Iskoristite promo kod LOVE15! BESPLATNA DOSTAVA za sve narudžbe!

Divan nakit koji će obožavati sve minimalistice

Minimalistički nakit - Ideje i prednosti - Zlatarna Dodić

Počevši kao pokret u umjetnosti u drugoj polovici 20. stoljeća, minimalizam se do danas prelio na mnoge druge sfere ljudskog života. Sam po sebi nije ništa novo, dapače, starije generacije živjele su izuzetno minimalistički, a da za to i nisu imale poseban naziv. Usporedno se s pojavom minimalističke umjetnosti širio i konzumerizam, s vrhuncem u prvom desetljeću ovoga stoljeća. Izgledno je da su takve okolnosti potakle potrebu za ponovnim okretanjem jednostavnosti i težnju za izbacivanjem svega suvišnoga. Možemo zato reći da ono što je u početku bilo odgovor na društveno nametnutu želju za posjedovanjem u jednom je trenutku za mnoge postalo način života.

Minimalizam kao životni stil 

Kada dođe do zasićenja određenim načinom života, događa se preokret, često u suprotnom smjeru. Minimalizmu se okreću oni koji u gomili svega što imaju sve teže pronalaze svrhu i ono što im je u datom trenutku potrebno. Ljepotu, ali prije svega prednost, počinju vidjeti u manjem broju stvari koje su im korisne i svrhovite. Kad je riječ o minimalizmu, većini će prva asocijacija biti uređenje doma i stanje u ormaru, što je posve logično. Istina, težnja prema životu u kojemu zadovoljstvo pričinjava jednostavnost ne ograničava se samo na jedan životni aspekt pojedinca. Međutim ona će se upravo najprije očitovati u prostoru u kojemu živi te izgledu koji njeguje. 

Jesam li ja minimalist?

Ako ste se ikada to priupitali ili niste sigurni u odgovor, možete ga dobiti pogledom na svoju okolinu, stvari koje posjedujete, a tako i vlastite čežnje. Volite li da je prostor u kojem boravite bogat namještajem, ukrasima i bojama? Ili pak težite dojmu čistoće i reda s minimalnim namještajem, neupadljivim nude bojama i tek pokojim ukrasom? 

Minimalistima je glavna misao misao vodilja „manje je više”, stoga će se nastojati osloboditi svih beskorisnih i suvišnih stvari zbog kojih se osjećaju zakrčeno i sputano. Istu filozofiju primjenjuju i na ono što nose. Za muškarce je već poznato da većina zazire od šopinga i zadovoljava se osnovnom odjećom i obućom. Stoga će pitanje o zatrpanosti ormara biti bolje mjerilo za žene. Naime, žena sklona minimalističkom stilu kupovat će odjeću i obuću sa sviješću o tome što joj je zaista potrebno, a ujedno prikladno za različite prigode i kombinacije. Tražit će klasične komade koji su kvalitetni, lako se kombiniraju i uvijek su u modi. A isto će vrijediti i za ono ženama najdraže čemu je često teško odoljeti i ostati minimalan – nakit.

Zašto birati minimalistički zlatni nakit?

Obožavateljicama ove sjajne i posebno privlačne vrste ukrasa zasigurno nije lako odoljeti i ostati u okviru onoga što se smatra minimalnim ili osnovnim. Nakit, pogotovo zlatni, plijeni svojim primaljivim sjajem i raznolikošću oblika, te bismo gotovo svakom lijepom komadu uspjeli naći mjesto u svojoj kolekciji. Čak i za one koji već nalikuju nekom modelu koji već imamo uspjeli bismo naći namjenu, odnosno prigodu i kombinaciju koju bi on još dodatno istaknuo. No u bogatoj i šarolikoj ponudi nakita zlatarni i ostalih prodavaonica minimalistica će, slijedeći svoju težnju jednostavnosti, nastojati izabrati ono klasično i bezvremensko. Odlučit će se za nekoliko komada zlatnog nakita koji će biti idealni za svaku priliku, s kojima će se uvijek osjećati posebno i sređeno te koji će joj služiti cijeloga života. Minimalistički je nakit visoko estetičan, svestrano prikladan, a na kraju ispadne i cjenovno povoljan. 

