Pri narudžbi iskoristite promo kod SPRING10 i ostvarite 10% popusta! Samo do 30.4.

Top 10 poklona sa sakralnim motivima

Top 10 poklona sa sakralnim motivima

Tko ne voli nakit kao poklon? Ima nešto u nakitu što uzbuđuje ljude. Mala kutija, papir za omatanje, satenska vrpca - to je prava poslastica! A tu su i blistavi dijamanti, sjaj kristala, luksuzni zlatni tonovi i oštro srebro koje nakit čini izuzetnim poklonom. No, kada se nakitu pridoda značenje, ono postaje još vrijednije.
Za mnoge od nas, nošenje nakita je možda samo nešto što radimo, dio našeg stila. Naušnice, prstenje ili ogrlice možda se stavljaju iz navike. Jednostavno nam se sviđa kako izgleda. Možda imamo svoje omiljene komade ili možda volimo isprobavati nove stilove i boje. Nakit može učiniti da se osjećamo lijepo, ali on također "govori" i šalje neku poruku. Nakit ima način da pokaže tko smo. Stoga, ako nosimo nakit sa sakralnim motivima, vjerojatno ga nosimo s razlogom. Korištenje svetih simbola u obliku osobnog nakita koristi se kao vanjski znak vjere, a kršćanski nakit ima puno razloga za darivanje: krštenja, Božić, Uskrs, krizme, prve svete pričesti... Sve su ovo izvrsne prilike da svojoj voljenoj osobi pokažete da vam je stalo.

Simbolika nakita
gold rosary bracelet on womans hand

Kroz povijest je komunikacija, a time i simbolika, bila sastavni dio ljudske interakcije. Simboli igraju snažnu ulogu u ritualima izražavanja i koristimo ih tisuće svaki dan. Doslovni prikazi uobičajenih predmeta dobivaju nova značenja kako bi se mogli koristiti za trenutno prenošenje informacija i ideja. Ako je cilj zamagljivanje, simboli se mogu prikriti i prožeti tajnim značenjima koja dijele samo nekolicina iniciranih. Otvoreniji simboli moći, ljubavi, snage, duhovnosti i vjerovanja povezuju nas zajedno i pružaju zajednički jezik koji nam daje ujedinjujuću platformu. Kulture, zemlje, religije, klubovi i rituali oslanjaju se na simbole, od kojih su neki prožeti talismanskom snagom da ujedine, zaštite i povežu one koji vjeruju ili pripadaju njihovoj grupi.

Križ
gold cross pendant on womans neck

Postoji više od jednog značenja iza nošenja nakita sa simbolom križa. Najpoznatiji je naravno kršćanski simbol vjere. Ali nakit s križićem također može simbolizirati vjeru u sebe. To može biti osobni komad koji ima vjersko i/ili individualno značenje. Nakit s križićem je način da se izrazite. On je moderan i možete ga nositi iz kojeg god razloga želite. Uz toliko različitih mogućnosti dizajna, postoji način da se nakit sa simbolom križa uklopi u bilo koju odjeću ili stil. To može biti mali fini komad ili onaj koji je uočljiviji. Križ simbolizira osobnu vjeru na način da imate povjerenje u sebe i vjerovati da možete pobijediti. Kada imate osobnu vjeru, u mogućnosti ste uvijek ostati vjerni onome što jeste i živjeti život punim plućima. U kršćanskoj vjeri križni nakit ima veliko značenje. Kao simbol vjere pokazuje da onaj tko ga nosi prihvaća sve što je Krist žrtvovao. To je također simbol priznanja da vas Isus voli i prihvaća upravo onakve kakvi jeste. U trenucima kada se osjećate izgubljeno, križ vas može držati na zemlji. Drži vas na pravom putu i podsjeća vas da je sve što se događa dio plana.
Osim kršćanske simbolike, križ također može predstavljati četiri kardinalna pravca, ili kardinalne točke, koje su četiri glavna smjera kompasa: sjever, istok, jug i zapad; ili četiri elementa: zemlje, vatre, zraka i vode.

 Anđeoska krila

angel wings earring on womans ear

Nakit s anđeoskim krilima može imati nekoliko značenja za osobu. Nakit s krilima anđela je nježnog izgleda, ali ima snažno značenje. Može simbolizirati snagu ljubavi, suosjećanje i zaštitnički stav. Ogrlice, naušnice i privjesci s krilima anđela nisu samo lijepi dodaci, već zaista mogu puno predstavljati onome tko ih nosi. Nakit s krilima anđela može se nositi za bilo koju posebnu prigodu, događaj ili se može pokloniti nekome u bilo koje doba godine. Što simbolizira nakit s anđeoskim krilima? Mnogi ljudi odlučuju nositi anđeoski nakit kao podsjetnik na nekoga koga su izgubili ili kao simbol nekoga za koga smatraju da je njihov anđeo čuvar. Zbog toga je nakit s anđeoskim krilima savršen dar za svaku voljenu osobu.

