Besplatna dostava za sve narudžbe iznad 200 €!

TOP 5 poklona za krštenje - Najbolje ideje i savjeti

Top 5 poklona za krštenje u 2024. - Najbolje ideje i savjeti

Dan krštenja veliki je dan ne samo za dijete već i za roditelje. Krsteći dijete u vjeri roditelja i kumova, ono postaje punopravni član zajednice vjernika te mu se time otvaraju vrata za pristup drugim svetim sakramentima. Figura kuma ili kume također je veoma bitna za samo krštenje jer kumovi preuzimaju ulogu cjeloživotnog zaštitnika djeteta, svojega kumčeta. Bili kumovi, ili pak obitelj ili prijatelji, poklon za krštenje neizostavna je stvar. Nerijetko se dogodi da nam vrelo originalnih ideja presuši ili, potpuno oprečno, da se izgubimo u mnoštvu opcija koje nam se nude. Pokloni za kojima mnogi danas posežu dječja su robica, igračke ili slikovnice, međutim to su sve potrošni predmeti koji ne odolijevaju zubu vremena.

TOP 5 poklona za krštenje - Najbolje ideje i savjeti - dječja zlatna narukvica detalj medalje svetaca

Želite li pokloniti nešto što je bezvremensko, s nakitom zasigurno nećete pogriješiti. Prekrasan komad zlatnoga nakita ostat će kao trajna uspomena na krštenje, a može se prenositi i s generacije na generaciju postajući tako malena obiteljska riznica sjećanja. 
Ako ste još uvijek u nedoumici što kupiti, pogledajte naš izbor i odaberite najljepši poklon za krštenje čiji će sjaj ostaviti bez daha.

1. Nakit sa sakralnim motivima

Nakit sa sakralnim motivima daleko je najpopularniji izbor pri kupnji nakita za krštenje upravo zbog svoje kršćanske simbolike. Iako se takav nakit često poklanja, zbilja bismo ga mogli nazvati klasikom – a klasici nikada ne izlaze iz mode.

Križić

Nakit sa sakralnim motivima detalj križića na privjesku

Motiv križa najrašireniji je te ujedno i temeljni simbol kršćanstva. Nakit s križićem, bilo da je riječ o ogrlicama, privjescima ili narukvicama, veoma je zahvalan jer je idealan poklon za dječake, kao i za djevojčice. Velika je prednost također to što možete birati između više dizajna – od detaljnih i bogato ukrašenih križića pa sve do onih decentnih i minimalističkih.

Anđelić

Nakit sa sakralnim motivima detalj anđela na narukvic

Jedna od prvih i omiljenih molitva koju djeca nauče jest „Anđele, čuvaru mili“, a i stariji je se rado prisjećaju. U kršćanstvu se anđeli smatraju duhovnim bićima koja su najbliža Bogu, ali ujedno i prenose Božje poruke te interveniraju u naše živote. Oni se zapravo smatraju našim osobnim zaštitnicima. Ta se ideja  anđela kao zaštitnika proširila i van vjerskih krugova pa tako nije neobično slušati o „dobrom anđelu na ramenu“ ili o „anđelu čuvaru“ koji vas je u određenom trenutku u životu usmjerio na pravi put ili spasio od nečega lošeg. Upravo zato, nakit s motivom anđela je idealan poklon za dijete koje tek otvara svoje poglavlje zvano život. Zbog samoga izgleda anđelčića, takav je nakit odličan poklon za krštenje za djevojčicu, a u našoj ponudi imate veliki izbor. Možete se odlučiti za privjesak sa samim likom ili pak za nešto moderniju i decentniju verziju poput naušnica s anđeoskim krilima. Što god odabrali, sigurni smo da će vaš anđelić savjesno obavljati svoju dužnost čuvara – samo što ovoga puta neće stajati na ramenu.

Medalja svetaca

medalja svetaca izrađena od zlata

Medalje zbog svojega ovalnog ili okruglog oblika prekrasno stoje na vratu, a nisu nametljive, stoga su komad koji posjeduje svaki ljubitelj nakita. Osim što su izrazito popularne, medalje koje se poklanjaju prilikom krštenja imaju i priče iza sebe, a to ih čini veoma posebnim. 
 

