BESPLATNA DOSTAVA za sve narudžbe iznad 200€!

Konavoske naušnice – Vodič za uspješan odabir

Konavoske naušnice - Zlatarna Dodić

Mnogo je načina na koje se može čuvati i njegovati tradicija, odnosno prenošenje nasljeđa. Jedan je od njih i izrada replika originalnih komada nakita koji pripadaju određenom kulturološkom području. Osobni i dragi nam predmeti imaju posebnu vrijednost zbog onoga što za nas predstavljaju, a tako se i tradicijski nakit ističe svojom povijesnom vrijednošću za cjelokupnu naciju. Tradicijskim nakitom bogata je cijela Hrvatska, a posebno Dalmacija, čije regije kriju raznoliku kulturnu i povijesnu baštinu. Dubrovački kraj u tome se osobito ističe kao mjesto koje je iznjedrilo jedne od najljepših primjeraka hrvatskoga tradicijskog nakita – peružine i konavoske naušnice. Nešto više o jednima od njih moći ćete pročitati u ovome članku. U nastavku ćete moći saznati nešto o povijesti konavoskih naušnica, a također i pronaći savjete za uspješan odabir idealnih za sebe.

zlatne naušnice konavoske s detaljem bisera

Povijest naušnica iz Konavala

Zlatarska djelatnost dubrovačkoga područja datira još iz 13. st., odnosno iz vremena Dubrovačke Republike. Ne samo da je taj umjetnički obrt bio vrlo razvijen nego se i Dubrovnik smatrao važnim europskim zlatarskim središtem. Zlatara, kao i potražnje za zlatnim predmetima nije nedostajalo jer je nakit bio vrlo popularan način ukrašavanja. Na ondašnje predmete od zlata stavljao se i službeni žig Dubrovačke Republike te su se gravirali inicijali majstora zlatara koji ih je izradio. Konavoske naušnice najpoznatiji su model ženskoga nakita proizašao iz toga raznolikim vrstama nakita bogatoga područja. Nazivaju se još i verižice, što je umanjenica riječi veriga (lanac). Može se reći da su te divne naušnice u obliku zlatnih prstenova bile i više od običnoga ukrasa – mladići su ih poklanjali djevojkama povodom zaruka, a nosile su ih i djevojčice i starije gospođe. Međutim, i tu je postojao zanimljiv običaj. Budući da su se izrađivale u različitim veličinama, točno se znalo tko nosi kakvu. Verižice manjih dimenzija nosile su djevojčice i djevojke, a one veće udane žene.

Koji model naušnica izabrati?

Svi modeli zlatnih verižica u Zlatarni Dodić savršen su spoj tradicije i bezvremenske elegancije pažljivo izrađen vještim rukama naših zlatara. Mogu se pronaći u trima veličinama (po uzoru na originalne dubrovačke komade) i u trima bojama zlata. Žuto i bijelo zlato dolazi u dvjema veličinama – mini i midi, a u najvećoj varijanti dolaze osobito atraktivne Konavoske Maxi zlatne naušnice. Svaki je primjerak unikatan i u potpunosti se uklapa u najnoviju žensku modu koja osobito voli kombinirati vintage i moderne elemente. Ono što još pridonosi njihovoj privlačnosti jesu predivni biseri čiji suptilan odsjaj na dnu naušnica daje dodatnu dozu profinjenosti.

Boja zlata

Kada je riječ o odabiru idealnoga modela za sebe, najvažnije je da slijedite svoje želje i potrebe vezane uz nošenje nakita. To je način i da se najbolje osjećate u svojoj koži noseći ga. Primjerice, većina žena ima omiljenu boju nakita, koja se obično izabire s obzirom na podton kože (žuto zlato ide uz toplije tonove, a bijelo uz hladnije) ili jednostavno ovisno o osobnoj preferenciji. Isto, stoga, možete primijeniti i na odabir tradicijskih naušnica, a mi vam tu, osim u verziji žutoga i bijeloga, omogućujemo još jednu opciju – verižice od rozoga zlata.

Rozo zlato radi se kombinirajući dva materijala: čisto zlato i bakar. Njihova je mješavina ono što u konačnici daje proizvodu njegovu boju, ali i određuje čistoću zlata. Nakitu od rozoga zlata posljednjih godina raste popularnost zajedno s trendom podizanja neutralnih outfita dodatkom jarkih boja. Zbog toga što izdanje čini nježnim i ženstvenijim, čest je izbor žena različitih dobnih skupina. Najbolje pristaje uz toplije tonove kože, no vrlo se dobro kombinira i uz druge boje zlata. Stoga ne morate brinuti da se, odlučite li se za model u varijanti rozoga zlata, morate odreći nakita u drugim bojama koji obično nosite.

Velike ili male naušnice?

Sljedeće što možete uzeti u obzir jest dojam koji želite ostaviti odabirom modela koji nosite. Kao što je, dakle, slučaj i s drugim vrstama nakita, veličina se odabire ovisno o tome koliko želite da vaš nakit bude upečatljiv te da cjelokupno izdanje privuče pozornost. Za žene koje vole minimalizam i teže decentnim dodacima vjerojatno će najbolji izbor biti mini naušnice koje su dugačke svega 4,4 cm. Maxi model, od čak 5,8 cm, oduševit će pak vlasnice nakita koje vole svoj stil i izdanja istaknuti naglašenim ukrasima. Pri odabiru idealne veličine valja također obratiti pažnju i na događaj ili prigode u kojima planirate najviše nositi svoje nove naušnice. Za one u kojima želite biti zapaženi, birajte svakako srednje i velike modele.

zlatne naušnice konavoske s detaljem bisera od rozog zlata
Kako kombinirati konavoske naušnice i odjeću? 

