Pri narudžbi iskoristite promo kod SPRING10 i ostvarite 10% popusta! Samo do 30.4.

Kako kod kuće očistiti nakit od bijelog zlata?

Kako kod kuće očistiti nakit od bijelog zlata?

Bijelo zlato prekrasan je izbor za one koji traže bezvremenski, klasičan komad koji će se dobro slagati s drugim predmetima nakita. To je savršeno neutralno metalno okruženje za one koji mu žele dodati drago kamenje, poput dijamanata kako bi ga pretvorili u zaručnički prsten.

Bijelo zlato je plemeniti metal koji je većini daleko pristupačniji od platine i daleko je izdržljiviji od nakita izrađenog od srebra. Zapravo, kada je u pitanju bijelo zlato naspram srebra, bijelo zlato je za većinu očiti pobjednik.

No, kako održavati i očistiti nakit od bijelog zlata kod kuće? Ova vrsta zlata zahtijeva posebno čišćenje, s proizvodima koji vam pomažu vratiti njegov prirodni sjaj i sačuvati ga na najbolji mogući način. U nastavku Vam donosimo sve potrebne informacije.
 white gold wedding rings bands on hands of a couple

Što je bijelo zlato?

Bijelo zlato nije metal koji postoji sam po sebi. Drugim riječima, ne možete rudariti bijelo zlato, kao što biste rudarili žuto zlato (ili jednostavno zlato). To je zato što je bijelo zlato zapravo legura zlata. Legura je smjesa dva ili više metala. To znači da je bijelo zlato zapravo sastavljeno od mješavine čistog žutog zlata, plus drugih plemenitih metala poput paladija, platine i srebra.
 white gold engagement ring with diamonds

Kako nastaje bijelo zlato

Bijelo zlato je mješavina čistog žutog zlata i drugih metala koji dobivenu leguru čine tvrdom i daju joj bijelu boju. Obično su dodatni metali koji se mogu koristiti u bijelom zlatu paladij, srebro, nikal, bakar i cink. Koliko je legura bijela ovisi o korištenim metalima i omjerima u kojima su dodani; zbog toga su neki komadi od bijelog zlata obično bjelji, dok drugi imaju jaču žutu nijansu.

Zašto se legure metala dodaju bijelom zlatu?

Legirani metali se koriste u nakitu od bijelog zlata iz dva razloga. Prvo, koriste se kako bi bijelom zlatu dali tipičnu srebrno-bijelu boju. Kao što smo već objasnili, bijelo zlato je zapravo napravljeno od baze čistog žutog zlata. Da bi mu promijenili boju iz žute u bijelu, proizvođači nakita moraju mu dodati malu količinu srebrnobijelih plemenitih metala. Tipično, ove legure metala su metali "bijele boje" poput platine, paladija i srebra.
Drugo, legure metala doprinose trajnosti bijelog zlata. Zapravo, legure metala koriste se u svom zlatnom nakitu, bilo da je izrađen od žutog, ružičastog ili bijelog zlata. To je zato što je čisto zlato vrlo mekan metal. Sam po sebi, lako se može saviti izvan oblika - a to uopće ne bi bilo idealno za nakit poput prstenja!

Bijelo zlato mora biti presvučeno rodijem

Osim legura, nakit od bijelog zlata obložen je i plemenitim metalom koji se zove rodij. To je zato što legura bijelog zlata, koja je stvorena od čistog zlata i drugih metala. Rodij dolazi iz iste obitelji metala kao i platina i ima čisto bijelu, svjetlucavu boju. Pomaže dodati sjajnu površinu nakitu od bijelog zlata. Osim toga, budući da se radi o vrlo tvrdom metalu, također štiti mekšu leguru ispod od ogrebotina i udubljenja.

Zašto bijelo zlato može početi izgledati kao žuto zlato?

