BESPLATNA DOSTAVA za sve narudžbe iznad 200€!

Male tajne savršenih modnih kombinacija

Male tajne savršenih modnih kombinacija

Kada dođemo do pitanja upotpunjavanja modnih kombinacija, u jedno smo apsolutno sigurni. Nakit je neizostavan dodatak svakoj. Nakit ima moć podići odjevnu kombinaciju i dodati osobnost svakom stilu. Međutim, ponekad je izazov pronaći prave komade koji će se međusobno usklađivati na savršen način. Postoji nekoliko pravila koja se tiču usklađivanja nakita kako međusobno, tako i s odjevnim predmetima koje odaberemo. Zato vam prilažemo nekoliko pravila i savjeta koji će vam pomoći u tome da vaš izgled bude upotpunjen i da zaista zasja. Nakit, iako je manji i nije nužan kao odjeća, ipak je mala tajna jer shvaćamo da je u kombinaciji tako važan da ga ne bismo ni trebali zvati dodatkom. Svaka modna kombinacija u kojoj je nakit pametno i probrano odabran dobiva veći značaj i postaje nezamisliva bez njega!

gold jewelry rings on white surface

Zašto je nakit poseban dodatak

Kroz povijest, nakit nije bio samo modni dodatak nego i simbol društvenog statusa, moći i bogatstva. Danas nakit predstavlja način za izražavanje individualnosti i osobnosti te je postao sastavni dio ženske i muške mode. Puno je razloga zašto je nakit danas to što je, a spomenut ćemo samo neke od njih.
Ponajprije, nakit može naglasiti ili izraziti osobnost i stil. Svaki komad nakita ima svoj karakter i izražava različite osobnosti. Može biti i simbol vaše diskretnosti ili naglašavatelj elegancije, a može i biti pokazatelj jakog karaktera ili temperamenta. Drugo, nakit je često nositelj važnih simbolika koje uključuju različita značenja i emocije. Prsten, na primjer, može biti simbol ljubavi i braka, a privjesak sa sakralnim motivom simbol vjere i duhovnosti. Osim toga, nakit može biti i poklon koji predstavlja nezaboravne trenutke i koji se često nasljeđuje kroz generacije što mu daje veliku sentimentalnu vrijednost. Nadalje, nakit je važan dio kulturnog nasljeđa. Različite kulture imaju svoje karakteristične komade nakita koji su povezani s tradicijom i običajima, a svaki segment kulture jako je važan faktor nacionalnog identiteta i povezivanja s našim precima.
Konačno, nakit osvjetljuje izgled svake modne kombinacije. Danas je s razlogom postalo već nezamislivo izaći iz kuće bez ijednog komada nakita na sebi ili se bez njega osjećati tip-top. Coco Chanel nije bez veze rekla da mala crna haljinica može sve spasiti. Naravno da može, ako imate za nju odgovarajući nakit! To kažemo mi, a sigurni smo da bi se i Coco složila u tome da odgovarajući nakit podiže svaki izgled i daje mu jedinstvenu osobnost. 

gold jewelry bracelet on white blouse

Pet savjeta za usklađivanje nakita s odjećom

Ni jedan nakit ne ide uz sve, to je istina koju prvu moramo prihvatiti. Odabir odjeće i obuće važan je za stvaranje savršenog osobnog stila, a nakit je presudan. Uvijek kao onaj blistavi komadić osobnosti naglašava identitet i daje mu onaj tračak važnosti koji zaslužuje - zato je važno prvo ispitati sebe, svoj karakter i svoj stil.

1. Složenost i jednostavnost stila

Ako je vaša odjevna kombinacija jednostavna i minimalistička i želite da takva ostane, odaberite nakit koji će je nadopuniti, poput tanke ogrlice, diskretnih naušnica ili elegantnog prstena. Ako želite postići efektan izgled, birajte nakit koji će privući pažnju, poput raskošnije ogrlice ili velikih naušnica. Naravno, za efektan i jak doživljaj ništa nije bolje od nakita s dragim kamenjem kao što su dijamantne naušnice, ili još bolje komplet naušnica i ogrlice od kombinacije dijamanata i rubina čija efektnost leži na sjaju dijamanata i prekrasnoj crvenoj boji rubina.

2. Kombinacija boje

Uskladite boje nakita s bojama odjeće koju nosite. Ako vaša odjevna kombinacija ima naglašene boje, birajte nakit u neutralnim bojama poput srebra ili zlata, kako ne bi odvukao pažnju od odjeće, već naprotiv, dodao dozu diskretnosti i finoće. Ako je vaša odjevna kombinacija jednobojna, odaberite nakit u boji koji će istaknuti tu boju, poput zelenih smaragda na Pine naušnicama ili Pine Adoration smaragdnom prstenu. Usklađivanje boje najjasnija je odrednica koja je očito važna u stvaranju skladne i elegantne kombinacije.

3. Staromodnost i modernost stila

Da, kombinacija vintage i modernog može biti i pomamna i pomodna, međutim lako je od nje napraviti samo zbunjujući dojam koji ne uspije dosljedno prenijeti ono što ste htjeli takvim izborom. U takvom slučaju treba biti oprezan i izabirati jednostavnije komade bilo modernog bilo staromodnog nakita sa suprotnom kombinacijom odjeće. U slučaju dosljednosti odabira jednog tipa, predlažemo da ako se odaberete za moderni stil odjeće da ga nakit u tome prati svojim minimalizmom poput jednostavnijih, ali i bezvremenskih zlatnih ogrlica. Ako se odlučujete za vintage stil svakako predlažemo da razmislite o odabiru hrvatskog tradicijskog nakita koji definitivno može naglasiti ono što ste svojim stilom željeli pokazati.

