Pri narudžbi iskoristite promo kod SPRING10 i ostvarite 10% popusta! Samo do 30.4.

Kako odabrati pravi nakit za dekolte haljine

Kako odabrati pravi nakit za dekolte haljine

Kada se radi o eleganciji i privlačnosti, malo stvari može nadmašiti dekolte haljinu. Ona otkriva jedan od najosjetljivijih dijelova ženskog tijela i ističe ženstvenost na najbolji mogući način. Međutim, kako bismo postigli savršen izgled s dekolte haljinom, ključno je odabrati pravi nakit koji će nadopuniti i istaknuti ovaj prekrasan izrez. Postoji nekoliko vrsta izreza, a svaki dekolte ima svoje karakteristike i zahtjeve, stoga je važno razumjeti kako odabrati pravi nakit koji će komplementirati vašu haljinu i naglasiti ljepotu vašeg dekoltea. Odabirom krivog nakita možete ugušiti svoju cjelokupnu kombinaciju, zato treba biti oprezan. Za svaki smo tip dekoltea izdvojili pravila koja iza njega slijede, a posebno za ogrlice koje su ovdje najviše na meti, a i najdelikatnije u ovom slučaju. Zato prođite kroz preporuke i upoznajte se s malim tajnama velike ljepote koju iza sebe kriju pomne i promišljene kombinacije!

woman in vlack dress with 14kt gold chain around her neck

Savršena ogrlica za savršeni tip lica

Oblik vašeg lica je jedan od najvažnijih faktora pri odabiru idealne dužine i tipa ogrlice. Ogrlica ima sposobnost istaknuti vaše najizraženije karakteristike i čak promijeniti način na koji ljudi percipiraju vaše lice. Da biste razumjeli oblik svog lica, razmislite o ovim tri široko korištenim tipovima lica. Prvo jednostavnim parametrima saznajte koji je vaš, ali ipak imajte na umu koliko je svako lice drugačije i da možda nećete u potpunosti pripadati u jednom od ovih triju tipova, zato gledajte približno, također uzmite u obzir još jedan važan faktor, a to je dužina vrata.

Lice u obliku srca

Ovaj je oblik lica poznat i kao V-oblik lica, a za njega će vam obično odgovarati kraće ogrlice duljine od razine ključne kosti. Odaberite kraću ogrlicu kako biste ublažili kutove i stvorili iluziju punoće, istovremeno izbalansirajući uže brade.

Lice ovalnog tipa i kružna lica

Ako je duljina i širina vašeg lica gotovo jednaka, sa zaobljenom čeljusti, imate okruglo lice. Ako je vaše lice malo duže od širine, nazvali bismo ga ovalnim oblikom lica. Za okruglo lice, trebali biste tražiti duže ogrlice kako biste izdužili lice. To pomaže stvaranju izgleda srca spuštanjem položaja očiju. Ako je vaše lice više ovalnog oblika, vjerojatno ćete primijetiti da imate prilično fleksibilnost u odabiru dužine ogrlice.

Lice u obliku kvadrata i pravokutnika

Ako su strane vašeg lica ravne, s blago naglašenom čeljusti i minimalnom zakrivljenošću, imate kvadratno lice. Zamislite Rihannu ili Angelinu Jolie. Kraći stilovi dobro funkcioniraju ovdje jer pomažu ublažiti kutove. Isprobajte ogrlice u stilu ovratnika i choker ogrlice, posebno ako želite istaknuti duži vrat.

Tipovi dekoltea i odgovarajući nakit za njih

Svaki posebni tip dekoltea zahtjeva posebni tip nakita, a osobito ogrlica i lančića. Zato smo vam izdvojili posebno savjete za ogrlice i posebno za ostali nakit za svaki tip dekoltea koji vas zanima! Međutim postoji i nekoliko stvari na koje morate paziti pri odabiru bilo kojeg nakita. Kada birate pravu ogrlicu za bilo koji izrez, svakako morate razmotriti i prigodu. Što je događaj svečaniji, to glamurozniji treba biti izbor nakita, ali ne zaboravite da to ne znači i raskošniji ili kičastiji! Također, razmislite o dobu dana. Večernji događaji također zahtijevaju više sjaja i glamura.

Haljina s golim ramenima ili tankim naramenicama

Ako nosite odjevnu kombinaciju s golim ramenima ili tankim naramenicama, svi stilovi ogrlica će se uklopiti uz vašu odjeću. Ako imate duži vrat i želite skrenuti pažnju s toga, kombinirajte s haljinom koju nosite puno kraće ogrlice koje će više zatvoriti vaš vrat. Ako želite izdužiti vrat, svakako morate nositi dužu ogrlicu. Za dodatni dojam možete staviti i ogrliku sa sjajnim privjeskom u boji kao što je Elite zlatna ogrlica s aventurinom, ali pod uvjetom da se slaže s vašom odjećom! Ovakve haljine dopuštaju puno igranja na području dekoltea jer ostavljaju puno prostora nakitu, zato se ne trebate posebno brinuti oko ovakvog tipa haljine.


Od naušnica koje pristaju uz haljine s golim ramenima ili tankim naramenicama možemo istaknuti jednostavnije naušnice koje nisu viseće, ali slobodno mogu biti raskošnije. S obzirom na to da ovakva haljina ističe vaša ramena i vrat, šteta je takav dojam upropastiti teškim naušnicama koje će napraviti suprotan učinak i opet sve zatvoriti kao da nosite dolčevitu. Dajte svojem vratuz i ramenima da dišu, a uz to ih mogu pratiti samo naušnice koje su ograničene na ušnu resicu!