S vremenom, sloj rodija na vašem nakitu od bijelog zlata postaje istrošen, otkrivajući boju žutog zlata ispod. Ovo je normalno. Na kraju se to može desiti sa svim nakitom od bijelog zlata. Koliko brzo će se to dogoditi ovisi o mnogim čimbenicima kao što su pH razina vaše kože i s kojim toaletnim potrepštinama ili kućanskim kemikalijama vaš nakit dolazi u dodir. Kao i svaki metal, čak i iznimno kvalitetan, bijelo zlato može s vremenom promijeniti boju. Evo nekoliko razloga zašto: prirodne kiseline i kemikalije u vašoj koži - ovaj uzrok je jednostavno neizbježan! Ulja u vašoj koži mogu uzrokovati brže žutenje dijelova nakita koji dodiruju vašu kožu, poput unutrašnjosti prstenja. Slana voda, klor, sapuni, deterdženti i losioni - sve će to početi trošiti rodijev sloj. Trljanje - što se vaše bijelo zlato više trlja, to će brže požutjeti.

Kako to popraviti?

Budući da je "žutilo" samo trošenje rodijske pregrade, jednostavan način da se to popravi je da se rodij zamijeni. Ponesite svoje bijelo zlato na prodajno mjesto na kojem ste ga kupili, a oni će staviti tanak sloj rodija preko zlata, vraćajući mu sjajnu bijelu boju koju ste izvorno imali. Ako želite poduzeti dodatne mjere opreza, možete izbjeći da se vaše bijelo zlato smoči, sapuni ili zaprlja kada je to lako. Skinete li ga prije plivanja i tuširanja, rodij će sporije blijedjeti. Ukratko, vaš prsten od bijelog zlata zapravo nije "bijelo zlato". Zlatari koriste rodij i druge metale kako bi dali izgled bijele boje. Dakle, nakon prirodnog trošenja i habanja od otprilike godinu dana, žuta nijansa zlata će se vjerojatno početi pokazivati. Samo ga odnesite svom zlataru i on bi trebao izgledati kao nov! 

Vrijedi li bijelo zlato više od zlata?

Cijena bijelog zlata obično je približno ista kao i zlato, no može biti i nešto skuplja zbog trajnosti i broja procesa kroz koje metal prolazi kako bi se dobio konačni proizvod.

Dok je zlato dragocjena roba, bijelo zlato ne samo da nudi prilagodbu u nakitu, već je i daleko manja vjerojatnost da će se slomiti ili oštetiti u usporedbi s čistim zlatom.

Kada trebam skinuti prsten od bijelog zlata?

Preporučljivo je ne nositi bilo koju vrstu nakita kada radite s kemikalijama ili obavljate teške poslove. Potrebno je da skinete prstenje kada:

  • Čistite Vaš dom: kemikalije mogu oštetiti metal i drago kamenje.
  • Bavljenje sportom, posebno kontaktnim sportom ili vježbanje u teretani.
  • Plivate u bazenu: voda s klorom može oslabiti zlato.
  • Plivate u moru: prsten može lako skliznuti u hladnoj vodi.
  • Obavljate rutine njege kože: hidratantne kreme će ostaviti masni film na metalu i dragom kamenju, s vremenom će umanjiti sjaj.
  • Radite u vrtu.

Sigurno čuvajte svoj nakit

Pohranite svoj nakit odvojeno, tako ćete izbjeći udarce komada nakita.
Koristite osobnu plastičnu vrećicu ili platnenu vrećicu.
Ne ostavljajte svoj nakit u kupaonici dugo vremena.

Čišćenje nakita od bijelog zlata kod kuće

Ova vrsta zlata zahtijeva posebno čišćenje, s proizvodima koji Vam pomažu vratiti njegov prirodni sjaj i sačuvati ga na najbolji mogući način.

Kako očistiti bijelo zlato octom?

Među metodama o kojima biste trebali razmisliti kako očistiti bijelo zlato kod kuće je ona s octom jer je vrlo prisutan proizvod u većini domova i čija je metoda jednostavna za provođenje. Uz to je vrlo ekonomičan jer je dostupan većini obitelji.

Slijedite ovo korak po korak za čišćenje bijelog zlata octom:

  • Napunite malu posudu s pola šalice octa i nekoliko žlica sode bikarbone. Soda nije obavezna ukoliko nakit nema puno prljavštine.
  • Miješajte ocat i sodu bikarbonu nekoliko minuta.
  • Namočeni nakit od bijelog zlata neka stoji oko 2 do 3 sata.
  • Isperite nakit hladnom vodom i osušite ga najmekšom krpom koju imate.

