BESPLATNA DOSTAVA za sve narudžbe iznad 200€!

Biserne ogrlice – Kako odabrati pravu?

Biserne ogrlice – Kako odabrati pravu?

Biseri su definitivno jedan od najvrjednijih i najljepših materijala na svijetu, a zato i jedan od najželjenijih komada nakita! Biseri svoj imidž drže već stoljećima, i od sveg nakita, za njih se zaista može reći da svih tih stoljeća uopće ne popušta njihova cijenjenost. Najpopularniji oblik bisernog nakita upravo su ogrlice. One su nadasve upečatljiv komad nakita, a uglavnom se sastoje od prirodnih ili kultiviranih nanizanih bisera. Bez obzira tražite li vječni dar za posebnu osobu ili dodatak svojoj kolekciji, klasična ljepota bisernih ogrlica sigurno će ostaviti neodoljiv dojam. Oni su šarmantni, elegantni, nježni, svečani i mistični. Ova tvorevina školjaka nadogradila je svijet nakita i u njega unijela predivan bijeli sjaj koji postaje jedan od najvažnijih komada nakita ama baš svake kolekcije!
Biserne ogrlice pearl necklace on woman

Kako i gdje nositi biserne ogrlice

Biserne ogrlice vječan su modni dodatak koji se može nositi uz gotovo svaku odjevnu kombinaciju i nepogrešiv su izbor. Od ležernih do formalnih, biserne ogrlice dodaju elegantan dodir stvarno svakoj modnoj kombinaciji. Biserni nakit možete nositi bilo kako. Zašto? Zato što njihova prirodna decentnost i bjelina ne može prerasti u neukus. Koliko je elegantno nositi puno biserja oko vrata, toliko je elegantno nositi i samo jedan! Tako da opustite se i nosite bisere kako god je vas volja, jer s njima zaista nikako ne možete pogriješiti!

Dan vjenčanja

Biseri simboliziraju čistoću, nevinost i vjernost, zbog čega mnoge mladenke nose bisere na svoj dan vjenčanja. Pored svoje ljepote i sjajnosti, njihova najpogodnija komponenta za ovaj dan je njihova prekrasna i čista bjelina. Ni jedan prirodni materijal nema bijelu boju kakvu imaju biseri. A tu boju definitivno ne može oponašati haljina, ali zato je apsolutno savršeno mogu nadopuniti biseri na ovaj važan bijeli dan!

Svečani dan

Ono što biseri mogu, a cijeni se za svečaniji ili formalniji događaj, jest potpuno preobražavanje kombiancija u elegantne i svečane. Njihova vječna uzvišena bijela boja može osvjetliti i podići kombinaciju, a čak i samo jedan biser na ogrlici, kao što je Pretty Pearl ogrlica, dovoljan je za savršen svečan i decentan izgled!

Svakodnevni dan

Stvar koju obožavamo kod bisernog nakita, ponajviše ogrlica, jest to da su prigodni u svakoj kombinaciji, pa tako i u onim ležernim i svakodnevnim. Kod održavanja bisera najvažnije je da budu nošeni! Zato se ne ograničavajte samo na svečnije događaje, odvedite svoje bisere u šetnje parkom, na jutarnju kavu, ma čak i u kupnju!

zlatna biserna ogrlica s detaljem bisera

Čišćenje i održavanje bisernih ogrlica

Briga, čišćenje i održavanje bisernih ogrlica važna je kako biste očuvali njihovu ljepotu i sjaj. Da biste očuvali bisere u najboljem izdanju, važno je redovito ih čistiti mekom i vlažnom krpom. Nikako ne smijete koristiti agresivna sredstva za čišćenje ili otapala jer mogu oštetiti nježnu površinu bisera. Važno je i gdje čuvate svoje bisere, uvijek ih čuvajte u kutiji ili vrećici obloženoj mekanim materijalom poput svile ili baršuna jer tvrdi materijali mogu uzrokovati ogrebotine na površini bisera. Kad nosite svoju bisernu ogrlicu, budite svjesni losiona, parfema i lakova za kosu koji bi mogli doći u kontakt s njom, ove tvari tijekom vremena mogu vidljivo oštetiti biser - zato se biseri uvijek stavljaju zadnji, a prvi skidaju! I naravno, kada ne nosite svoju bisernu ogrlicu, trebate je držati dalje od ekstremnih temperatura i direktnog sunčevog svjetla. Često smo u zabludi da su biseri puno izdržljiviji no što jesu jer su s dubina mora, ali njih zaista treba paziti, a ovim lakim smjernicama potpuno ste sigurni! Za detaljnije upute o održavanju bisernog nakita pročitajte u našem blogu: Kako očuvati i održavati nakit?

Simbolika i značenje bisernih ogrlica

Biserne ogrlice kao nakit imaju dugu povijest kulturnog i simboličkog značenja. Tijekom stoljeća, biseri su bili cijenjeni zbog svoje ljepote i simboličkog značaja u mnogim kulturama diljem svijeta. U antičkom se Rimu vjerovalo da su biseri suze bogova i boginja. Danas smatramo da je biserni nakit simbol nevinosti, ljepote i čistoće. Biserne ogrlice često se smatraju simbolom uspjeha i bogatstva, ali također utjelovljuju vječnu eleganciju. Kaže se da također predstavljaju mjesec, vodu i plodnost. U nekim kulturama, bisere se smatra simbolima sreće ili zaštite od zla, vjerojatno zbog njihove bjeline i čistoće kojom odišu. Kakve god simbolike biseri na sebi održavali, vaši biseri mogu se vezati za neke sasvim druge, sve je na vama, ali možemo se složiti da simbolike koje biseri već imaju su zaista vrijedne i prekrasne!

