Pri narudžbi iskoristite promo kod SPRING10 i ostvarite 10% popusta! Samo do 30.4.

Biserni nakit – Koji odabrati i zašto

Biserni nakit - Klasičan i jedinstven - Zlatarna Dodić

Biseri – elegantni, sofisticirani i profinjeni – s razlogom su od davnina smatrani jednim od najdragocjenijih prirodnih materijala. Različite kulture diljem svijeta pridavale su im posebnu vrijednost. Arapi su vjerovali da su biseri rezultat suza bogova koje su pale u ocean i dospjele do školjki, a Grci da bisere prosipa Afrodita, božica ljubavi. U antičkom Rimu bili su simbol bogatstva, moći i ugleda. Na to koliko davno uporaba bisera kao modnog dodatka seže upućuje nas nalaz fragmenta bisernog nakita pronađenog u sarkofagu perzijske princeze koji datira iz 420. g. prije Krista. 

Tijekom stoljeća ljudska opčinjenost tom zadivljujućom kreacijom prirode nije se mnogo promijenila. I danas je biserni nakit omiljen među ženama zbog svoje klasičnosti, jedinstvenosti i bezvremenske elegancije. Osim što ga zbog tih karakteristika žene rado kupuju kao modni dodatak koji će oplemeniti svaki stil, biserni nakit osobitu vrijednost ima kao poklon dragoj osobi. Bilo da želite svoj stil upotpuniti ovom otmjenom vrstom nakita ili nekoga njome razveseliti, u nastavku vam donosimo još neke zanimljivosti o biserima te mali vodič za odabir i održavanje bisernog nakita.

gold pearl necklace on womans neck

Porijeklo i tipovi bisera 

Biseri nastaju u određenih mekušaca izlučivanjem sedefa na mjestu u koje je zbog ozljede dospjelo strano tijelo. Neke od teorija o porijeklu toga stranog tijela bile su da se radi o zrnu pijeska ili uginulim jajašcima školjki, a tek od početka 20. stoljeća smatra se da se radi o komadićima kosti, ljuštura, koralja ili pak parazitima koji probijaju ljušturu školjke. Kako bi se zaštitio od stranog objekta, mekušac oko njega počinje stvarati slojeve sedefa, čvrste tvari koja nastaje sabijanjem kristala kalcij karbonata. Školjke bisernice mogu u jednome danu izgraditi i do četiri sloja, a za stvaranje sloja debelog 1,3 mm potrebne su čak dvije godine. Kristalna struktura sedefa reflektira svjetlost dajući sedefastim biserima visok sjaj. Upravo je tom refleksijom svjetlosti sa slojeva uvjetovana ljepota bisera – veći broj što tanjih slojeva učinit će biser ljepšim. Prema načinu nastanka razlikujemo prirodne i kultivirane bisere, koji se smatraju pravim biserima, te one umjetne, odnosno imitaciju pravih.

Prirodni biseri

Nastanak prirodnog bisera dugotrajan je proces koji je svojevrsna prirodna obrana školjke i traje oko 15-20 godina. Prirodni su biseri iznimno rijetki i procjenjuje se da se pronađe jedan na nekoliko desetaka ili stotina tisuća mekušaca, a vjerojatnost da će biti savršeno sferični vrlo je mala. Visoka cijena zbog njihove izuzetne rijetkosti zahtijevala je praktična rješenja za dobivanje bisera koji će ujedno biti cjenovno pristupačniji. Prirodni biseri, osim što su rijetki pojavom, dolaze u raznim nepravilnim oblicima. Upravo je razvitak tehnika proizvodnje kultiviranih bisera omogućio trgovinu biserima i izbor bisernog nakita kakav danas poznajemo.

