Besplatna dostava za sve narudžbe iznad 200 €!

Zaručnički prsten - Vodič za uspješan odabir

Zaručnički prsten - Vodič za uspješan odabir

Nakon što ste pronašli savršenu osobu s kojom ćete provesti ostatak života, pomislili biste da bi odabir zaručničkog prstena mogao biti jednostavan zadatak. No, za mnoge od nas, pronalazak savršenog zaručničkog prstena predstavlja izazov. Postoji naizgled bezbroj dizajna između kojih možete birati (koji nevještom oku mogu izgledati gotovo isto), a postoji i mnogo nove terminologije za naučiti. Dakle, nije neobično osjećati se preplavljeno uz širinu mogućnosti odabira pravog zaručničkog prstena.

Čitajte dalje kako biste saznali neke neprocjenjive savjete za kupnju zaručničkog prstena, što tražiti kod dijamantnog zaručničkog prstena i kako izbjeći uobičajene pogreške. Ovo je koristan vodič ako kupujete prsten kako biste iznenadili svog partnera, ali imajte na umu da ga možete koristiti i ako birate prsten za sebe ili ga kupujete udvoje.


Razmislite o stilu vašeg partnera

zarucnicko prstenje zlato dodic gold engagement rings Dodic
Trebali biste dobro razmisliti o tome što mislite da će se svidjeti vašem partneru. Ovo je možda zahtjevan dio procesa, jer ćete im nesumnjivo htjeti pokloniti nešto što će htjeti nositi zauvijek. No, postoji nekoliko načina da prepoznavanje savršenog stila vašeg partnera postane proces bez stresa, tako da budete sigurni da birate pravi prsten.

Razmislite o onome što već znate 

woman with green zircon on  gold braid ring
Ako se spremate zaprositi, postoji velika vjerojatnost da već znate ponešto o savršenom stilu svog partnera. Na primjer, znat ćete:

  • nosi li obično nakit ili ne,
  • koje je boje taj nakit,
  • je li njihov nakit i odjeća minimalistički i jednostavni ili detaljizirani i ekstravagantni,
  • prati li modne trendove ili radije kupuje klasične komade.

Prisjetite se prethodnih razgovora 

Ako imate sreće, vaš vam je partner možda već rekao (ili barem natuknuo) kakav bi prsten želio, u kojem slučaju imate prednost. Osim toga, na našoj stranci postoji opcija “Šapni nekome da želiš ovo kao poklon!” koja bi mogla uvelike olakšati odabir. Čak i ako ne, možda se možete prisjetiti slučajeva u kojima su izrazili divljenje zaručničkom prstenu prijatelja ili člana obitelji. Razmislite imate li ikakav uvid u to što bi se vašoj drugoj polovici moglo svidjeti.


Kakav je njihov životni stil? 

Vrijedno je uzeti u obzir životni stil vašeg partnera kada birate zaručnički prsten. Ako su sportski nastrojeni ili rade rukama kako bi izrađivali, kuhali ili gradili stvari (na primjer), vrlo istaknuti ili veliki kamen možda im ne bi odgovarao. U takvim slučajevima se preporuča da se prsten skine s ruke kako ne bi došlo do mehaničkih oštećenja. Naravno, postoje i brojni drugi stilovi koje možete uzeti u obzir, a koji su jednako dojmljivi i lijepi.

Tko vam može pomoći? 

Ukoliko još uvijek ne znate odakle početi, što se tiče savršenog stila vašeg partnera, razmislite o tome da zatražite pomoć. Savjeti bliskih prijatelja i članova obitelji mogli bi se pokazati neprocjenjivima.


Što tražiti pri odabiru zaručničkog prstena

Ako ste malo razmislili o svom budžetu i o tome što bi se moglo svidjeti vašoj drugoj polovici, trebali bi znati kako kupiti zaručnički prsten. To znači razumjeti što znače riječi kao drago i poludrago kamenje, kao i vrste postavljanja, opcije metala i oblika. Upoznajte se s detaljima kako biste točno znali kako odabrati zaručnički prsten visoke kvalitete, koji će biti vrijedan vašeg uloženog novca.


Vrste zaručničkog prstenja

Kako biste si olakšali traženje, dobro je najprije upoznati se s modelima zaručničkog prstenja koje možete potražiti u Zlatarni Dodić.

U prvu kategoriju vrsta zaručničkih prstenja spadaju prsteni izrađeni od 14 karatnog zlata. Prsteni, naravno, dolaze u žutoj, bijeloj ili rozoj boji zlata. Zaručnički prsteni od 14 kt zlata najčešće su vezani uz cirkon kao centralni kamen. Ova vrsta zaručničkog prstenja parira u ljepoti s dijamantnim ili prstenjem s ostalim dragim kamenjem, a cijena je niža.

Druga vrsta zaručničkog prstenja jest ono izrađeno od 18 karatnog zlata, koje je također u žutoj, bijeloj ili rozoj boji. Centralni kamen na ovoj vrsti zaručničkog prstenja najčešće je dragi kamen.

