Iskoristite promo kod MAY10 za 10% popusta! 
BESPLATNA DOSTAVA za sve narudžbe!

Vodič za čišćenje i održavanje vjenčanog prstenja

Vodič za čišćenje i održavanje vjenčanog prstenja

Nema ništa kao nošenje potpuno novog prstena i promatranje kako sjaji i blista u svjetlu. Međutim, s dnevnim nošenjem i nakupljanjem prljavštine, losiona za ruke i drugih kozmetičkih pripravaka, vjenčano prstenje s vremenom počinje izgledati iznošeno. Iako svoje prstene možete odnijeti zlataru na profesionalno čišćenje, čišćenje i održavanje kod kuće između posjeta može održavati standard sjaja i održati vaš nakit u najboljem mogućem stanju. Redovito čišćenje vaših prstena, bez obzira na to jesu li primjetno prljavi ili ne, može ukloniti bakterije koje uzrokuju iritaciju kože i promjenu boje nakita. Također vam pruža priliku da pažljivo pregledate prsten i utvrdite ima li, primjerice, labavih kamenja ili trebate li izgladiti male ogrebotine i slično. Čišćenje vaših vjenčanih prstenova kod kuće jednostavan je zadatak koji možete obaviti s predmetima koje svakodnevno imate u kuhinji ili kupaonici, poput deterdženta za pranje suđa, tople vode, mekane četkice za zube i nježne pamučne tkanine. Zato ćemo vam, za svaki materijal prstena posebno, iznijeti najbolje savjete za čišćenje prstenja kod kuće.

Ovdje pročitajte kojih su to Pet najvećih trendova koji će obilježiti svijet vjenčanja u 2023.

gold wedding ring band on man hand

Dvije najveće opasnosti za vjenčani prsten

Kemikalije

Razlog za korištenje nježnih proizvoda za čišćenje i održavanje vaših prstena kod kuće je uklanjanje prljavštine i ostataka bez oštećenja metala ili dragog kamenja. Trebali biste izbjegavati jake kemikalije poput vodikovog peroksida, izbjeljivača i acetona, jer one mogu razgraditi osnovni metal u vašem prstenu i ugroziti njegovu strukturu. Abrazivni proizvodi poput sode bikarbone, praškastih čistača i paste za zube također mogu ostaviti ogrebotine, posebno na zlatnim prstenima ili dragom kamenju. Iako ultrazvučni čistači pružaju temeljito čišćenje i koriste se u mnogim zlatarnama, preporučujemo da ovu dubinsku dezinfekciju prepustite profesionalcima. Vibracije stroja uklanjaju prljavštinu s nakita, međutim, mogu opustiti kamenje u vašem prstenu. Zlatar može ispitati dijamante i drago kamenje kako bi se osigurao da su još uvijek sigurno učvršćeni u metalu, a to je važna stvar koju biste mogli propustiti prilikom čišćenja kod kuće.

Vježbanje, plivanje i tuširanje

Znamo da ste se sigurno već navikli na to da ne skidate svoj vjenčani prsten nikada. Zato nažalost moramo napomenuti da jake aktivnosti poput vježbanja i plivanja, uništavaju vaš prsten. Aktivnosti u kojima se puno znojimo nikako nisu dobre za prsten bilo kojeg materijala i mora ga se obavezno skinuti prije. Također tuširanje, prije kojeg vrlo često zaboravljamo skidati svoj nakit, nije nimalo bezazleno. Svi proizvodi poput gelova, sapuna i šampona utječu na nakit, a osobito to što nakit njima nezaobilazno trljamo prilikom tuširanja.

Koliko često treba čistiti vjenčani prsten?

Jednom tjedno čišćenje dovoljno je da se smanji nakupljanje kozmetičkih proizvoda i prljavštine. Međutim, također biste trebali koristiti profesionalno čišćenje 3-4 puta godišnje. Naravno, ako ste osoba s aktivnijim životnim stilom koji uključuje, na primjer, plivanje, planinarenje i trčanje, ili se bavite poslovima čišćenja, sve preporuke upućuju na to da svoj prsten nosite na profesionalno čišćenje ipak malo učestalije!

Kada treba odnijeti prsten na profesionalno čišćenje?

Redovitim održavanjem prstena kod kuće, trebali biste posjetiti draguljara za profesionalno čišćenje samo svaka tri mjeseca. Pazite da koristite iskusnog stručnjaka za njegu svojih prstena i provjerite jesu li dijamanti i dragulji još uvijek čvrsto učvršćeni. Ako postoje ogrebotine na metalu ili labavi kamenčići u vašem prstenu, želite biti sigurni da vaš draguljar može vratiti oštećenje u prvobitno stanje. Naš iskusni tim iznimno će se brinuti o vašem dragocjenom nakitu, bilo da vam je potreban temeljit tretman čišćenja ili složen popravak. Posvećujemo pažnju detaljima i vaš prsten vratit ćemo u besprijekorno stanje tako da ponovno možete uživati u gledanju kako vaši prsteni sjaje!


Da biste dodatno pomogli u održavanju vaših vjenčanih prstena u izvrsnom stanju između profesionalnog čišćenja, možete smanjiti nakupljanje prljavštine nošenjem gumenih rukavica pri kontaktu s jakim kemikalijama ili prilikom čišćenja, a posebno se pobrinite da skinete svoje prstenje kada radite u vrtu ili igrate neki naporni sport. Također, pazite da redovito čistite prstenje kod kuće, provjeravajte dijamante, prstenje i kopče za bilo kakvu štetu. Ako primijetite nešto neobično, nazovite nas i rado ćemo vam pomoći u popravku ako je potrebno.