Kultivirani biseri

Početkom 20. stoljeća razvija se industrija kultiviranih bisera i odabiru se mjesta za uzgoj školjki poznata kao farme bisera. Kultivirani su biseri pravi biseri u kontroliranom okruženju; njihov je nastanak isti kao u prirodnih bisera, ali je izravan rezultat ljudskog djelovanja. Naime, u prirodnih bisera ulazak stranog objekta u školjku koji dovodi do stvaranja bisera događa se spontano odnosno slučajno, a dobivanje kultiviranih bisera pod ljudskim je nadzorom. Radi se o namjernom unošenju stranog objekta u uzgojenu školjku kako bi započeo isti obrambeni mehanizam unutar školjke kao u prirodnih bisera te rezultirao stvaranjem sedefa, odnosno bisera. 
Za dobivanje kultiviranih bisera na farmama potrebno je nekoliko godina, a često se dogodi da školjke ne prežive pokušaj unošenja stranog tijela ili ga odbace. Zanimljivo je da u samo 30 % školjki postupak bude uspješan, a samo je 10 % dobivenih bisera komercijalno upotrebljivo. Za uzgoj morskih bisera rabe se školjke imena Pinctada, a za uzgoj slatkovodnih bisera školjke Hyriopsis.

4 tipa kultiviranih bisera:

  • Morski biseri Akoya - Savršeno okrugli bijeli/mliječni biseri veličine od 5 do 11 mm, uzgojeni iz školjke Pinctada Fucata Mollusk.
  • Morski biseri Južnog mora - Sjajni i veliki biseri koji dolaze u bijeloj, mliječnoj ili srebrnoj boji veličine do 20 mm.
  • Tahiti morski biseri - Biseri prirodne crne boje od 8 do 21 mm.
  • Slatkovodni riječni biseri - 1990. pojavili se kao konkurencija biserima Acoya; također okruglog oblika bijele boje, veličine od 2 do 15 mm. 

Umjetni biseri

Za razliku od prirodnih i kultiviranih bisera, umjetni biseri nisu pravi biseri. Izrađuju se od plastike, stakla ili školjaka mekušaca. Neke plastične perle oblažu se sedefastom tvari ili mješavinom laka i ribljih ljusaka kako bi više nalikovale stvarnim biserima.

Odabir bisernog nakita

Bilo da bisernim nakitom odlučite počastiti sebe ili dragu osobu, još jedna odluka koja slijedi nakon toga jest – koji odabrati. Biseri dolaze u raznim veličinama, oblicima i bojama, a kad je riječ o odabiru nakita, izbor postaje još veći s obzirom na to koji dio tijela želite njime ukrasiti ili u kojoj ga kombinaciji boje zlata želite nositi. Pri tome vam nudimo pomoć u nekoliko koraka, odnosno donosimo pet pitanja za postaviti si prije posjeta zlataru:


1. Koju vrstu nakita (po mjestu nošenja) želite?

Prije nego što se uopće odlučimo na kupnju nakita zasigurno postoje vizija i želja gdje bismo ga željeli nositi. Naušnice, prsten, ogrlica ili možda neka od kombinacija – pitanje je pri kojemu biserni nakit znatno olakšava izbor. Jedna od njegovih prednosti upravo je to što se odlično nosi kao jedan, ali i u kombinaciji više komada nakita. 

2. U kojim prilikama namjeravate nositi biserni nakit?

Iako je biserni nakit vrlo prilagodljiv prilikama u kojima se za njime poseže, pri njegovu odabiru ipak je korisno imati na umu mjesto i vrijeme u kojima ćete ga nositi. Za svakodnevno nošenje decentniji komadi savršen su izbor jer će i jednostavnoj kombinaciji, primjerice traperica i košulje ili majice, dati moderan i njegovan izgled. Za posebne prilike tu su nešto svečaniji komadi koji će nesumnjivo privući pažnju. Upravo zato što svaki look čini profinjenijim i otmjenijim, dajući katkad i dašak romantike, biserni je nakit posebno omiljen među mladenkama.

3. Preferirate li bijelo ili žuto zlato?

Pitanje kombinirati li bisere s bijelim ili žutim zlatom nije odviše teško za žene – svaka već unaprijed zna s kojim se bolje osjeća i koje joj bolje pristaje. U Zlatarni Dodić možete pronaći iste komade bisernog nakita u dvije verzije zlata, bijelog i žutog. Primjerice, Pearl Dots zlatne naušnice sa sjajnim biserima na vrhu dolaze u verziji bijelog i žutog zlata te su idealne za svakodnevno nošenje.