Estetika

Slijedeći filozofiju minimalizma pri odabiru zlatnog nakita, nikako nećete ostati zakinuti za estetiku. Štoviše, ako nastojite izabrati ono osnovno, bez sumnje ćete birati ono najljepše, a zlatni vam nakit to svakako omogućava. Ljepota decentnog nakita jest upravo u jednostavnosti zbog koje djeluje osobito sofisticirano i elegantno. Suptilni i sjajni zlatni nakit ima moć svaku odjevnu kombinaciju i izdanje podići na najvišu razinu. To pogotovo vrijedi za skupocjene komade izrađene od jedinstvenih dragulja, poput blistavih dijamanata, ili poludragog kamenja, kao što su bezvremenski klasični biseri.  

Svestrana primjena

Odluka za minimalistički nakit bez sumnje vas rješava brige vezane uz to koji, kada i gdje upotrijebiti. Uz jednostavne biserne naušnice rijetko ćete se ili nikako naći u situaciji da u zadnji čas mozgate koje bi odlično stajale uz dnevni outfit za posao, bile prikladne za kavu ili pak večernji izlazak. Osim što se bez problema usklađuje s različitim odjevnim kombinacijama, decentni nakit lako se prilagođava i različitim osobnostima i stilovima života. Naime, čak i ako u nekim drugim područjima života ne slijedite strogo minimalistički zahtjev „što manje, to bolje”, navedenu je prednost minimalističkog nakita lako prepoznati i korisno primijeniti.  

Ušteda

Iako nije jedini cilj, novčana ušteda kao pozitivan rezultat minimalizma nikako nije zanemariva. A neće biti iznimka ni kad se radi o odabiru željenoga nakita. Relativno viša cijena pojedinih komada minimalističkog ali vrijednog komada nakita na prvu bi mogla mnoge odbiti. No valja obratiti pozornost na dugoročnu uštedu koja se postiže odabirom nekoliko klasičnih, ali kvalitetnih i prikladnih za svaku prigodu zlatnih modela. Nadalje, novčana ušteda nije jedina vrsta uštede kojom ćete profitirati kupujući intencionalno. Možete biti sigurni da ćete posjedovanjem manjeg broja svrhovitih komada nakita uštedjeti na vremenu provedenom u dvojbama kako ga kombinirati. A uz to će vašu kolekciju krasiti red i jasnoća koji će se nesumnjivo odraziti i na vašem izgledu.

Koji minimalistički nakit odabrati?

U sljedećim redcima moći ćete pročitati nekoliko ideja za odabir idealnog minimalističkog nakita. No prije bi valjalo napomenuti da se minimalizam po sebi nikako ne ograničava samo na jednu kategoriju poput određenog broja, veličine ili oblika. Ono što je u samoj biti takvog stila života, a u ovom slučaju odabira nakita, jest svrhovitost i intencionalnost. To znači da ćete za sebe birati ono što vam je potrebno, što vam se sviđa, a da pritom samo po sebi bude praktično i prilagodljivo vašem stilu života. Govoreći o zlatnom nakitu, cilj je izbjeći  gomilanje birajući jednostavne komade te imajući na umu njihovu buduću namjenu. Čeznete li za pogledom na urednu, bezvremensku kolekciju nakita sa stilom, preporučamo da birate vama najljepše klasike iz one vrste nakita koju volite nositi. 

Hoops zlatne i biserne naušnice

Popularne hoops naušnice definitivno će biti neizostavni dio svake minimalističke kolekcije. Razlog je jednostavan – one idu baš uz sve. Prikladne su jednako za svakodnevne i sportske kao i za elegantne i svečane prigode. Što se tiče debljine i teksture, izbor je bogat i raznolik te možete izabrati jedne baš po svome ukusu. Ako uz njih želite imati još jedan par malo drugačijih naušnica u slučaju da poželite promjenu, odličan će biti izbor biserne naušnice. Klasične i elegantne naušnice s biserima nikada ne izlaze iz mode. Dapače, što god uz njih odjenuli, upravo će one čitavi look učiniti modernim i djelovat će kao da je u njega uloženo puno truda.


