Pri narudžbi iskoristite promo kod SPRING10 i ostvarite 10% popusta! Samo do 30.4.

Pet najvećih trendova koji će obilježiti svijet vjenčanja u 2023.

Pet najvećih trendova koji će obilježiti svijet vjenčanja u 2023.

Ono što proteklih nekoliko godina nikako nije bio trend, nego neželjena okolnost, bila je organizacija malih vjenčanja, s ograničenim brojem uzvanika. Sada napokon možemo organizirati ono po vlastitom ukusu i neopterećeno posvetiti pažnju detaljima. Već prošle, 2022. godine s relativnim povratkom slobode u odabiru željenog broja uzvanika vratila se i prilika svadbene industrije da pokaže sve svoje novosti, kao i entuzijazam ljudi da ih slijede. 2023. godina nastavlja se na određene trendove iz prošle i nameće neke nove. 
U nastavku vam donosimo pet najvećih svadbenih trendova za ovu godinu kojima se možete inspirirati organizirajući svoje vjenčanje. Iako su neki od njih naizgled sitnice, zapravo mogu značajno doprinijeti općem dojmu i estetici svadbenih izdanja, kao i sentimentalnom značaju koji nose.

Manje nije više

Poznatu uzrečicu „manje je više” ostavili smo u pandemijskim godinama jednostavnih i mnogo puta odgođenih last-minute vjenčanja. Iako je već prošle godine trend ušao na mala vrata, 2023. godine proslave se vraćaju u punom sjaju, velike i pomno planirane.
Popis gostiju prvi je koji se neće nastojati što više smanjiti, a veličinom i brojnošću slijedit će ga svadbene torte, cvjetni aranžmani i ostali dekor te vjenčanice i različiti modni dodaci za mladenke. Primjerice, među mladenkama rado će se za ukras birati vjenčane rukavice. Taj elegantni i zanimljivi dodatak nekad je bio dio svadbenog bontona, a danas se za njega odlučuju mladenke koje žele svome cjelokupnom izgledu dati poseban modni, ženstveni izričaj. Osim rukavica, popularna će biti i predimenzionirana mašna kao ukras za kosu ili dodatak vjenčanom velu. Naposljetku, kada je o modnim dodacima riječ, valja posebno posvetiti pažnju onom ženama omiljenom i neizostavnom – nakitu.

Trend vjenčanih naušnica u 2023.

Maksimalizam ovogodišnjih vjenčanja nije zaobišao ni najdraži i najvrjedniji mladenkin ukras. Vjenčani će nakit 2023. obilježiti „statement”, odnosno upečatljivi komadi, a osobito se to odnosi na naušnice. Zanimljivosti radi, na ovogodišnjem njujorškom tjednu mode kao primjer takvog nakita predstavljene su voluminozne naušnice u obliku lustera koje su svojim sjajem upotpunile dizajnerske haljine. Ako želite tako uljepšati svoju vjenčanicu i cjelokupan izgled naglasiti sjajem vrijednoga komada nakita, svakako slijedite trend raskošnih ukrasa. U Zlatarni Dodić možete pronaći razne modele naušnica takvih obilježja, poput skupocjenih dijamantnih naušnica ili modernih naušnica bogatoga dizajna s blještavim cirkonima. Odlučite li se za raskošnije naušnice, imajte na umu da se uz njih ostavlja prazan dekolte kako ne bi došlo do prenakićenosti.


Spontane fotografije

Nakon dugog razdoblja kada su bile omiljene profesionalno uređene svadbene fotografije koje su trebale biti što više estetski besprijekorne, ne čudi da je došlo do zasićenosti takvom težnjom „savršenstvu”. Želeći zauvijek zabilježiti najsretnije događaje, ponovno se okrećemo spontanosti trenutka u čijem je središtu autentičnost i intimnost. U 2023. zato na fotografijama neće prevladavati mladenci i uzvanici u unaprijed osmišljenim i namještenim pozama, već iskreni trenuci u kojima će se moći vidjeti prirodne i spontane emocije. Popularne će biti mutne fotografije koje pridonose efektu spontanosti i neopterećenosti, ali i one retro stila u kojemu se uporabom jake bljeskalice postiže vintage dojam.

