BESPLATNA DOSTAVA za sve narudžbe iznad 200€!

Zlatni lančić – Nakit koji je za svaku priliku

Zlatni lančić – Nakit koji je za svaku priliku

Zlatni lančići nešto su čemu definitivno treba posvetiti malo vremena i pažnje. Ti su bezvremenski modni dodatci popularni već stoljećima. Od drevnih civilizacija pa sve do modernih vremena. Pa sve i do novije povijesti uvijek su bili simbol bogatstva i statusa, a danas su više izraz individualnoga stila osobe jer su postali puno pristupačniji i dostupniji. Ako ste novi u svijetu zlatnih lančića, pitanja koja bi vas mogla zanimati su kako se izrađuju, kako se brinuti o njima te kako odabrati pravi baš za vas? Upravo ćemo zato pružiti sveobuhvatan uvod u zlatne lančiće, njihove vrste, stilove i njegu. Uključujući sve savjete i preporuke koje smo za vas pripremili, sigurni smo da ćete naći onaj baš savršeni zlatni lančić samo za vas!

premium gold chain necklace on young woman

Što su zapravo zlatni lančići i kako se izrađuju?

Zlatni lančić vrsta je ogrlice, odnosno njezina baza, koja se sastoji od niza spojenih manjih ili većih zlatnih karika. Ovisno o dizajnu zlatnog lančića, karike mogu imati različite oblike, veličine, boje i stilove, a i karate. Najčešći su lančići od 14 - karatnog zlata. Što se tiče boja, sretni smo što je zlato metal koji možemo stavljati u slitine kako bismo dobivali zlato različitih boja. Mada je zlato vrlo dominantan metal, i dominira u apsolutno svakoj slitini, svejedno drugi metali uspijevaju postići da zlato bude i u bijeloj te rozoj boji! Na bojama zlata, dakle, možemo zahvaliti količini i vrsti metala koji su dodani u slitinu sa zlatom! Bijelo i rozo zlato postala su vrlo popularna za izradnju nakita, pa tako i zlatnih lančića.

Kako se uopće izrađuju zlatni lančići?

Osim modernih tehnologija, lančići se i dalje izrađuju i staromodnijim tehnikama jer su vrlo vješte i jednako precizne. U postupku izrade ovakvih lančića, prvi je korak u izradi zlatnog lanca rafiniranje zlata do željene čistoće. Ono se topi i miješa s drugim metalima kako bi se stvorila željena legura zlata. Nakon rafiniranja, zlato se izvlači u duge i tanke žice, a zatim strojevi režu žicu na male komadiće nazvane spojnice. Spojnice se zatim povezuju kako bi se oblikovao lanac. Ovaj postupak obično se izvodi ručno ili uz pomoć stroja za izradu lanaca. Nakon što su karike povezane, leme se zajedno kako bi se stvorila jaka i trajna veza. I napokon, završni korak u izradi zlatnog lančića je završna obrada. Lanac se polira i čisti kako bi dobio sjajnu i glatku površinu koju toliko volimo. Umijeće izrade zlatnih lančića otkrili su još Rimljani koji su to radili ručno. od tada se prenosilo i unapređivalo njihovo znanje sve do strojeva.

Vrste zlatnih lančića

Od davnih antičkih stoljeća, razvijali su se načini i tipovi nizanja karika stvarajući lančiće. Same karike i načini njihovog spajanja drugačiji su. Iz toga su nastali različiti tipovi lančića, a mi ćemo vam izložiti njih pet najpoznatijih i najučestalijih.

Pleteničasti oblik

Lanac u obliku pletenice je jedna od najpopularnijih vrsta zlatnih lanaca. Sastoji se od međusobno povezanih karika koje su ravne na površini i uvijene, što daje lancu spljošteni izgled. Lanci u obliku pletenice dostupni su u različitim širinama i veličinama, što ih čini svestranima i prikladnima i za muškarce i za žene. Solid Braid prekrasan je primjer oprezno vezenih pleteničastih karika.

Kockasti oblik

Ovakva vrsta lančića ima kockaste karike međusobno povezane kako bi stvorile lančić jasnih obrisa i rubova, a njegove su karike raspoređene na način da lančiću daju gladak i elegantan izgled. Uvijek su bili jako popularni i apsolutno posebni, a najčešće dolaze u manjim dimenzijama. Primjer ovakvog lančića jest Fox Longer lančić od bijelog zlata ili Epic Box zlatni lančić kvadratne strukture.

Oblik figara

Lanac u obliku figara ima uzorak od dvije ili tri kraće karike koje slijedi duža karika. Karike su obično ravne, što daje lancu jedinstvenu i atraktivnu teksturu. Zbog svoje ljepote i popularnosti veoma su učestali, a time i dolaze u puno varijacija i veličina, što je idealno za potragu savršenog.

Oblik užeta

Ovakvi se lančići izrađuju tehnikom koja, jednostavno rečeno, uključuje uvijanje puno malenih karika koje sve zajedno stvaraju uzorak sličan užetu. Gusto tkanje tih karika daje lancu čvrst i izdržljiv osjećaj. Upravo zbog toga ovakvi lančići su najčešće oni koji dolaze i u velikim, robusnijim veličinama jer su za to itekako pogodni, ali i u finim tankim veličinama kao Rope Thin zlatni lančić.