Treća skupina jest zaručničko prstenje od platine koje osigurava dugovječnost zbog svoje izdržljivosti kao materijala. Platina i dijamanti su materijali koji su jaki, izdržljivi, prirodno blistavi i luksuzni u isto vrijeme, a zajedno su savršeni par za zaručnički prsten.

Za koju se god vrstu zaručničkog prstenja odlučili, Zlatarna Dodić vam uvijek nudi profesionalnost i garantira vrijednost za novac. Ako odlučite posjetiti naš Dodić Diamonds Store na adresi Ilica 46 u Zagrebu, certificirani GIA draguljar Filip Dodić će rado odgovoriti na sva pitanja vezana uz dijamante, drago i poludrago kamenje. On će vam objasniti vrijednost svakog od prstena (pomoću 4C metode) te vam tako pomoći u odabiru optimalnog prstena s kamenom po vašoj želji.


4C metoda 

Kada kupujete zaručnički prsten, dobro je obratiti posebnu pozornost na četiri stvari koje se nazivaju 4C metoda određivanja kvalitete dijamanta i odnose se na boju, rez, čistoću i karat. Sve o 4C metodi procjene kvalitete dijamanata pročitajte OVDJE.


Dijamantni oblici

list of diamond shapes zlatarna Dodic
Nakon što ste se upoznali s 4C metodom, vrijeme je da svoju pozornost usmjerite na oblik samog dijamanta jer je to jedna od glavnih odluka koje treba donijeti. Vjerojatno će vaš partner imati neku ideju o obliku dijamanta koji bi želio nositi, a onaj koji odaberete u konačnici će imati značajan utjecaj na to kako će prsten biti prihvaćen. U nastavku je kratak pregled vrsta oblika dijamanta koje možete razmotriti.

Krug (Round Brilliant)

Najpopularnija opcija za zaručnički prsten, okrugli dijamant savršen je ako je vaš partner voli klasične i bezvremenske stvari. Jednostavan je, klasičan i potpuno bezvremenski, a rez omogućuje lak povratak svjetla, što ga čini svjetlucavom opcijom koja privlači poglede.

Ovalan  (Oval Brilliant)

Ovalni dijamant je sličan okruglom dijamantu, ali malo drugačiji s obzirom na njegovu izduljenost. Kod nošenja na prstu se čini da ga izdužuje te će odgovarati onima koji vole klasične stilove.

Kruška  (Pear Brilliant)

Dijamant kruškolikog oblika ponekad se naziva i dijamant u obliku suze zbog svog zaobljenog kraja i zašiljenog  vrha. Sofisticiran je i jednako laskav poput ovalnog dijamanta na način na koji izdužuje prst. Na vašem je partneru da odabere način na koji će ga nositi, sa šiljastim vrhom usmjerenim prema zapešću ili od njega.

Markiza (Marquise Brilliant)

Marquise dijamant je luksuzan, glamurozan i savršen za one koji vole isticati svoj nakit. Međutim, to je još uvijek vrlo tradicionalan stil. Idealan je ako želite maksimalno iskoristiti veliku karatnu težinu, a opet, vrlo je laskav oblik dijamanta koji izdužuje prst.

Srce (Heart Brilliant)

Dijamanti u obliku srca romantičan su oblik za odabir - idealan ako vaš partner želi nešto malo drugačije što će zajamčeno privlačiti pozornost. To je složen oblik koji zahtijeva stručnost vještog draguljara, dajući rezultat koji je doista vrlo romantičan.

Jastuk (Cushion Brilliant)

Cushion Brilliant izrezan je u kvadratnom obliku sa zaobljenim kutovima koji podsjećaju na jastuk. To je izvrstan stil ako svojoj dragoj osobi želite pokloniti dijamant koji blješti na svjetlu, a također je i klasičan izgled s obzirom na to da je popularan više od stoljeća.

Smaragdno brušeni dijamant (Emerald Cut)

Odvažnog i sofisticiranog oblika, smaragdno brušeni dijamant toliko poseban da zaustavlja dah. Izrezan u pravokutni oblik sa skraćenim uglovima i stepenastim izrezom koji podsjeća na stepenice kada se gleda odozgo, bio je popularan izbor tijekom razdoblja Art Deco 20. stoljeća. Dakle, ovaj prsten bismo mogli preporučiti ako vaš partner voli vintage stilove ili modu iz prošlih vremena.

gold ring with emerald and diamonds zlatni prsten s dijamantima i smaragdom

Asscher (Square Emerald Cut)

Obično se opisuje kao nalik četvrtastom emeraldu, Asscher dijamant možete smatrati križanjem Cushion Brilliant-a i Emerald Cut dijamanta. Četvrtasti oblik, duboki profil i stepenasti izrez čine ga također prstenom izvrsnog sjaja i čini se kao da stvara zrcalni efekt - savršeno ako vaša posebna osoba želi privlačiti pozornost svojim zaručničkim prstenom.