Haljina s V-izrezom

Ako nosite odjeću s V-izrezom, vaš cilj je ponoviti stil izreza i usmjeriti pažnju prema dekolteu. Ali opet, ogrlica ne smije biti preteška ili glomazna, jer može lako gušiti izrez na haljini. Umjesto toga, odaberite ogrlicu koja se nešto ravno leži na vašem prsima i ima tanke lance umjesto debelih. Ponovno, predivna tanka ogrlica s privjeskom je savršen izbor. Pripazite da visi nekoliko centimetara iznad V-izreza ili središta vašeg dekoltea. Za to je savršen tip ogrlice kao što je Crystal Clear zlatna ogrlica. Još jedna predivna opcija su duže duple ogrlice koje su usmjerene u V-tipu, kao što je prekrasna Mystic Chain ogrlica od zlata sa cirkonom.
Uz ovakav dekolte definitivno predlažemo da uskladite i viseće, tanke i elegantne naušnice. Cijeli V-izrez haljine daje dojam izduženosti koji je uvijek prekrasan, i zato neka takav i ostane. Naušnice koje su dugačke i tanke, kao na primjer Pearl Dash zlatne naušnice s biserima, lako će pomoći V-izrezu da naglasi ono što treba i izduži vašu figuru jednom elegantnom, tankom notom.

Haljina s dekolteom srce-oblika

Izrez srčanog oblika na odjeći već je predivan sam po sebi, stoga odaberite jednostavniji nakit koji će ga nadopuniti. Za ovakav izrez treba vam kraća ogrlica ili ogrlica srednje duljine koja će dodatno istaknuti vaše ključne kosti! Ogrlica duljine kao što je, na primjer, White Clover Meadow, bit će vrlo laskava uz haljinu srcolikog dekoltea. Kao uvijek fantastičan izbor apsolutno uzmite u obzir i jednostavne, a opet glamurozne, a onda opet diskretne ogrlice debljeg tipa i bez privjeska kao što je apsolutno predivna Vibrant zlatna ogrlica ili Atlas ogrlica od bijelog zlata s dijamantima.
Što se tiče ostalog nakita koji ide uz ovakav tip dekoltea, sigurno i logično preporučujemo naušnice s motivom srca, jer srcoliki izrez je prekrasan i želimo da bude naglašen i vidljiv. Nije najčešći izbor i zato je uvijek poseban. S ovakvim naušnicama ne možete fulati, a hoćete li odabrati naušnice od žutog zlata, bijelog zlata, dijamanata, koralja ili nekog drugog materijala, vaš je izbog ovisan o cijeloj haljini i njezinoj boji.

Haljina s kvadratnim izrezom

Izrezi s kvadratnim oblikom nadopunjuju kutne privjeske, ali imajte na umu da odabir privjeska kvadratnog oblika s kvadratnim izrezom može biti previše. Dramatični privjesci mogu biti laskavi. Raskošni biteljski nakit izgleda posebno impresivno uz kvadratni izrez! On je dostojantven i visok, zato se ne ustručavajte u sločaju ovakvoga tipa dekoltea posegnuti za raskošnijim, glamuroznim komadima nakita, kao što je prekrasna i apsolutno bogata Elite zlatna ogrlica sa zelenim aventurinom.
Možda ćete zaključiti da je ogrlica i premalo za ovakav izrez, tada je sasvim poželjno da odaberete odgovarajuće raskošne naušnice i narukvicu koje idu u paru s ogrlicom. Zapamtite da za dekolte s kvadratnim izrezom nikako ne smijete zaboraviti ogrlicu, a ostali nakit je samo predivan dodatak! 

Haljine s posebnim i asimetričnim izrezima

Ogrlice

Asimetrični izrezi su zabavni i najbolje se stiliziraju s kraćom ogrlicom s malo sjaja! Iluzijski izrezi su stil za sebe, pa umjesto da odaberete ogrlicu, ukrasite zapešća prekrasnim narukvicama ili odaberite upadljive naušnice! Budite oprezni da odaberete jedno ili drugo, ali ne oboje, jer inače riskirate izgledati više kao kostim nego stilski! Ovaj je tip ipak najslobodniji, i zato ste uglavnom prepušteni sami sebi da uz sve naše opće savjete vezane za kombiniranje nakita s odjećom najbolje moguće procjenite što želite naglasiti, a što ne. Kao i što će ugušiti haljinu, a što ne, koji će nakit kako utjecati na kombinaciju, i slično.

Ovdje pročitajte Pet savjeta kako najbolje kombinirati nakit s odjećom.

woman in white dress with 14kt gold chain around her neck

Svaka haljina donosi svoje posebnosti. Svaki je tip izreza, odnosno dekoltea, iako spadaju u istu kategoriju, potpuno drugačiji i ima svoja pravila. Ali samo promišljenim odabirom nakita može postići ono za što je namijenjen. A to je, naravno, vrhunska ljepota, elegancija, glamuroznost, ili pak nonšalantnost i opuštenost. Osim haljine, jasno je da i oblik vašega lica i duljina vrata uvelike imaju utjecaj na izbor nakita za kojim se trebate voditi. Zato si dajte vremena, duboko udahnite, i sabrano promislite o tome što danas želite reći svijetu svojom prekrasnom kombinacijom! Nadamo se da će vam naši savjeti i preporuke u tome pomoći i da ćete pronaći sve odgovore koje ste tražili!

Ukoliko imate još bilo kakvih nedoumica koje se tiču usklađivanja vaših odjevnih kombinacija, odnosno traženja odgovarajućeg nakita, utoliko se nemojte ustručavati za to potražiti pomoć od našeg stručnog i ljubaznog osoblja u jednoj od naših poslovnica Zlatarne Dodić.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.