hoop earrings yellow gold

Jednostavni zlatni lančić i biserna ogrlica

Ovo će biti još jedan nepogrešiv izbor za obožavateljice minimalističkog nakita. O jednostavnom zlatnom lančiću ne treba se mnogo reći jer njegovo mjesto ni u kolekcijama naših baka nitko nije mogao uzeti. S obzirom na to kako ga i koliko želite nositi, možete prilagoditi duljinu i debljinu lančića. Primjerice, ako biste ga nosili s privjeskom, prikladan će biti tanji ili srednje tanak lančić prosječne duljine koja iznosi oko 55 cm. No ako biste ga nosili više u stilu ogrlice, bliže vratu, birajte kraći i deblji. Naravno, nećete pogriješiti ako se odlučite za dva lančića. Štoviše, upravo bi se kombinacija takvih dvaju ili više lančića različitih duljina uklopila u trenutno popularni trend layeringa, o kojemu više možete pročitati ovdje.

Još jedan divan izbor minimalističkog nakita jest biserna ogrlica. Ako imate biserne naušnice, ona će im biti savršena dopuna. No ako ih nemate, odlično će funkcionirati i sama, dajući svakom izdanju posebno sofisticiran izgled. Zbog toga što je zaista uklopiva u svaku prigodu i što je zapravo ljepotom dostatna sama po sebi, neizostavan je dio minimalističkih kolekcija nakita.

Decentne zlatne narukvice

Iako glase kao popularna vrsta nakita, pogotovo za darivanje, narukvice su ipak ponekad nepravedno zapostavljene. Jednostavna zlatna narukvica zaista je predivan komad nakita koji se nikada ne mora skidati s ruke ako se izabere decentan i klasičan model. Naravno, odluka o kupnji narukvice prvenstveno ovisi o tome preferirate li takvu vrstu nakita. Ako već nemate jednu koja bi odgovarala minimalističkom stilu i rado biste to promijenili, preporučamo jednostavan tip narukvice sa sitnim okruglim karikama, koji će se dobro kombinirati uz bilo koji zlatni lančić. Također, vrlo su posebne tanje narukvice s privjeskom poput nježnog sedefa, koje će osobito obožavati romantičnije minimalistice.

Zlatno prstenje 

Prstenje je ona vrsta nakita s kojom čak i minimalistice vole „pretjerati”. Ali dobra je vijest što se, ako se izaberu pravi minimalistički modeli, čak i s većom količinom prstenja na rukama ne može pretjerati. Kombiniranjem tanjih i debljih modela prstenja jednostavne teksture možete ostati izvan granica onog što bi se smatralo kičem. U tu svrhu idealan je, primjerice, jednostavan i profinjen Lucid zlatni prsten koji će se vrlo lijepo kombinirati s bilo kojim drugim modelom složenijeg dizajna. Ako biste rado nosili samo jedan ili dva upečatljivija prstena te time ostali zaista „minimalni” i tradicionalni, odličan će izbor biti izuzetno estetično prstenje s dragim i poludragim kamenjem. Ono će svoju svrhu nesumnjivo ispuniti u onim najposebnijim prigodama i osigurati da budete zapaženi.
gold ring wave design on beige surface

Pokušati suziti brojne mogućnosti koje nam tržište nudi na samo ono nama osnovno i lijepo može izgledati kao pomalo zahtjevan poduhvat. Pogotovo ako ste novi u svojoj odluci o tome da slijedite minimalistički stil nošenja nakita. Nadamo se da smo vam idejama u ovom članku ipak malo pomogli u odabiru ili čak potakli da ustrajno slijedite takav stil. Minimalizam je u svakodnevnom životu svakako nešto što zahtijeva povećanu svijest o tome što nam zaista treba, a što je višak. Ako niste sigurni u kojem bi području života to počeli primjenjivati, kolekcija nakita može biti odličan početak. Sigurni smo da će vam zlatni nakit u tome biti odličan saveznik. U slučaju bilo kakvih dvojbi u vezi s odabirom minimalističkog nakita dobrodošli ste u poslovnicama Zlatarne Dodić.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.