Pri narudžbi iskoristite promo kod SPRING10 i ostvarite 10% popusta! Samo do 30.4.

Kako pravilno izmjeriti veličinu ogrlice?

Kako pravilno izmjeriti veličinu ogrlice?

Ogrlice i lančići jedni su od najčešćih komada nakita koje uopće nosimo. Jednostavno ih obožavamo i zato su nošeni kroz cijelu povijest. Međutim, potrebno je da znate kako pravilno odrediti veličinu ogrlice ili lančića. Uglavnom se osvrćemo na to da biramo ogrlice po njihovom stilu, a vrlo često zanemarujemo njihovu duljinu koja itekako igra ulogu u dojmu outfita. Ako dobro odredite veličinu i dužinu, onda će na vama ogrlica pristajati sjajno i uklapati se u vašu kombinaciju. Zato ćemo vam u nekoliko jednostavnih koraka predstaviti najbolje načine kako izmjeriti ogrlicu i lančić, kako biste bili sigurni da će vam pristajati savršeno i da ćete se u njoj osjećati najugodnije dosad! 

Ruka koja drži razne lančiće različitih veličina i dizajna.

Kako pravilno izmjeriti veličinu ogrlice ili lančića?

Ono što se vrlo često događa jest to da ogrlice i lančiće kupujemo, kako se kaže, na slijepo. Odnosno, kupujemo ih razmatrajući stil i potpuno zanemarujemo njihovu duljinu, koja je itekako izuzetno važan aspekt ogrlice. duljina može promijeniti apsolutno cijeli izgled i dojam, bez obrzira na to kakav ste stil odabrali. Nije svaka dužina za dekolte različitih vrsta jednako odgovarajuća i zato je jako važno na taj aspekt pripaziti. Kada kupujete ogrlice i lančiće, obavezno zamolite da vam se pokaže cijelom duljinom, a u najboljem slučaju je isprobajte odmah u dućanu. ako kupujete preko interneta, onda morate izmjeriti duljinu i veličinu koju želite kod kuće, a za pravilno i jednostavno mjerenje pomoći ćemo vam u nekoliko jednostavnih koraka.

Ponajprije je važno napomenuti da je mjerenje veličine ogrlice ili lančića stvarno jako jednostavno. Slijedeći ove kratke korake kako biste odredili odgovarajuću dužinu ogrlice, sigurni smo da ćete pronaći odgovarajuću koja će zadovoljiti sve vaše potrebe. Treba vam samo jedna mjerna traka, a ako je nemate onda će poslužiti konac i ravnalo! Prvo, iskoristite fleksibilnu traku za mjerenje kakva se najčešće nađe u kutijicama za šivanje, krojenje i mjerenje tkanine, u slučaju da je ne posjedujete objasnit ćemo vam u sljedećem odlomku kako mjerenje napraviti s ravnalom i koncem. Drugo, odlučite kakvu uopće zlatnu ogrlicu želite, koje ga bude stila i vrste te koja bi vam idealna veličina odgovarala. Sve ovisi o tome, možda želite kraću ogrlicu koja leži blizu vrata ili dužu koja visi niže? Najčešće duljine nakita kao što su ogrlice za žene kreću se od onih koje potpuno prijanjaju visoko uz vrat do onih koje se protežu do ispod ključne kosti. Treće, izmjerite trakom za mjerenje područje oko vrata na kojem će stajati ogrlica. Ako niste sigurni u željenu duljinu, uzmite mjeru traku i omotajte je oko vrata. Položite je na onu dužinu kako ste zamislili da bi vam ogrlica trebala stajati i držite krajeve zajedno i zabilježite mjerenje veličine ogrlice. To je važno jer kada kupujete ogrlicu ili zlatni lančić, svaki ima svoju duljinu koja je vrlo jasna i možete tražiti točno ono što želite. I to je sve, vrlo jednostavno, najteži je dio odlučiti koju dužinu ogrlice trebate, u čemu ćemo vam također pomoći!