Medalja svetog Benedikta, čest poklon za krštenje za dječake, na sebi ima puno detalja koji se možda ne primijete na prvi pogled, ali zapravo prikazuju jedan događaj iz života ovoga sveca. Sveti Benedikt dugo je živio kao pustinjak u bijedi i siromaštvu. Glas se pročuo te ga je jedna vjerska zajednica htjela za svojega poglavara. Drugi redovnici nisu dijelili njegovu predanost niti priželjkivali život bez materijalnih dobara te su ga stoga htjeli otrovati kruhom i vinom. Sveti Benedikt je pomoću Božje intervencije shvatio što se događa i prolio otrovano vino, a gavranu zapovjedio da odnese kruh. Na medalji se tako može vidjeti motiv gavrana i kaleža iz kojega izlazi zmija. Pogledajte našu ponudu i odaberite jednu od tri veličine ove prekrasne medalje.

Čudotvorna medalja, odnosno medalja s likom Djevice Marije, također ima svoju povijest. Katarina Labouré, sadašnja svetica, zaslužna je za izradu ove medaljice. Naime, davne 1830. godine, kada je Katarina bila tek djevojka, ukazala joj se Djevica Marija koja joj je povjerila zadatak da se pobrine za izradu medalje pomoću koje bi Djevica vršila čudesa. Zbog toga se i uvriježio naziv Čudotvorna, a jedno je sasvim sigurno – čudesno stoji oko vrata te je primjerena za svaku životnu dob. Ne morate se bojati da će se vaš poklon prerasti, na vama je samo da odaberete veličinu i boju ovoga zlatnog komada.

2. Personalizirani nakit

Personalizirani nakit detalj bubamare na dječjoj narukvici

Zasigurno ste u posljednjih par godina primijetili kako se personalizirani nakit vratio u modu pa stoga nerijetko po gradu viđamo djevojke i djevojčice koje s ponosom nose svoje ime ili inicijale oko vrata. Personalizirani nakit sa sobom donosi jedan tračak osobnosti i daje dodatnu vrijednost samome poklonu. Ne morate se ograničiti na isključivo ogrlice, imena krštenice ili krštenika mogu se ugravirati i na narukvicu ili prsten. Mogu se ugravirati čak i na iglu za kravatu te se tako dobiva jedan originalan i promišljen poklon za dječake koji zasigurno neće ostati neupotrijebljen. 
Muči li vas ubrzanost dječjeg rasta i prerastanje nakita, privjesak za ogrlicu najsigurniji je odabir. Bez obzira na dob, vlasnik medaljona trebat će samo s vremenom zamijeniti lančić. S druge strane, možda baš želite da se vaš poklon počne što ranije nositi i da krštenik ili krštenica što prije osjete čari nošenja nakita kao što su prsten ili narukvica. Kasnije taj isti nakit mogu gledati na ručicama vlastite djece prisjećajući se vas. Pronađite idealan komad nakita i ukrasite ga imenom ili inicijalom uz našu besplatnu gravuru.

3. Zlatni lančići

zlatni lančići uz dodatak privjeska s detaljem srca

Zlatni lančić dodatak je s kojim je nemoguće pogriješiti. Neupadljiv je i decentan, pogodan za svakodnevno nošenje, a svakoj odjevnoj kombinaciji daje dašak elegancije. Mnogi pokloni za krštenje mogu biti promašaj jer naprosto je teško pretpostaviti što bi dijete željelo nositi kada poraste, ali sa zlatnim lančićem to nije slučaj. Nose ga jednako djevojčice i dječaci, djevojke i mladići, žene i muškarci. Svojom jednostavnošću zlatni lančić postaje temeljni komad nakita na koji se mogu dodavati različiti privjesci, a može se nositi i bez njih. Zbog mogućnosti dodatnog ukrašavanja i transformiranja, zlatni je lančić iznimno zahvalan poklon. U našoj ponudi pogledajte veliki izbor zlatnih lančića različitih uzoraka i debljina te izaberite vama najljepši.

4. Tradicijski nakit

hrvatski tradicijski nakit šibenski botuni i konavoske naušnice

Birajući poklon za krstitke, često želimo da je to nešto što je tradicionalno. Križići i medalje svetaca svakako spadaju u tradicionalne poklone, ali ako želite da se vaš poklon istakne, izaberite neki od vječnih komada nakita iz naše prebogate povijesti i kulturne baštine. 