Princeza (Princess Cut-Square Modified Brilliant)

Smatra se četvrtastom verzijom klasičnog okruglog reza, Princess Cut bezvremenski je, sofisticirani dijamant za one koji vole tradicionalni nakit. Njegove zakošene strane znače da svjetluca dok hvata svjetlost i izgleda veličanstveno na osobama s dugim prstima.

Radijantan (Radiant cut)

Sjajni dijamantni oblici su pravokutni i nude fantastičan sjaj. Njihova izduljenost pomaže izdužiti prst, a njihov jednostavan dizajn osigurava puno svjetlosti koja se odbija za blistav ukupni učinak.

Vrste metala 

Posljednji važan čimbenik koji treba uzeti u obzir pri odabiru zaručničkog prstena je vrsta metala od kojeg je prsten napravljen. Možete birati između brojnih opcija, stoga svoju odluku temeljite na izgledu, snazi i izdržljivosti.

Žuto zlato

gold engagement ring with diamonds
Žuto zlato je tradicionalno koliko god može, pa je savršen izbor ako vaš partner želi nositi zaručnički prsten koji je bezvremenski i nikada neće izaći iz mode. Uzmite u obzir činjenicu da žuto zlato često najbolje pristaje onima s toplim ili maslinastim tonovima kože, dok prstenje od bijelog zlata ili platine obično najbolje pristaje onima s hladnijim tonovima kože. No, bez obzira na to izgledat će lijepo, stoga se nemojte čvrsto držati tog mišljenja.

Bijelo zlato

white gold ring with diamonds
Bijelo zlato tradicionalni je i popularan izbor za zaručnički prsten. To je zato što je bezvremenski, klasičan i jednostavan za stiliziranje. I, to je boja koja lako nadopunjuje sjaj bilo kojeg dijamanta koji odaberete i malo je pristupačnija alternativa platini. Bijelo zlato najbolje pristaje onima hladnije puti, no bez obzira na to izgledat će lijepo, stoga se nemojte čvrsto držati tog mišljenja. Prirodna boja bijelog zlata je champagne - bijelo zlato u prirodi ne postoji nego se žuto zlato miješa s bijelom legurom.

Platina

gold engagement ring made of platinum with diamond
Zaručnički prsteni od platine najviše su kvalitete koje možete kupiti. Prirodno bijel, platinasti zaručnički prsten izgleda nevjerojatno lijepo uz bilo koji dijamant odaberete. Također je prirodno hipoalergen pa je pravi izbor ako vaš partner ima osjetljivu kožu.

Rozo zlato

Neobičan, ali romantičan izbor zaručničkog prstena, ružičasto zlato postaje sve popularnije. Međutim, ružičasto zlato bilo je popularan izbor za zaručničko prstenje i tijekom viktorijanskog doba, tako da je to također izbor metala koji je klasičan, ali i suvremeni favorit. Izrađen je od mješavine legure koja sadrži bakar i zlato, pa je odličan izbor ako mislite da će vaša posebna osoba željeti prsten koji je suptilno drugačiji.

Saznajte veličinu prstena bolje polovice

Element iznenađenja ključan je čimbenik u pružanju savršene ponude, stoga je važno da saznate koja je veličina prstena vašeg partnera. Mislite li da svoju drugu polovicu možete otpratiti u zlatarnicu, a da joj ne pokvarite iznenađenje, moći će vam izmjeriti veličinu prstiju. Također možete posuditi prsten koji vaš partner nosi (ako ste uvjereni da neće primijetiti da neko vrijeme nedostaje) da ga koristite kao referencu. Ocrtajte unutarnju stranu prstena na komad papira i pažljivo ga vratite u njihovu kutiju s nakitom. Samo budite oprezni kada to radite jer će prsten koji nose na srednjem prstu ili palcu biti puno veći od prstena koji će nositi na prstenjaku - možda ćete morati malo smanjiti konačnu veličinu. Ako želite, možete jednostavno staviti jedan od partnerovih prstenova na prst i označiti gdje prsten pada. 

Ovdje pročitajte zašto odabrati Zaručnički prsten s dijamantom i platinom.

jeweler making gold ring with diamonds

Zaključak

Kako biste odabrali savršen prsten za osobu svog života, svakako proučite savjete koje smo vam napisali. Procijenite svoj budžet, a kod kupnje pazite na kvalitetu i dizajn prstena kako bi vaša bolja polovica prsten nosila cijeli svoj život kao simbol bezuvjetne ljubavi.

Ukoliko ste u mogućnosti, svakako unaprijed zatražite svoj termin s našim draguljarom Filipom (putem maila ili telefonskim pozivom), kako biste lakše donijeli odluku o kupovini vrijednog i posebnog Dodić zaručničkog prstena s dragim kamenjem.

Pogledajte i naručite zaručničko prstenje na web shopu zlatarne Dodić.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.