BESPLATNA DOSTAVA za sve narudžbe iznad 200€!

Sat ili nakit – Koji poklon odabrati za krizmu?

Sat ili nakit – Što kupiti kao poklon za krizmu?

Krizma ili sveta potvrda, zajedno s krštenjem i prvom pričesti, jedan je od sakramenata kršćanske inicijacije. Prima zadnji među njima, u već tinejdžerskim godinama života, te se smatra da krizmanici njime postaju zreli i punoljetni članovi Crkve. Sakramenti su u narodu uvijek popraćeni manjim ili većim slavljima u kojima se okuplja obitelj, rodbina i bliži prijatelji. Za krizmu bismo mogli reći da u tome ne zaostaje, štoviše, zrelija dob krizmanika, u odnosu na onu kada se krstio i primao svetu pričest, itekako je povod za lijepo slavlje, a time i za poklone. U skladu sa duhovnim značenjem potvrde i dobi krizmanika biraju se i pokloni, često oni praktične namjene, a ujedno i veće vrijednosti. Satovi i nakit zato su omiljene vrste poklona za tu prigodu, i mnogima je ponekad teško odlučiti za što se u konačnici odlučiti. U ovome članku pokušat ćemo vam olakšati odabir!
Žena koja drži zlatnu ogrlicu s okruglim privjeskom sveca, smiješi se.

Sat kao poklon za krizmu

Satovi su jedan od omiljenih poklona za razne vrste prigoda: romantične, rođendanske te školska i karijerna postignuća. Samo značenje sata upućuje na važnost vremena, odnosno pokazuje nam koliko još za nešto imamo vremena i trebamo li se požuriti. Zbog toga je često i omiljen modni dodatak praktične namjene odraslih i zaposlenih. Upravo te značajke sata mogu nam biti na umu pri odabiru poklona za osobu koja već polako istupa iz svojih dječjih godina. Sakrament svete potvrde prima se na kraju osnovne/početku srednje škole. Upravo je to razdoblje kada tinejdžer, iako još zapravo dijete, teži da to što prije više ne bude. Sat, kao simbol odraslosti i zaposlenosti, zato je jedan od poklona kojemu bi se krizmanik ili krizmanica itekako mogli obradovati. Osim toga, ne valja zaboraviti i praktičnu namjenu sata. Naime, sat je vrlo koristan učenicima za vrijeme pisanja školskih ispita kada je svaka minuta do završetka važna. 

Možemo stoga izdvojiti tri razloga zašto je sat dobar izbor poklona za krizmu: 

  • izvrstan je modni dodatak i za djevojku i za mladića
  • ima praktičnu namjenu
  • ovisno o odabiru marke i modela, može biti skupocjen i vrijedan poklon

Prekrasna zlatna ogrlica s okruglim privjeskom, savršena za dodavanje daška elegancije svakoj odjeći.

Nakit kao poklon za krizmu

Unatoč prednostima sata kao poklona, možda vas to ipak nije potpuno uvjerilo da je on zaista idealan poklon za vašega/u krizmanika/icu. Moguće je da je jedan od razloga to što znate da tamo ipak ima nešto bolje ili vrjednije, što bi ih isto tako, ili još više, obradovalo. To nikako ne čudi jer, kada je riječ o darivanju za posebne prigode, nakit od davnina pa sve do danas drži prvenstvo. Sakramenti u tome nisu iznimka, štoviše, nakit je i dalje najpopularnija vrsta poklona za prigode duhovnoga značaja, a to se ponajprije odnosi na zlatni nakit. U nastavku vam donosimo 5 glavnih razloga zašto je zlatni nakit idealan poklon za sakrament svete potvrde.