Kako odabrati pravu bisernu ogrlicu

Biserna ogrlica je vječan i elegantan komad nakita koji se nosio kroz povijest. Nošenje biserne ogrlice pruža nekoliko prednosti, kako estetskih tako i praktičnih. Estetski, biseri imaju neizbježan sjaj i klasičnu ljepotu koja ih izdvaja iz ostalih komada nakita. Osim toga, s praktičnog stajališta, biseri su izuzetno izdržljivi i mogu trajati desetljećima uz, naravno, pravilnu njegu. Ali važno je odabrati pravu bisernu ogrlicu, jer uglavnom je slučaj da ćete u kolekciji imati tu jednu ili dvije, ne više od toga, zato je važno da izaberete prave!

Za sebe

S obzirom na to da se bisere na kupuje svaki dan, budite oprezni. Postoji dvije vrste bisera, prirodni i kultivirani. Prirodni biseri dolaze u raznim bojama, oblicima i veličinama, a oni kultivirani imat će savršen okrugli oblik. Slatkovodni biseri potječu od dagnji i imaju nepravilnije oblike od drugih, dok su Akoya i Južnomorski biseri veći i imaju veći sjaj. Tahiti biseri su rjeđi od drugih vrsta i dolaze u prekrasnim tamnim bojama koje variraju od crne do sive do zelenkasto-plave.

Istaknuta uloga ili decentna uloga ogrlice

Kada birate bisernu ogrlicu, najvažnije je zapitati se koju biste ulogu htjeli da ona ima. Ako želite da se ističe odaberite ogrlicu s nizom bisera, a ako želite da je decentna neka to bude jedan biser. 

Prirodni morski stil ili uglađeni stil?

Ljepota kod biserja jest to što uvijek odišu prirodnom i morskom svježinom. Međutim, ako želite da vaš stil izgleda više divlje i prirodnije, onda odaberite bisere nepravilnih oblika, a za uglađeniji stil odaberite kultivirane bisere savršenog okruglog oblika.

Isključivo biserje ili kombinacije s drugim materijalima?

Važno je znati odgovor na ovo pitanje jer predlažemo da, ako nosite naušnice koje su samo biser, poželjno je da i ogrlica bude isključivo biserje. Ako su vam naušnice pak kombinacije biserja i zlata, kao, recimo, Pearl Dash zlatne narukvice, onda odaberite ogrlicu koja isto ima kombinaciju biserja i zlata, kao što je Pearl Wish zlatna ogrlica s biserima.

Za druge

Darivanje bisarne ogrlice odličan je način da nekome pokažete koliko vam je stalo. Biseri su vječni i elegantni, što ih čini savršenim izborom za važne prigode. Bilo da je riječ o rođendanu, godišnjici ili zaista bilo kakvom izrazu ljubavi, nema boljeg poklona od bisarne ogrlice. Mogu se pronaći u različitim veličinama, oblicima i bojama, pa bi trebalo biti lako pronaći onu koja odgovara stilu osobe koju darivate. Samo imajte na umu da biseri jesu posebni, i da su isključivo rezervirani za posebne prigode. Njih se ne smije uzimati zdravo za gotovo i oni su namijenjeni tome da na njih budu, simbolički rečeno, urezane velike važnosti i značenja. To nije potrošni nakit koji je zamjenjiv. Komad bisernog nakita u svačijoj kolekciji je među najbitnijima i uopće nas ne čudi zašto! Zato budite oprezni i biserje kao poklon rezervirajte samo za svečane događaje.

zlatna biserna ogrlica s detaljem bisera uz bijelu majicu

Zaključak

Svi volimo bisere i za to imamo mali milijun razloga. Njihova veličanstvena bijela boja, njihovo mistično i romantično podrijetlo iz školjaka s dubina mora, njihov čvrsti materijal, njihova svečanost i nadasve njihova nevjerojatna ljepota. Bisernom nakitu se teško odolijeva, a najbolji svjet koji vam možemo dati jest da to ni ne pokušavate! Dajte šansu biserima, neka vam osvijetle dane i sve prigode, od formalnih do ležernih i svečanih. Oni su za sve. Biserna ogrlica je izvanredan komad koji nikada ne izlazi iz mode. Njezino konačno značenje leži u vječnoj sposobnosti da svaku ženu učini ljepšom i posebnom. Bilo da se poklanja ili nosi kao osobni ukras, biserna ogrlica privlači pažnju i divljenje. Sa svojom svestranošću i klasičnom elegancijom, zaista je dodatak koji prelazi generacije i izdržava zub vremena. Biseri su nakit koji je obožavan i koji drugačiju sudbinu nikako ne može imati, jer je, skromno rečeno, veličanstven!

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica oko izbora bisernog nakita, utoliko se ne ustručavajte pomoć potražiti kod našeg stručnog i ljubaznog osoblja u jednoj od naših poslovnica Zlatarne Dodić.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.