Iako, naravno, ne postoje nepisana pravila za kombiniranje nakita i odjeće, pojedini modeli nakita ponekad zahtijevaju određenu pažnju pri usklađivanju s odjevnim predmetima. Konavoske naušnice izuzetno su ženstven, nježan i elegantan tip dodatka. Tomu posebno pridonosi i estetika predivnih bisera koji ih krase te koji se među prirodnim materijalima za izradu nakita smatraju predstavnicima klasične elegancije. Zbog takvih obilježja ove će se naušnice najbolje kombinirati uz elegantne i ženstvene odjevne predmete, poput haljina, bluza i košulja. U dnevnim varijantama odlično će izgledati i na jednostavne majice, a vjerojatno će najmanje prikladne biti za sportsku odjeću. 

4 savršene prigode za konavoske naušnice

Koji nakit namijeniti za određenu prigodu možda je jedno od najčešćih pitanja kojima se žene zaokupiraju spremajući se. Ako ste minimalistički tip koji voli vrijedan komad nakita nosiv u većem broju prilika, onda je ovaj model naušnica definitivno za vas. Bit će vam idealan modni suputnik pri raznim događajima i posebnim prilikama. U nastavku vam izdvajamo četiri savršene prigode u kojima ćete pomoću ovoga predivnoga bisera hrvatske tradicije zablistati u punom sjaju!

Svakodnevno nošenje

Iako se za svakodnevne prilike obično ne nastojimo toliko urediti kao za neke svečanije, ipak će svaku ženu veseliti da uz malo truda izgleda lijepo i osjeća se privlačno. Ono što konavoske naušnice čini odličnim izborom za svakodnevno nošenje njihova je jednostavnost i neupadljivost, ali istovremeno sposobnost da svojom profinjenom estetikom podignu svakodnevna izdanja. Primjerice, traperice i jednostavna majica kratkih ili dugih rukava davat će sasvim drugi dojam uskladite li ih s ovim divnim naušnicama. Želite li zadržati decentnost nakita za odlazak na posao, preporučamo odabir male ili srednje veličine naušnica koje će i svojim manjim dimenzijama doprinijeti tomu da se osjećate i izgledate posebno.

Ceremonije

Događanja kao što su vjerske i formalne ceremonije zahtijevaju osobitu brigu o tome kako se prikladno odjenuti i izgledati odlično. No vrlo se lako može dogoditi da pretjeramo u želji da istaknemo svoj stil ili izgledamo sređeno, a to se posebno odnosi na modne dodatke. Kada biramo nakit za takvu priliku, važno je imati na umu da je on tu kao estetska dopuna i ne bi trebao svu pažnju privući samo na sebe. Ako odaberete konavoske naušnice za ceremoniju, poput krizme, vjenčanja ili dodjelu diploma, nikako neće pogriješiti. Dapače, profinjene i elegantne idealan su izbor za svečanosti. Uz outfit neutralne boje, posebno će lijepo stajati naušnice od rozoga zlata koje će ga dodatno podignuti uz dašak svoje jedinstvene boje.

Ljetovanje

Ima li za bivanje u blizini mora boljega modnog dodatka od onoga koji je „rođen” uz more? Konavoske naušnice, koje su proistekle iz dubrovačkog priobalja, nesumnjivo svojim dizajnom potvrđuju da je primorski kraj njihova domovina. Zbog toga će savršen izbor biti za ljetne večeri, bilo da želite samo prošetati uz more ili izaći na osvježavajuće koktele. Pri odabiru ljetnih modnih dodataka uvijek naginjemo većim dimenzijama kako bi istaknuli preplanulu put. Upravo će zato odabir maxi verzije ovih naušnica biti odličan izbor za vas ako želite dodatno zablistati u svome ljetnom izdanju. Još mnogo korisnih savjeta o odabiru najboljih modnih dodataka za ljetnu sezonu možete pročitati i u ovome članku.

Romantični izlasci

Premda zadnji na listi, romantični spojevi i večere nisu nimalo manje važni! Dapače, možda i nema druge prigode za koju se s toliko premišljanja i pažnje uređujemo. Dobra je vijest da vam i tu konavoske naušnice mogu biti odličan saveznik. Epiteti „elegantne i profinjene” nisu jedini koji krase ovaj jedinstven model nakita. Ako ih se malo bolje pogleda, može se uočiti da posjeduju i dašak romantike, kojoj posebno doprinosi nježnost bisera. Također, one su iznad svega vrlo ženstvene. Sve to skupa čini ih savršenim izborom za susret koji sigurno željno iščekujete!

Konavoske naušnice s detaljem bisera hrvatski tradicijski nakit

Zaključak

Nakit kao modni dodatak svakako služi da istaknemo svoj stil, estetski podignemo odjevne kombinacije i na neki način suptilno privučemo pažnju. No on može biti i više od toga. Tradicionalni nakit, čija povijest potječe iz stoljeća unatrag, ima posebnu priču. Noseći neki od primjeraka tradicijskoga nakita ujedno nosite i čitavu vrijednost povijesti i okolnosti njegova nastanka. U Zlatarni Dodić zato s posebnom pažnjom izrađujemo unikatne komade hrvatskoga tradicijskog nakita, čime odajemo i počast onima koji su stoljećima prije nas obogaćivali hrvatsku baštinu. Izabirući jedan od takvih primjeraka i vi možete biti dio te posebne priče te ponosno nositi modernu verziju naušnica iz Konavala. Dodatno o hrvatskom tradicijskom nakitu možete pročitati u našem članku u kojem donosimo brojne savjete o tome kako ga kombinirati. Ako imate još pitanja vezana uz hrvatski tradicijski nakit, slobodno posjetite i neku od poslovnica Zlatarne Dodić, gdje će vas dočekati naše stručno i ljubazno osoblje!

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.