Boje

Monokromatska vjenčanja u bijelim i kremastim tonovima ostaju iza nas, a u 2023. godini na velika vrata dolazi šarolikost i intenzitet boja. To se odnosi na odabir dekoracija, ali i na vjenčanice, obuću i modne ukrase. Iako su i dalje najpopularnije razne nijanse bijelih vjenčanica, neke će se odvažnije mladenke umjesto za tradicionalnu bijelu boju odlučiti za vjenčanicu u boji. U tom slučaju najčešće se izabiru nježni ružičasti, plavkasti ili tonovi boje šampanjca. Mladenke koje se ne žele odreći tradicionalne boje vjenčanice moći će se odlučiti za još jednu odličnu opciju koju nam nudi ovogodišnji trend, a to su modni dodaci u različitim bojama. Dodatak boje možete unijeti ružičastom tijarom za kosu, mašnom za veo žute odnosno boje šampanjca ili osobito popularnim plavim cipelama za mladenke. Ako pak želite dašak boje svome vjenčanju dodati nečim posebno vrijednim i upečatljivim, poslužit će vam uvijek divan i bezvremenski – zlatni nakit.

Trend vjenčanog nakita u boji 

Nakit u boji još je jedan nezaobilazan trend koji će obilježiti vjenčanja u 2023. godini. Uloga zlatnog nakita uvijek je dovesti svadbeni look do savršenstva, stoga će mladanke birati upravo njega žele li igrati na sigurno. Trend boja svakako se odnosi na konkretne boje dodane zlatnom nakitu, no igra bojama može uključivati i kombiniranje bijeloga i žutoga zlata. Vrijeme je kada su se takve kombinacije smatrale neukusnima iza nas, jer je slojevito nošenje različite boje zlata itekako u modi. To možete postići, primjerice, odabirom jednoga lančića od bijelog i dvaju od žutoga zlata različitih duljina ili obrnuto. Slično će vrijediti i za narukvice ako su vam one prvi izbor. Par narukvica u boji bijeloga i par u boji žutoga zlata stvorit će dojam igre bojama kojemu se teži.
Preferirate li ipak nakit s dodatkom neke određene boje, poput smaragdno zelene ili plave, u nastavku vam izdvajamo nekoliko ideja za dvije vrste nakita: zlatni lančići s privjescima i prstenje s dijamantima.

Zlatni lančići s privjescima u boji

Ako se niste odlučili za trend upečatljivih naušnica, koje su same po sebi dostatne kao ukras, onda je možda idealan izbor za vas ogrlica ili lančić s privjeskom u boji. Tu su mogućnosti raznolike jer na lančić po izboru možete birati između različitih boja privjesaka s obzirom na vlastite preferencije, boju haljine i ton svoje kože. U Zlatarni Dodić imamo u ponudi različite oblike privjesaka u bojama poput ljubičaste, zelene i ružičaste. Svojom ljepotom posebno se ističe Opal Elipse Midi zlatni privjesak sa sjajem opala koji difrakcijom svjetlosnih zraka daje različite boje. Kao takav bit će savršen dodatak svakom modelu vjenčanice. Ako pak želite dodatak izraženijih boja, tu je predivna Elite ogrlica s kombinacijom bijelog, rozog i žutog zlata uz zeleni kamen.

Dijamantni prsten

Bez obzira na to jeste li već odabrali naušnice i ogrlicu ili samo jedno od toga dvoje, s dijamantnim prstenom kao dodatkom nećete pogriješiti. Različite boje dijamanata idu rukom pod ruku trendu raznolikih boja na vjenčanjima. Ljubičasta, smaragdno zelena, svijetlo i tamno plava, ružičasta – sve su to boje između kojih možete birati dijamantni prsten baš po svom ukusu. Zahvaljujući svojoj skupocjenosti i sofisticiranosti, bit će idealan izbor za mladenku koja želi svoj svadbeni look podići na najvišu razinu. Bezvremenska elegancija i ljepota takvoga prstena nesumnjivo će savršeno pristati i uz svaki vjenčani prsten.