Čišćenje vjenčanog prstenja kod kuće

Najjednostavniji način da budete mirni sa svojim jedinstvenim prstenom je da ga održavate redovito. Uz minimalno truda na tjednoj bazi nije teško spriječiti veća oštećenja i onečišćenja prstena, samo budite uporni! Svaki je materijal drugačiji i svaki ima svoja pravila i slabe točke, zato vam donosimo nekoliko preporuka za najbolje čišćenje vjenčanog prstenja zasebno od dijamanata, ostalih dragulja, zlata i srebra.

Čišćenje dijamantnog prstenja

Kada ste spremni vratiti sjaj vašem dijamantnom prstenu i ukloniti nakupljanje sprejeva za kosu, losiona, parfema i šminke, upotrijebite malu posudu za pranje svog prstenja. Napunite je toplom vodom i deterdžentom za pranje suđa, a zatim ubacite svoje prstenje i namočite ih u vremenu između 20 i 40 minuta. Namakanje će omekšati bilo koju prljavštinu, što će zatim olakšati čišćenje mekanom četkicom za zube. Osim toga, možete namočiti svoj vjenčani prsten na pet minuta u čarobnu lješnjakovu vodu ili bijeli ocat za dublje čišćenje. Prije četkanja sa sapunom ili otopinom octa, obavezno isperite svoj prsten u toploj tekućoj vodi. Zatim možete osušiti svoje prstenje mekanom pamučnom krpom ili ih ostaviti da se osuše na sigurnom mjestu. Preporučujemo da izbjegavate upotrebu papirnatih ručnika ili salveta jer mogu ostaviti vlakna i potencijalno izgrebati metal. Zato oprezno!

Čišćenje prstenja s ostalim dragim kamenjem

Važno je napomenuti da, što se tiče safira i rubina, koji su na Mohsovoj ljestvici, odmah ispod dijamanata koji su kao najtvrđi materijal označeni brojem 10, ova dva kamena su 9. To znači da su izrazito čvrsti i prstenje s ovim kamenima se čisti na isti način kao i dijamante. Međutim, ako vaš prsten sadrži mekše dragulje, kao što je Opal Essence prsten s opalom ili, primjerice, Cosmos prsten sa smaragdom, ovi se dragulji čiste na drugačiji način. Kod njih je topla voda sasvim dovoljna, a osušite ih pamučnom nježnom krpicom ili slobodno pustite da se sami osuše na zraku.

Čišćenje zlatnog prstenja

Zlato je lako održavati kod kuće, a osim dijamanata i dragog kamenja, itekako može izgubiti sjaj. Jedno je pravilo najvažnije - što jednostavnija metoda čišćenja sa što manje sastojaka - to bolje za zlatno prstenje! Zato je princip sličan, vrlo jednostavna metoda je opet u pitanje, umiješajte malo deterdženta s toplom vodom, ne morate pustiti da se namače previše već samo vrlo nježno i lagano četkajte četkicom za zube i onda osušite mekanom krpicom. Tek kad nečistoće postanu vrlo tvrdokorne, a sjaj se krene teže vraćati, odnesite zlatni prsten na profesionalno čišćenje.

Čišćenje srebrnog prstenja

Prvo i osnovno, srebro prirodno tamni. Osim poznatog srebrenog sjaja, ovo mu je nažalost jedno od glavnom obilježja. Zato je važno da srebrni prsten održavamo učestalo. Postoji puno načina za čišćenje i održavanje srebra kod kuće, a jedna od najjednostavnih metoda je pomoću paste za zube. S malom količinom paste za zube na četkici nježno četkajte srebrni nakit za vraćanje sjaja. Još jedan od najdjelotvornijih načina je pomoću octa. Jednostavno krpicom koju sre prethodno namočili bijelim octom glancajte srebrni prsten i isperite običnom vodom. Učestalim čišćenjem srebrnog prstenja jedino možete sačuvati poznati srebreni sjaj!

gold wedding ring band on woman hand

Zaključak

Da, čišćenje i održavanje vjenčanog prstenja izrazito je važno. Međutim, važno je i znati što ih najviše uništava. Najvažnije je znati da ni jedna kemikalija nije prijatelj nakita. Znamo da skidanje prstenja svaki put prije pranja suđa i čišćenja kuće može biti naporno, zato predlažemo da iskoristite jednostavnu alternativu, zaštitne rukavice. Nažalost kod plivanja, tuširanja i vježbanja, aktivnostima u kojima se intenzivno znojimo, rukavice ne mogu spasiti situaciju i preporučamo da prije tih aktivnosti obavezno skidate svoj prsten.
Osim čišćenja svog vjenčanog prstenja kod kuće, svakako preporučamo da nakit odvedete na profesionalno čišćenje nakita u kojem stručnjaci mogu ipak napraviti korekcije koje mi kod kuće ne možemo, kao što su pričvršćivanje kamena za prsten u slučaju da taj spoj popusti, a itekako je moguće. Važno je primijetiti da se to dogodilo kako kamen ne bi ispao, a najbolji način da pratite stanje svog prstenja upravo je učestalim čišćenjem i održavanjem svog vjenčanog prstena.

U slučaju bilo kakvih nedoumica koje se tiču čišćenja i održavanja vjenčanog prstenja, molimo da se ne ustručavate kontaktirati naše stručno i ljubazno osoblje u jednoj od naših poslovnica Zlatarne Dodić.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.