4. Veličina nakita

Što se tiče veličine nakita, savjet je vrlo konkretan i jednostavan - uskladite veličinu nakita s veličinom odjeće. Ako je vaša odjeća slojevita ili ima uzorke, birajte manji nakit koji neće biti prenaglašen. Veći ili raskošniji nakit u ovom slučaju nije kompatibilan i odjevna kombinacija bi mogla biti više nered nego elegancija. S druge strane, ako je vaša odjeća jednostavna i minimalistička, odaberite veći i složeniji nakit koji će nadopuniti vaš izgled. Kao što smo već spomenuli malu crnu haljinicu Coco Chanel, tako ponavljamo da odgovarajući nakit može podići bilo koji jednostavni odabir odjeće i apsolutno upotpuniti i pojačati dojam.

5. Posebna prigoda

Razmislite o prigodi na kojoj nosite nakit. Ako je prigoda formalna ili svečana, birajte nakit koji je elegantan i suptilan, poput bisernih naušnica i jednostavnijih zlatnih narukvica. Izbjegavajte napadni i veliki nakit koji lako može iz elegancije preći u neukus što se tiče prirode ovakvih događaja. Ako je prigoda casual ili neformalna, možete se poigrati s nakitom i nositi nešto efektnije komade jačih i upečatljivijih boja.

Top 3 pravila za ispravno nošenje nakita

Univerzalna pravila postoje i zato dodatno prilažemo pravila za apsolutno svako nošenje nakita. Bez obzira na to koji je dan, za što se spremamo, koje je nakit boje i na koju prigodu idemo, određena uputstva se moraju slijediti kako bi nakit ostao ponajprije očuvan, a zatim i savršen dio modne kombinacije za koju ste se odlučili.

Nakit stavljamo zadnji

Prvo sve, a onda tek nakit. Uvijek ga stavljajte tek nakon što ste se obukli. To će spriječiti da se nakit zapetlja ili ošteti prilikom odijevanja. Pod sve mislimo i na preparate kao što su lakovi za kosu, kreme, šminka i parfemi. Ne reagiraju svi materijali dobro na preparate i zato ih uvijek treba čuvati. Kod ove smjernice posebno pripazite na bisere, koji su posebno osjetljivi i nježni. 

Nikada stavljati previše nakita

Važno je znati kako biti umjeren u svemu, pa tako i u nošenju nakita. Previše nakita odjednom može djelovati neukusno i prenapadno, što se može suprotstaviti željenom estetskom dojmu. Ako to nije dovoljno, važno je napomenuti i da previše nakita može izazvati trenje jednog komada nakita o drugi, što može dovesti do oštećenja. Kada birate nakit, razmislite o jednostavnosti i eleganciji. Ukoliko želite naglasiti prekrasnu ogrlicu sa sedefom, utoliko će vam biti dovoljne zlatne naušnice. S druge strane, ukoliko imate bogatije naušnice, odaberite jednostavan prsten ili zlatnu narukvicu. Dakle, svakako predlažemo da se držite umjerenosti i izbjegnete pretjerani modni stil. Međutim, to ne isključuje novi modni stil - layering. To je nošenje više komada nakita na istom mjestu, u slojevima, ali također prati smjernice kako bi se takav stil dobro prenio i kako ne bi prešao i "previše i pretjerano". Više o trendu layeringa pročitajte u blogu o layeringu.

Nakit uvijek usklađivati s odjećom

Sam po sebi, nakit može biti apsolutno prekrasan i dojmljiv, međutim on nikada ne ide sam. I najljepši komad nakita može razočarati ako ga ne uskladimo dobro s odjećom i ostalim modnim dodacima. Zato je naša preporuka da slijedite naših 5 savjeta i smjernica za usklađivanje nakita s odjećom. Prvo, budite dosljedni u odabiru koji se tiče složenosti i jednostavnosti stila. Drugo, posebno obratite pozornost na boje koje kombinirate kako jedna drugu ne bi ugušile ili jednostavno odbijale. Treće, ovisno o modernosti ili staromodnosti stila uskladite nakit tako da ispuni stil za koji ste se odlučili. Četvrto, uskladite veličinu nakita s veličinom odjeće. Peto, obratite pozornost na prigodu za koju se spremate i prilagodite joj nakit.

Pročitajte koje su to Zlatne ogrlice za posebne prigode.

gold jewelry angel bracelet on hand

Za stvaranje dobrog stila i koherentnog izgleda, usklađivanje nakita s odjećom nužno je i zato ih zovemo malim tajnama savršenih modnih kombinacija. Neka nakit koji odaberete naglašava vašu osobnost i individualnost, ali u isto vrijeme dosljedno prati vaš preostali modni izbor. Potrebno je samo malo truda, kreativnosti i samopouzdanja kako biste stvorili savršene modne kombinacije koje će vam donijeti osjećaj zadovoljstva i samopouzdanja u svakoj prilici.  Nakit može popraviti sve ako mu za to damo priliku i izaberemo pravi!
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja o svom izboru nakita, utoliko se za to ne ustručavajte pitati naše stručno i ljubazno osoblje u jednoj od naših poslovnica Zlatarne Dodić.

Pogledajte nakit

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.