Vrijednost i kvaliteta

Onome tko nam je važan u posebnoj prigodi zasigurno želimo pokloniti nešto vrijedno i kvalitetno. Upravo se zato poklanja zlato. Njegova neupitna vrijednost razlog je zašto je omiljeno pri darivanju. Darovati nešto vrijedno neizravno govori osobi kojoj se daruje koliko nam je vrijedna i koliko ju cijenimo. Jedna od glavnih prednosti zlata jest da ono na vrijednosti ne gubi, dapače s vremenom dobiva. Ako krizmaniku poklonite zlatni nakit, možete biti sigurni da će on imati jednaku ili istu vrijednost i godinama kasnije. To znači da, čak i ako u odrasloj dobi ne bude želio nositi taj konkretni komad nakita, bez problema će ga moći unovčiti ili zamijeniti za neki po svojoj želji.

Dugotrajnost/uspomene

Budući da je vrijedan i kvalitetan, zlatni je nakit i iznimno dugotrajan. Mnogo zlatnih poklona primili smo kao djeca, i tada se možda i nismo na njih posebno osvrtali, no onda smo jednoga dana u kutiji s nakitom pronašli taj jedan komad koji nam je poklonio netko blizak i značajan. Ljepota je zlatnoga nakita upravo u tome. On ne nosi samo novčanu nego i sentimentalnu vrijednost. Pronaći ili nositi komad nakita koji nam je netko darovao znači uvijek imati sjećanje na tu osobu i prigodu u kojoj smo poklon primili.

Duhovni značaj

Sakramenti su prigode koje imaju neupitan duhovni značaj i zato su vrlo važne i dragocjene za praktične kršćane. U tim prilikama uvijek nastojimo pokloniti nešto što će biti u skladu s tim vjerskim značenjem, odnosno predmete koji nose kršćanske simbole ili su vjerske namjene. I tu se zlatni nakit pokazao kao nepogrešiv izbor, s obzirom na to da se među nakitom mogu naći predivni modeli s vjerskim motivima koji, kao poklon, savršeno odgovaraju vjerskim prigodama. Najpopularniji su izbor zlatne krunice ili narukvice u obliku krunice te privjesci s vjerskim motivima poput križa ili medaljice.

Tradicija

Kada biramo poklon za određenu prigodu, svakako ne bismo trebali izostaviti ni tradicijski aspekt. Tradicija je ono što nas kulturalno određuje, ali i pomaže nam slijediti određene smjernice o onome što se u narodu smatra poželjnim i dobrodošlim. Zlatni nakit svi volimo primiti i rijeko će se ili nikad dogoditi da netko bude razočaran što mu je poklonjen nakit. Čak i ako u ranijim godinama, dok smo djeca, ne shvaćamo toliko vrijednost i ljepotu nakita, onda svakako toga postanemo svjesni u zrelijim godinama. U tome smislu zlatni nakit kao poklon bez sumnje je odličan izbor poklona.

Modni dodatak

Iako zadnji, nije nimalo manje važan modni aspekt zlatnoga nakita. Djevojčice se već od najranije dobi vole ukrašavati po uzoru na svoje majke. Krajem osnovne škole, zajedno s počecima šminkanja, više pažnje počinju pridavati i nakitu kao modnome dodatku. Krizma kao prigoda savršena je stoga za darivanje nakita, koji će sigurno obradovati većinu djevojaka. U tome ni mladići nisu iznimka, no možda će pri odabiru idealnoga komada muškog nakita biti potrebno malo više probirljivosti.

Dvije sjajne zlatne narukvice koje leže na stolu, spremne za nošenje i dodaju dašak elegancije svakoj odjeći.

Koji zlatni nakit odabrati kao poklon za krizmu?

Ako ste vašem krizmaniku ili krizmanici odlučili darovati zlatni nakit, niste pogriješili! Međutim, odabir savršenoga komada nakita može vam biti izazov jer često ne prođe bez određenih dvojbi. Zato ćemo vam izdvojiti nekoliko konkretnih primjera nakita koji će biti idealan izbor poklona za krizmu.

Zlatna krunica

Krunica je najpoznatiji katolički nabožni predmet kojim se vjernici koriste moleći krunicu. Ako želite pokloniti nešto klasično, dugotrajno, vrijedno i istaknute vjerske simbolike, zlatna krunica odličan je izbor. Prednost krunice jest i to što se može pokloniti neovisno o spolu jer će biti predivna i vrijedna uspomena i za djevojku i za mladića. U Zlatarni Dodić u ponudi imamo model zlatne krunice i u plavoj boji, koji će biti prikladan odabir za krizmanika.