 Anđeo

angel with angel wings bracelet on womans hand

Pokloniti nakit s motivom anđela znači pokloniti komad nakita koji ima posebno i snažno značenje koje će trajati zauvijek. Nakit s motivom anđela nešto je malo posebnije. Simbol anđela je tisućama godina prisutan u svakoj kulturi. Također je zadivljujući motiv predstavljen u zlatnom i srebrnom nakitu diljem svijeta. A evo i nekoliko razloga zašto bi vaš sljedeći dar mogao biti nakit s motivom anđela:

Znajte da ste zaštićeni

Ogrlice anđela čuvara prekrasan su simbol zaštite, a tko ne želi znati da je zaštićen. Oni su često branitelji, čuvari i zaštitnici u drevnim povijesnim tekstovima.

Oni su glasnici

Za anđele se kaže da su posrednici između Boga i čovjeka. Na njih se gleda kao na tihe glasnike koji čuju naše tuge i želje kada se molimo.

Netko pazi na vas

Utješite se znajući da dajete nekome osjećaj da se netko brine za njega. Dajete dar unutarnjeg mira.

Anđeo je univerzalan 

Svatko zna što je anđeo pa nije potrebno objašnjenje. Daješ dar mira, neba, nevinosti, zaštite i ljubavi.

Slatki kerubini i bebe anđeli

Anđeli u nakitu popularni su jer se često prikazuju kao slatki kerubini s krilima, u molitvi ili jednostavno s pernatim ili dijamantnim krilima.

Nakit sa značenjem

Ogrlica, narukvica ili privjesak s motivom anđela je komad nakita i uspomena koju će primatelj zauvijek čuvati. Kakva god bila vaša poruka s vašim darom, znajte da će vaša ogrlica biti obožavana i voljena.

 
Vjera, nada, ljubav

faith hope love gold necklace on the neck

Tri osnovne vrline veličanstveno su predstavljene u klasičnom nakitu nade, vjere i ljubavi (milosrđa). Tri simbola prikazuju bit života. Križ za vjeru, sidro za nadu i srce za ljubav ili milosrđe. Postoje različite varijante klasičnih privjesaka ljubavi, vjere i nade. Postoje detaljna sidra, kupolasta zlatna srca, dijamantni križevi, no poruka je i dalje ista. Tri spojena privjeska snažan su podsjetnik na vlastito putovanje. Srce je vječni simbol ljubavi i milosrđa. Simbol srca je univerzalno prepoznat u cijelom svijetu kao romantika, ljubav i privrženost. Davanjem ljubavi očitujemo Božju ljubav i ispunjavamo vlastitu sudbinu. Simbol križa predstavlja vjeru, ne samo u kršćansko vjerovanje vjere, već i u samog sebe, što nadopunjuje treću vrlinu nade. Imati vjeru znači imati nadu. Križ je vječni kršćanski simbol povjerenja. Imajte povjerenja i utjehe znajući da križ na vašem nakitu štiti i vodi svaki vaš korak. To je podsjetnik da zadržimo vjeru i nikada ne odustanemo. Nada je predstavljena u sidru jer je ono simbol snage, podrške i otpora u teškim vremenima. Budite uvjereni znajući da će i ovo proći. Nada je pouzdanje. Uvjerenje da postoji više dobro koje u svakom trenutku radi u našu korist. Svatko ima sidro u sebi. Bez nade sve je izgubljeno. Sidro je sam život.Sa svim svojim značenjem, ogrlica ljubavi, nade i vjere nezaobilazan je komad za sve kolekcionare vjerskog nakita.

 
Krunica

gold rosary in hand

Krunica je moćno molitveno sredstvo koje se koristi stoljećima. Katolici je koriste za traženje zagovora od Blažene Djevice Marije i razmišljanje o otajstvima vjere. Za katolike krunica nije samo lijep komad nakita. To je sakramental, vanjski znak koji nas iznutra posvećuje i približava Bogu. Nošenje ogrlice krunice vidljiv je podsjetnik vjere i predanosti molitvi. Također pruža fizički, taktilni objekt koji pomaže usredotočiti se na svoj um dok se moli krunica. No, ogrlice ili narukvice s krunicama nisu samo za vjersku molitvu. Mogu se nositi kao komad nakita koji djeluje kao podsjetnik na povezanost s Bogom. Postoji više različitih stilova nakita s krunicama koji se mogu izabrati, a najbolje je pronaći onaj koji odgovara vašem stilu i osobnosti.

 
Medaljon s motivima svetaca

Medaljoni s motivima svetaca su glavna stvar u životima onih koji prakticiraju katoličku vjeru. Oni štuju svete likove i pružaju zaštitu moćnih svetaca. Vjeruje se da medaljon s motivom svetaca koju netko odluči nositi nudi jedinstvenu zaštitu na temelju djela sveca tijekom njegova ili njezina života. Medaljon Svetog Benedikta simbolizira zaštitu od Sotone i palih anđela koji napadaju zlo. Označava snagu molitve u vremenima iskušenja i patnje. Simbolizira kako molitva stvara mir unutar nas samih i u našim zajednicama.

Ovdje pročitajte Kako odabrati nakit za sebe ili nekog drugog?

 Zaključak

Ako se odlučite za kupnju nakita sa sakralnim motivima, bilo za sebe ili kao poklon dragoj osobi, u web shop ponudi Zlatarne Dodić možete pronaći široki izbor vrsta nakita, kao i simbola na njima. Posjetite i naša prodajna mjesta.

dodic gift bag

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.