Održivost

Eco-friendly stil života zahvatio je i vjenčanja, te se može svrstati u trendove 2023. godine. Načini kako učiniti svoje vjenčanje za okoliš više održivim brojni su. Možete početi od izrade pozivnica od recikliranog papira ili ih pak poslati elektronički. Trend će zahvatiti i dekoracije te pribor za jelo. Umjesto plastike i predmeta jednokratne upotrebe, rabit će se oni od metala ili drveta, a umjesto umjetnim cvijećem mjesta proslave ukrašavat će se prirodnim i sušenim. Zahvaljujući eco-friendly vjenčanjima mogli bi profitirati i lokalni dobavljači. Sve se više domaćina vjenčanja odlučuje za provjerene, domaće i ukusne namirnice.

Mladenke koje će se voditi ovim trendom posebnu će pozornost pridati onome što će nositi – vjenčanici, obući i nakitu. Umjesto skupih vjenčanica i haljina poslije ponoći koje će možda samo jednom odjenuti, odlučit će se za mnogo isplativiju opciju – posudbu, a bijele svadbene cipele zamijenit će s cipelama u boji koje će i kasnije moći namijeniti. O održivosti pak zlatnog nakita i prednostima darovanja prelijepoga komada sebi ili dragoj osobi ne treba mnogo govoriti. Odabir vrijednoga zlatnog nakita za svoje vjenčanje idealan je za mladenku koja želi sačuvati trajnu uspomenu na taj dan. Zahvaljujući dugotrajnosti i kvaliteti zlatnoga materijala moći će ju i nositi cijeli život. 

Personalizacija

Više nego ikad pri organiziranju važnih događaja sentimentalne vrijednosti cijeni se personalizacija. Taj postupak koji odražava vlastitu osobnost i doprinosi osjećaju da je nešto samo vaše nije zaobišao ni vjenčanja. U 2023. godini posebno će se davati pozornost personaliziranim detaljima. To može uključivati ručno oslikane ilustracije ili rukom pisani tekst na pozivnicama, kao i različitim vrstama dekoracija. Dodavanje osobnog obilježja omiljen je način iskazivanja zahvalnosti i ljubavi pri darivanju. Mladenci stoga često pribjegavaju raznim personaliziranim poklonima za goste kako bi im zahvalili što su s njima dijelili sreću na njihov dan. No kada je riječ o darivanju kumova, osmišljanje dostojnog i vrijednog poklona za njih zasigurno nije lako. Zbog svoje vrijednosti i dugotrajnosti kao idealan način zahvale kumu ili kumi nameće se zlatni nakit, a mogućnost njegove personalizacije dodatni je razlog zbog kojeg biste ovaj trend trebali uzeti u obzir.

Pogledajte koji je naš izbor Top 5 nakita za elegantne noćne haljine.

Personalizirani nakit

Nakit kojemu dodajete nešto osobno i personalizirano jedinstven je. Njime izražavate svoju ljubav prema toj osobi, označavate prigodu i stvarate uspomenu koja će trajati godinama.  Omiljen i najprikladniji nakit za personalizaciju jest onaj odgovarajuće veličine za gravuru željenog sadržaja. Takve su, primjerice, narukvice ili ogrlice s pločicom odnosno bilo kojim drugim dovoljno velikim privjeskom. Na njemu dragoj osobi uzvaniku možete ugravirati poruku zahvale, datum vjenčanja ili njezine inicijale. Ogrlice s imenom onoga komu se daruje također su izvrstan izbor za poklon. Za što se god odlučili, trend personalizacije nesumnjivo će ispuniti svoju svrhu te ostaviti trajan i osoban trag na poklonjenom predmetu.

Trendovi nisu uvijek ono čime se volimo povesti i ponekad ih dočekamo s dozom skepse. No među njima valja uzeti u obzir one koji se osim trenutnom popularnosti odlikuju i dobrom svrhom ili praktičnom namjenom. To se svakako odnosi i na zlatni nakit. Ako odlučite slijediti trend toga izuzetnog modnog dodatka za svoju vjenčanicu ili ga pak personalizirati i pokloniti dragoj osobi, sigurno nećete pogriješiti. U slučaju bilo kakvih dvojbi pri odabiru željenog modela slobodno se obratite ljubaznom osoblju u nekoj od poslovnica Zlatarne Dodić za savjet.

Pogledajte nakit

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.