Kako očistiti bijelo zlato sodom bikarbonom i limunom?

Soda bikarbona i limun također su među lako dostupnim proizvodima za čišćenje bijelog zlata. Ova metoda je posebno korisna ako Vaš nakit ima ugrađene nečistoće, koje je vrlo teško ukloniti jer su zasušene i zahtijevaju posebnu pažnju kako biste izbjegli oštećenja nakita.
Prije detaljnog postupka čišćenja ovim proizvodima važno je uzeti u obzir debljinu nakita. Ova je metoda idealna za nakit koji se smatra gustima i velikima jer im treba više vremena i intenziteta da ih se očisti, dok oni fini zahtijevaju više opreza i delikatnosti.

Preporučuje se da se pridržavate sljedećih koraka za čišćenje bijelog zlata soda bikarbonom i limunom:

  • Napunite posudu mineralnom vodom.
  • Namočite nakit od bijelog zlata oko 20 minuta.
  • Uklonite mokri nakit, a sa strane pomiješajte limunov sok sa sodom bikarbonom (jedna žlica).
  • Četkicom za zube nanesite pastu stvorenu s limunom i sodom bikarbonom na nakit.
  • Četkajte nekoliko minuta. Pripazite na to da je četkica s mekanijim nitima kako biste izbjegli oštećenje nakita.
  • Isperite nakit čistom vodom i vratit ćete mu prijašnji sjaj.

Kako očistiti bijelo zlato sapunom?

Sapun je proizvod koji nakitu od bijelog zlata također može vratiti sjaj. Slijedite ove jednostavne korake za pranje nakita od bijelog zlata sapunom:

  • Napunite posudu vodom i dodajte sapun pa promiješajte.
  • Uronite nakit i pomiješajte tekućinu kako biste stvorili pjenu.
  • Pustite da djeluje 15-20 minuta i izvadite ih.
  • Dok je mokar, sodu bikarbonu nanesite na nakit.
  • Utrljajte sodu bikarbonu po površini bez puno snage kako ne biste oštetili nakit.
  • Umočite nakit u čistu vodu kako biste uklonili sodu bikarbonu i sapun.
  • Osušite nakit krpom i vratit će mu prvobitni sjaj.

Kako očistiti bijelo zlato pastom za zube?

Čišćenje nakita od bijelog zlata pastom za zube učinkovita je metoda i lako se nanosi na nakit svih vrsta. Slijedite ove upute da biste znali kako očistiti bijelo zlato pastom za zube:

  • Najvažniji proizvod ove tehnike je, naravno, pasta za zube i mekana četkica.
  • Uz pomoć meke četkice i malo paste za zube trljajte nakit nekoliko minuta, pokušavajući ne izostavljati kutove.
  • Isperite ga vodom kako biste uklonili ostatke zubne paste.
  • Osušite ga krpom tako da bude savršeno čist.

Kako očistiti bijelo zlato? - Još savjeta!

Osim proizvoda i tehnika koje smo naveli, želimo Vam dati još savjeta i trikova kako biste znali kako očistiti bijelo zlato, a da ga ne oštetite:

  • Izbjegavajte korozivne ili abrazivne proizvode koji mogu oštetiti bijelo zlato u Vašem nakitu.
  • Ni u kojem slučaju ih ne smijete uranjati u kloriranu vodu.
  • Uklonite svoj nakit i spremite ga prije kupanja u kloriranom bazenu kako biste spriječili pogoršanje ili gubitak.
  • Postoji više alternativa poput svijetlog piva i soka od luka koji ih, ako se utrljaju na nakit od bijelog zlata, mogu očistiti. 

white gold necklace bands with diamonds

 

Ako imate nedoumica i dodatnih pitanja, za sve savjete i preporuke naše stručno i ljubazno osoblje u poslovnicama Zlatarne Dodić Vam uvijek stoji na raspolaganju, a možete nam se obratiti i putem maila, Facebook-a ili Instagram-a.
 

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.