivanja kvalitete dijamanata pomaže kupcu bolje razumjeti dragocjeni nakit koji kupuje, njegovu cijenu i ostale detalje na koje se obraća pozornost pri kupnji. Imajući na umu ove osnove, zapamtite da je dijamant dragocjena cjelina i da ga treba promatrati u cjelini. Pri posjeti Dodić Diamonds Store-u na adresi Ilica 46 u Zagrebu, certificirani GIA draguljar Filip Dodić će rado odgovoriti na sva pitanja vezana uz dijamante, drago i poludrago kamenje te uz svoje znanje i iskustvo pomoći u izboru najoptimalnijeg dragog kamenja.

Ukoliko ste u mogućnosti svakako unaprijed zatražite svoj termin s Filipom (putem maila ili telefonskim pozivom), kako biste iz prve ruke dobili informacije što svaki dragi kamen čini posebnim te lakše donijeli odluku o kupovini vrijednog i posebnog Dodić nakita.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.