Zlatna narukvica ili ogrlica u obliku krunice

Narukvica ili ogrlica u obliku krunice modna su alternativa klasičnoj krunici koju će krizmanica uvijek moći nositi kao predivan estetski, modni dodatak. Tu se izdvajaju modeli zlatnih narukvica izrađeni od zrnaca krunice s privjeskom križa i medaljice. Osim što su upečatljivi i estetski jedinstveni, nose duhovnu simboliku, te se mogu dati i posvetiti i blagosloviti. Jednako dobar izbor za krizmanicu može biti i modna ogrlica s bočno položenim privjeskom križa, a bez zrnaca krunice. 

Ogrlica s motivom križa

Još jedan sjajan odabir poklona za djevojku krizmanicu jest elegantna, ženstvena ogrlica s motivom križa. Uz to što je prikladna kao poklon zbog vjerskog motiva, možete biti sigurni da će zbog svoje kvalitete i estetike još godinama poslije djevojci služiti kao divan modni dodatak za svečane prilike. Malo svakodnevnija alternativa takvoj ogrlici jest, primjerice, decentna ogrlica s bočno položenim križem koju će posebno rado i često nositi djevojke koje žele na taj način očitovati svoju vjeru.

Lančić s vjerskim privjeskom

Lančić s vjerskim privjeskom, kao što je križ, ponovno će biti odličan odabir poklona i za mladića i djevojčicu. Ako ga kupujete krizmaniku, preporučamo odabir malo većih i debljih privjesaka koji će biti prikladni za nošenje i u zrelijim godinama. Ako ga pak birate za djevojku, posebno divan i elegantan izbor bit će lančić s medaljicom s likom sveca. U Zlatarni Dodić u ponudi imamo medaljice s likovima nekoliko svetaca. Najpopularnije su medaljice s likom Djevice Marije, no iza njih odmah slijede one s likom sv. Josipa i sv. Antuna koji slove kao omiljeni zaštitnici i zagovornici u našoj katoličkoj tradiciji. 

Još neke ideje o nakitu s motivima za vjerske prigode možete pronaći i u našem članku o top 10 poklona sa sakralnim motivima, koji će vas dodatno inspirirati.

Personalizirani nakit 

Nakit s ugraviranim imenom onoga koga se daruje uvijek je odlična ideja, bez obzira na prigodu. Primjerice, na narukvice ili ogrlice s pločicom može se ugravirati ime krizmanice, datum ili kratka poruka vjerskoga sadržaja. Takav poklon označavat će trajnu uspomenu na taj dan i bit će predivan dio svake kolekcije nakita. U Zlatarni Dodić nudimo i besplatnu gravuru nakita uz jedan od triju predloženih fontova.

Elegantne hrvatske tradicionalne zlatne naušnice dubrovačke peružine složenog dizajna, idealne za sofisticiran i otmjen izgled.

Zaključak

Sat i nakit zaista su oboje divan izbor poklona povodom svete potvrde. Oboje će svojom vrijednošću, namjenom i nakanom iskazati osjećaje s kojima darujete vašega krizmanika ili krizmanicu. No ako ste se ipak odlučili za zlatni nakit, to je potpuno razumljivo s obzirom na vrijednost i tradiciju, ali, prije svega, simboliku koju on nosi. Zlatni nakit neće samo u kutiji stajati kao kakav skupocjeni predmet koji čeka da ga se za nešto namijeni. Kada ga se poklanja, on postaje uspomena sentimentalne i duhovne vrijednosti ujedno služeći i kao omiljen modni dodatak za oba spola. A imate li još kakvih dvojbi što se tiče nakita s vjerskim motivima ili ostalim modelima, slobodno posjetite neku od poslovnica Zlatarne Dodić, gdje možete dobiti najbolju pomoć za uspješan odabir!

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.