Konavoske naušnice

tradicijski nakit konavoske naušnice uz dodatak bisera

Konavoske naušnice, verižice, ili samo konavoke, tradicionalne su naušnice dubrovačkog podneblja. Predivnim detaljima ukrašeni polukružni prsteni, s malenim bisernim ili koraljnim privjeskom, stoljećima su krasili resice žena s našega dalekog juga. One su bile i najčešći poklon koji su mladići poklanjali svojim ženama prilikom vjenčanja. Što su bivale starije, žene su nosile sve veće naušnice dok su djevojčice nosile one manje. Mogli bismo reći i da veličine konavoka simboliziraju određeni stupanj zrelosti u životu žena. 
Konavoske naušnice ne samo da su omiljeni suvenir stranih turista koji hrle u naš renesansni grad, već su se uvukle pod kožu gotovo svim našim djevojkama i ženama diljem Hrvatske. Uz projekt oživljavanja tradicije, ove naušnice postale su jedan od najtraženijih i najomiljenijih komada nakita. Ovo je idealan poklon za djevojčicu koja će ih s ponosom nositi, istovremeno u spomen na krštenje, ali i našu kulturnu baštinu. U našoj ponudi možete odabrati različite veličine samih naušnica, kao i boju zlata, a jedno je sasvim sigurno -  nijedan odabir neće biti pogrešan.

Peružine

tradicijski nakit peružine naušnice uz dodatak botuna

Peružine su još jedan dragulj Dubrovnika. Urešene zlatne kuglice, slične šibenskim botunima, ulančavale su se u motiv kolarina, odnosno velike peružine slažu se u ogrlicu na crvenoj satenskoj traci. Njihov bogat izgled i sjaj nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a kod nas ih možete pronaći u obliku naušnica ili privjeska.

Botuni

tradicijski nakit botuni

Šibenski su botuni primarno bili dio muške narodne nošnje te su bili izrađeni od srebra. Danas ih možemo pronaći u svim veličinama i od različitih materijala, a ženama su omiljeni kao narukvice, naušnice ili broševi. Botuni su autentični šibenski suvenir, a 2007. ih je Hrvatska turistička zajednica proglasila najoriginalnijim hrvatskim suvenirom. Želite li unikatan i jedinstven poklon za krštenje djevojčice, naš zlatni privjesak križića načinjen od ovih prekrasnih botuna pravi je odabir.

Rećine 

tradicijski nakit naušnice rećine na ženskoj osobi

Rećine, ili takozvane košarice, pravi su kulturno-povijesni dragulj naše Dalmacije. Bogati biserni i koraljni ukrasi ove naušnice čine idealnima za posebne prigode. Ako su rećine vaš odabir kao poklon za krstitke, znajte da će ih svaka majka htjeti posuditi – barem jednom.

5. Dječji nakit

Još uvijek ne znate što kupiti za krštenje, ali znate da se ne želite zamarati kupovinom poklona koje će dijete nositi tek u nešto zrelijoj dobi. Želite nešto šareno i originalno, nešto u čemu će dijete uživati u svojim najbezbrižnijim danima života, a potom to proslijediti svojoj djeci. Ako je tako, i za vas imamo nešto. Naša kolekcija dječjega nakita nudi veliki izbor za sve vas koji ste nestrpljivi i jedva čekate vidjeti vaš poklon na živahnim mališanima. Naš dječji nakit krase preslatki motivi srca, bubamara i leptira koji također posjeduju određenu simboliku.

Leptiri

Leptir je omiljeni motiv gotovo svih djevojčica te da se njih pita, svaki predmet koje posjeduju bio bi nekako povezan s leptirima. Pa zašto im onda ne ugoditi i uživati u osmijehu na njihovim licima? Ova čudesna životinja ipak u sebi sadrži i dublju simboliku. Zbog svoje preobrazbe iz ličinke u leptira, u mnogim je kulturama leptir personifikacija duše te ujedno simbol promjene, nevinosti i ljepote. Neka vaš poklon za krštenje bude razigran, ali i simboličan, uz našu ponudu nakita.

zlatne naušnice uz detalj leptirića

Bubamare

Sjećate se kako smo kao djeca jedva čekali da nam bubamara sleti na ruku kako bismo mogli zaželjeti želju, a onda nestrpljivo čekali onoliko mjeseci koliko je naša sretna bubamara imala točaka da se ta ista želja ostvari? Možda to kriomice radimo još uvijek. Za bubamare se smatra da donose sreću, a ujedno su zaštitnice djece i simboli blagostanja. Donesite i vi sreću ovim pažljivim poklonom za krštenje iz naše ponude.

dječja narukvica uz detalj bubamare

Preporučano da pročitate članak: Dječji nakit - Sve što trebate znati.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.