Zmijoliki oblik

Lanac u obliku zmije sastoji se od niza malih prstenova čvrsto povezanih tako da stvaraju fleksibilan i gladak lanac. Ovaj raspored karika daje lancu izgled zmije, pa odatle dolazi i takav naziv. Zlatni lančići tipa Snake zlatni lančić savršeni su za elegantan sjaj svakodnevice, ali idealni su za glamurozan sjaj večeri!

Kako odabrati savršeni lančić?

1.    Kvalitetan materijal

Čistoća zlata korištena u lancu ključan je faktor za razmatranje. Zlatni lančići dostupni su u različitim čistoćama, krećući se od 10kt do 24kt. Veće čistoće znače da je zlato čišće, ali također znači da će lanac biti mekši i podložniji oštećenjima. 24 karata je čisto zlato. najčešće lančići dolaze u 14-karatnom zlatu.


2.    Osobne mjere

 Jedan od ključnih faktora o tome hoće li vam neka duljina ili debljina lanca stajati jest duljina vašeg vrata. Ako imate kraći vrat, uvijek se preporučuju dulji lančići, jer bi ga kratki lančići mogli još više zatvoriti, a duži izdužiti. Također, oblik vašeg tijela je važan faktor što se tiče osobnih mjera. osobama sitnije građe više pristaju delikatniji i decentniji komadi lančića, a i općenito nakita.

3.    Duljina i širina lanca

Najvažniji elementi biranja lančića osim kvalitete su debljina i širina. One utječu na cjelokupan dojam. Jako dobro porazmislite o tome za koje odjevne kombinacije želite nositi lančić koji kupujete, kakve ste građe i, najvažnije, što se vama više sviđa. Ako pogodite duljinu i širinu lanca po svojoj mjeri, onda ste se riješili svih muka!

4.    Stil i težina lanca

Zlatni lanci dostupni su u različitim vrstama, uključujući lance u obliku pletenice, užeta, kocke, figara i zmije. Svaki stil ima jedinstven izgled i osjećaj, pa biste trebali odabrati stil koji odgovara vašem ukusu i stilu. Također pazite da lanac koji kupujete nije pretežak po vašem ukusu jer to zaista nije zabavno.

5.    Veličina privjeska

Ako planirate nositi privjesak na lancu, razmislite o veličini i težini privjeska. Teži privjesak može zahtijevati deblji i čvršći lanac kako bi ga podržao. Zato ako kupujete privjesak porazmislite u njegovoj težini i veličini, a kada kupujete lančić, obratite pažnju na njegovu čvrstoću i dužinu. I zapamtite, veliki privjesci nikako ne idu uz kratke lančiće, njih ipak rezervirajte za one srednje do duge dužine!

Pravilno čuvanje i održavanje zlatnih lančića

Ono zbog čega volimo zlato jest to što je apsolutno prekrasno, da, ali i zato što je izdržljivo. Svi imamo te zlatne komade u našim kolekcijama koji su uz nas već godinama, ili su pripadali i nekome od naših predaka. Međutim, čak ni zlatni nakit nije neuništiv i vječno sjajan. I ono treba njegovati i čistiti. Zato vam donosimo nekoliko savjeta kako da uspješno održavate svoje zlatne lančiće.

Ponajprije je važno napomenuti da izbjegavate kemikalije, sredstva za čišćenje, lakove za kosu i slično. Oni mogu jako oštetiti vaš nježni lančić. Što se tiče samog čišćenja, donosimo nekoliko koraka. Pomiješajte nekoliko kapi blagog deterdženta za suđe s toplom vodom. Potopite svoj zlatni lančić u mješavinu na nekoliko minuta. Pažljivo četkajte svoj zlatni lančić mekom četkicom za zube kako biste uklonili prljavštinu ili nečistoću. Zatim nježno i temeljito isperite svoj lančić toplom vodom. Ili ga pustite da se osuši sam, ili ga osušite jako mekom krpicom. Što se tiče čuvanja, čuvajte ga u mekoj kutijici za nakit obloženoj tkaninom. Također ga obavezno držite odvojenim od drugog nakita kako biste spriječili ogrebotine i zapetljavanje. Svako otpetljavanje lančića može ga oštetiti!

premium gold necklace on dark background scene photo

Nije čudno zašto je moda zlatnih lančića preživjela stoljeća i stoljeća. Kvalitetan zlatni lančić dragocjen je dodatak koji možete prenijeti kroz generacije. Uz pravilnu njegu i održavanje ovog dragocjenog komadića vaše kolekcije nakita, vaš zlatni lančić moći će zauvijek biti uz vas. Zato je važno da odaberete baš onaj pravi, kako biste mogli uživati u svakom trenutku nošenja lančića. Nadam se da vam je ovaj kratak vodič kroz zlatne lančiće pomogao da bolje razumijete različite vrste oblikovanja lančića, razliku u veličinama i pomoć pri održavanju njihova sjaja i dugovječnosti. Bez obzira na to za koji se stil, veličinu ili duljinu lančića odlučite, zlatni lančić idealan je tip nakita za apsolutno svaku prigodu. Od popodnevne šetnje, kave s prijateljima do večernjeg izlaska, lančić će uvijek savršeno nadopuniti svaku vašu kombinaciju i osjećaj, u to smo sigurni. Samo morate odabrati pravi, što neće biti tako težak zadatak kada prođete kroz sve savjete i smjernice koje smo za vas pripremili!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica oko odabira savršenog zlatnog lančića, utoliko se ne ustručavajte pomoć potražiti kod našeg stručnog i ljubaznog osoblja u jednoj od naših poslovnica Zlatarne Dodić.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.