4. Jeste li veći ljubitelj jednostavnosti ili raskoši?

Koji god odgovor na ovo pitanje bio, biserni nakit jamči suradnju i bit će jednako dobar suputnik ženi koja voli suptilnost kao i onoj koja želi biti primjećena. Bisere možete dodati u svoje dnevno izdanje decentnim komadom nakita kao što je jednostavna zlatna ogrlica s biserom. Ako pak želite privući pažnju na vjenčanju ili plesnom podiju, birajte raskošniju ogrlicu ukrašenu privjescima.

5.Njegujete li više tradicionalan ili moderan stil?

Još jedan ili – ili koji će vam biseri znatno olakšati zahvaljujući svome bezvremenskom karakteru. Zlatarna Dodić u ponudi ima vrijedne komade tradicionalnog nakita, kao što su Rećine Midi manje zlatne naušnice s biserima ili Konavoske Maxi zlatne naušnice.

dalmatian traditional jewelry gold pearls konavoske on womans earBiserni nakit kao poklon

Osim što su bili simbol bogatstva i prestiža, tijekom povijesti biseri su i asocirali na ljubav, čistoću, pa čak i mudrost. Pokloniti nekome biser bilo je, i još uvijek jest, poseban znak pažnje i privrženosti. Darovanje bisernog nakita govori o tome koliko cijenite, ali i kako vidite osobu kojoj ga darujete. Ako razmišljate o tome da ga poklonite osobi nekome tko vam je posebno drag, a niste sigurni koji bi komad nakita bio idealan za tu osobu, preporučamo posjet nekoj od naših poslovnica gdje će vas naše ljubazno osoblje savjetovati i olakšati vam odabir.

Kako održavati biserni nakit?

S obzirom na osjetljivu površinu bisera, biserni nakit zahtijeva posebnu brigu i održavanje u odnosu na druge vrste nakita. U nastavku donosimo savjete za njegovo čišćenje i održavanje.

  1. Nakon svakog nošenja prebrišite bisere mekanom tkaninom. To će spriječiti nakupljanje ulja, znoja ili drugih tvari koje su možda došle u kontakt s nakitom tijekom nošenja.
  2. Upotrijebite vlažnu tkaninu samo ako je potrebno. Ako su na biserima vidljive mrlje, možete ih prebrisati mekanom krpom umočenom u mješavinu mlake vode i blagog deterdženta za suđe. Nikako ne uranjajte bisernu ogrlicu u vodu jer to može oslabiti svileni konac na kojemu su nanizani biseri.
  3. Pričekajte da se nakit potpuno osuši prije odlaganja jer to pomaže očuvanju svilenog konca.
  4. Biserni nakit odnesite zlataru jednom godišnje kako bi se provjerila čvrstoća svilenog konca, ali i sigurno i stručno očistili biseri.
  5. Biserni nakit stavljajte zadnji, a skidajte prvi. Izbjegavajte nanošenje šminke, sprejeva za kosu ili parfema kad je nakit već na vama.
  6. Čuvajte svoj biserni nakit u kutiji obloženoj satenom te posebno izbjegavajte vješanje bisernih ogrlica kako konac ne biste izložili pretjeranom istezanju. Također, odvojite bisere od ostalog nakita jer su osobito podložni ogrebotinama. 
  7. Nastojte često nositi svoj biserni nakit jer za bisere je pogodno vlažno okruženje, a nošenje sprječava da se suše.

Ovdje pročitajte Kako odabrati pravu bisernu ogrlicu.

pearl necklace with gold details on white background
Zaključak 

Biserni nakit, omiljen među ženama te rado viđen i nošen u svim prilikama, jamči oduševljenje svakome tko ga daruje sebi ili drugome. Na našoj internetskoj stranici možete pogledati izbor vrijednog, bisernog nakita koji imamo u ponudi i vjerujemo da koji god komad nakita odabrali, nećete pogriješiti. Ako ipak niste sigurni u svoj odabir, preporučamo da posjetite neko od prodajnih mjesta Zlatarne Dodić i obratite se našemu ljubaznom osoblju kako biste dobili najbolju preporuku za sebe ili dragu vam osobu.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.