Ako nemate fleksibilnu mjeru traku, ponovite prethodno opisane korake koristeći konac, a zatim izmjerite duljinu konca pomoću ravnala. Slijedeći ove korake, trebali biste moći odrediti odgovarajuću veličinu ogrlice prema vašim potrebama. Zapamtite da osobne preferencije i stil igraju značajnu ulogu, stoga slobodno prilagodite mjerenja kako biste postigli željeni izgled.

 Dvije zlatne ogrlice s prekrasnim privjescima u obliku djeteline, savršene za dodavanje elegancije i stila svakoj odjeći.

Ogrlica ili lančić s privjeskom

Ako razmišljate o dodavanju privjeska na svoju ogrlicu ili lančić, uzmite to u obzir kod mjerenja i odabira odgovarajuće dužine. Ako je privjesak veći i teži, znatno će produžiti izgled vaše ogrlice i zato je u tom slučaju možda bolje da odaberete kraći lančić no što ste prethodno namjeravali. Ako je privjesak zaista malen, onda ne bi trebao igrati nikakve veće uloge u vašem mjerenju duljine. 

Širina karike lančića

Još jedna stvar koja se mjeri kod odabira zlatnih lančića jest veličina njihovih karika. Karika je sastavni dio lančića i ujedno njegova spojnica. Lančići nastaju nizanjem i povezivanjem karika koje mogu biti različitih vrsta i oblika. Mogu se nizati spiralno i tvoriti spiralne zlatne lančiće, mogu biti kockasti i tvoriti punije lančiće koje apsolutno obožavamo zbog njihove punine, kao što je Fox Longer zlatni lančić od bijeloga zlata. Mogu biti nizani na način i da tvore izgled lanca s jednostavnije oblikovanim karikama, kao što je slučaj u Radiant Chain zlatnog lančića, i slično. Stoga, važne su i veličine karika od kojih su sačinjeni, o njima ovisi debljina lančića, a njihove širine uglavnom variraju od pola centimetra do onih većih od preko jednog centimetra. Uglavnom se lančići ne traže po širini karike već odokativno vidite koju širinu želite, ali ona se itekako također mjeri. 

Dvije zlatne ogrlice na bež pozadini

Kako odabrati pravu dužinu ogrlice za outfit?

Da imate tri iste ogrlice ili lančića, a da su različitih veličina, ne bi nikako bilo svejedno koju ćete staviti na koji outfit! Kada nosite majicu ili vestu koja je zatvorena do vrata, dužina ogrlice zapravo i nije toliko važna već samo ovisi o tome kakav stil želite na sebe nabaciti, ali takav će outfit izgledati dobro i s kratkom i sa srednjom i sa dugom veličinom ogrlice. Sve postaje malo složenije kada nosite dekolte. Postoje određena pravila kada govorimo o odabiru nakita uz dekolte. Svaki je dekolte drugačiji i ne stoji svaka veličina na svaki tip dekoltea. Zato ćemo vam ukratko predstaviti najčešće tipove dekoltea i smjernice koju veličinu ogrlice staviti na koji!

V-izrez dekolte

Najčešći je definitivno dekolte s V-izrezom. To znači da oblik dekoltea podsjeća na slovo V, kako ide niže tako se skuplja u špic. Najvažnije zapamtiti ovdje jest to da će ogrlice koje usmjeravaju pažnju prema tom krajnjem špicu dekoltea biti zasigurno najbolji izbor. Takve ogrlice pratit će formu dekoltea i naglasiti ga te dovesti u savršen sklad. Zato su duže ogrlice u ovom tipu najprikladnije, jer bi kratke ogrlice samo kušile ovaj izrez spajajući ramena. Preporučamo da kod V-izreza nadodate i zlatni privjesak koji će dobro pratiti izrez, po mogućnosti ne prevelik ili masivan, nego kao Whole Heart privjesak od bijelog zlata s cirkonom i motivom srca. A uvijek predivan sklad ovakvim dekolteima može donijeti motiv križa na privjescima zbog svoje forme. Za ovaj su tip dekoltea preporučljivi duži zlatni lančići, kao Opulent Chain lančić od bijelog zlata ili Drum Long zlatni lančić.

Tanke ili bez naramenica

Ono u čemu se najviše i ključno razlikuje tip dekoltea bez naramenica ili s jako tankim naramenicama od prethodnog tipa dekltea s V-izrezom jest to da su u ovom tipu itekako preporučljive ogrlice koje su kratne. Dolaze u obzir ogrlice i lančići koji su ili iznad ključne kosti ili one koje potpuno prijanjaju uz vrat. Takva dužina ne može ugušiti ovaj dekolte nikako, jedino što ga može ugušiti jest, ovaj put, predugačka ogrlica! Uvijek se možete odlučiti i za jednostavan zlatni lančić kao što je Baby Link lančić od bijeloga zlata ili Wheat Chain Lovely zlatni lančić. Ono što nikako nije preporučljivo kod kratkih lančića za dekoltee bez naramenica ili s tankim naramenicama jest da privjesci nikako nisu preporučljivi i u ovim kombinacijama uglavnom izgledaju samo nespretno ili zagušljivo.

Kvadratni izrez dekoltea

I posljednji od najčešćih i naj izglednom specifičnijih oblika i vrsta dekoltea jest vječni dekolte kvadratnoga izreza. Prekrasan dekolte čest i u visokoj modi donosi i treću preferenciju veličine zlatnih ogrlica i lančića koje se na njih nose. Ovoj vrsti dekoltea definitivno najviše laska srednja veličina. U obzir, dapače, dolaze i zlatni privjesci koji mogu biti i manjih i većih veličina. Oni mogu prekrasno nadopunjavati kvadratni dekolte, a preferiramo kad su kružnijih oblika kao Miraculous Mary Oval privjesak od bijeloga zlata ili jednostavniji Chic Bar Small zlatni privjesak s dodatkom cirkona koji se može i gravirati! Savršeni su lančići oni srednjih veličina, kao što su Radiant Chain i Box Chain Loop zlatni lančići koji su apsolutno prekrasni i bez privjesaka. 

Žena koja nosi prekrasnu ogrlicu i prstenje od zelenog kamena malahita, dodajući dašak elegancije svojoj odjeći.

Zaključak

Naravno da kao prvo i osnovno birate nakit, pa tako i ogrlice, prema tome kojega su tipa i stila, sviđaju li vam se i odgovaraju li vašim outfitima te kako će se u njih stilski uklopiti. Međutim, jeste li se ikada zapisati o tome kako će se njihova veličina uklopiti u vaš outfit? Veličina lančića i ogrlica iznimno je bitna. Često je upravo veličina ta zbog koje ovaj komad nakita može odudarati od odabrane modne kombinacije iu narušavati vaš outfit. Zato je važno da dobro razmislite o tome koja veličina ogrlice ili lančića savršeno pristaje vašem outfitu, je li to kraća, duža ili srednja te nosite li dekolte ili ne. Zato je važno da prije kupnje ogrlica znate kod kuće izmjeriti veličinu ogrlice kakva vam treba! Uz nekoliko predstavljenih jednostavnih koraka za lagano mjerenje savršene veličine, dali smo vam i kratak vodič kroz tipove dekoltea i veličine ogrlica i privjesaka koji uz njih idu, jer su u ovoj priči dekoltei definitivno naj zahtjevniji! SA osim smjernicama sigurni smo da ćete pronaći odgovarajuće veličine ogrlica kako biste stvorili svoje savršene outfite!
 
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja i nedoumica oko mjerenja i odabira savršene veličine ogrlica, utoliko se ne ustručavajte pomoć potražiti kod našeg stručnog i ljubaznog osoblja u jednoj od naših poslovnica Zlatarne Dodić.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.